COVID-19 γρήγορη δοκιμή αντιγόνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ταχείες αντιγονικές δοκιμασίες COVID-19, που συχνά αποκαλούνται επίσης δοκιμασίες πλευρικής ροής COVID-19, είναι ταχείες αντιγονικές δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της λοίμωξης SARS-COV-2 (COVID-19). Είναι γρήγορες στην εφαρμογή τους με ελάχιστη εκπαίδευση, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους, κοστίζουν ένα κλάσμα των άλλων μορφών εξέτασης COVID-19 και δίνουν στους χρήστες ένα αποτέλεσμα μέσα σε 5-30 λεπτά. Ωστόσο, έχουν υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.[1][2][3] Οι ταχείες αντιγονικές δοκιμασίες χρησιμοποιούνται σε αρκετές χώρες ως μέρος μαζικών δοκιμασιών ή προσεγγίσεων διαλογής σε επίπεδο πληθυσμού. Θεωρούνται πολύτιμες για τον εντοπισμό ατόμων που είναι ασυμπτωματικά και θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, τα οποία διαφορετικά δεν θα γνώριζαν ότι έχουν μολυνθεί. Αυτό διαφέρει από άλλες μορφές εξέτασης του COVID-19, όπως η PCR, οι οποίες θεωρούνται γενικά χρήσιμες εξετάσεις για τα συμπτωματικά άτομα, καθώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και μπορούν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα κρούσματα.

Ιστορικό της ανάπτυξης της τεχνολογίας των ταχέων δοκιμών COVID-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ταχείες δοκιμές για το COVID-19 προέκυψαν από σημαντικές επενδύσεις του αμφιλεγόμενου προγράμματος Moonshot του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός προγράμματος ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών για τη συστηματική αξιολόγηση, ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη δοκιμή του COVID-19. Οι ταχείες δοκιμασίες αρχικά εντάχθηκαν σε αυτόν τον συστηματικό αγωγό αξιολόγησης μαζί με πολλές άλλες υποτιθέμενες τεχνολογίες εξέτασης COVID-19, όπως η Lamp, η Lampore, η PCR στο σημείο περίθαλψης, η φασματομετρία μάζας και η συγκέντρωση δειγμάτων. Ωστόσο, καθώς οι αξιολογήσεις συνεχίστηκαν, οι ταχείες δοκιμές αναδείχθηκαν ως η πιο επιτυχημένη μορφή δοκιμών COVID-19 στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων δοκιμών PCR.

Διεθνής καθοδήγηση για τη χρήση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας ταχείας δοκιμής COVID-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώιμο επιστημονικό σκεπτικό για τη δυνητική χρησιμότητα των ταχέων δοκιμών και η παγκόσμια κατεύθυνση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ταχέων δοκιμών ενισχύθηκε από την προσωρινή καθοδήγηση του ΠΟΥ που επισήμανε τα δυνητικά οφέλη. Η έκθεση σημείωνε ότι οι ταχείες εξετάσεις ήταν πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστούν και είχαν οικονομικά οφέλη. Ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση τους σε εστίες επιδημίας, για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων και για την παρακολούθηση των τάσεων της νόσου. Αργότερα, και μετά την ταχεία αύξηση των μελετών, η σύσταση αυτή επεκτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τη χρήση της τεχνολογίας ταχείας εξέτασης για τον πληθυσμιακό έλεγχο, όπου το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων της εξέτασης είναι υψηλό ή πολύ υψηλό. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να ενισχύσει τη θέση της, υποστηρίζοντας την πολύ μεγαλύτερη χρήση των ταχέων τεστ, σημειώνοντας ότι "εάν η έρευνα αποδείξει ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνων μπορούν να διεξαχθούν από τον ίδιο τον εξεταζόμενο.... θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα αυτοελέγχου με ή χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση".

Αρχικές μελέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις οριστικές μελέτες για τις ταχείες εξετάσεις ολοκληρώθηκε από το Public Health England, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ξεκίνησε από τον καθηγητή Richard Body και τον Δρ Lennard Lee. Η μελέτη Falcon-C19 η οποία ξεκίνησε μέσα σε τρεις ημέρες στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος ασθενής προσλήφθηκε στο χώρο στάθμευσης του γηπέδου Etihad της Manchester City σε ένα νέο ερευνητικό κέντρο δοκιμών COVID-19. Η μελέτη επεκτάθηκε γρήγορα για να συμπεριλάβει 14 κοινοτικά ερευνητικά κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη έκλεισε στις 23 Οκτωβρίου, έχοντας ολοκληρώσει 878 άτομα. Η μελέτη ήταν μία από τις ταχύτερα στρατολογημένες ερευνητικές μελέτες COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη παρείχε οριστικές αποδείξεις ότι οι συσκευές ταχείας εξέτασης ήταν σε θέση να λαμβάνουν θετικά αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια. Συνολικά 4 ταχείες δοκιμασίες, συμπεριλαμβανομένων των Innova και Orientgene, επικυρώθηκαν σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιώντας δείγματα επιχρίσματος από άτομα με συμπτωματική και ασυμπτωματική νόσο.

Γύρω από τη δημοσίευση της ενδιάμεσης ανάλυσης αυτής της μελέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι 100 εκατομμύρια ταχείες δοκιμές θα αγοραστούν από την Abbott και θα αποσταλούν σε όλη τη χώρα για την έναρξη παρόμοιων αμερικανικών μελετών που θα συμπληρώσουν τις μελέτες που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μελέτες αποτίμησης σε όλο τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Νοεμβρίου, η Σλοβακία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε μαζικές δοκιμές σε όλη τη χώρα με τη χρήση ταχέων δοκιμών. Πέντε εκατομμύρια ταχείες εξετάσεις διενεργήθηκαν από 60.000 υπαλλήλους οι οποίοι χρησιμοποίησαν το τεστ αντιγόνου SD Biosensor και πραγματοποίησαν στυλεό στον πληθυσμό. Αυτό οδήγησε στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει τη χρήση των ταχέων δοκιμών ως μέρος του πληθυσμιακού ελέγχου. Δύο ερευνητικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2021, η μία από τον καθηγητή Martin Kahanec από το Central European University και τους συν-συγγραφείς του και η άλλη από τον Martin Pavelka από το London School of Hygiene & Tropical Medicine και την ομάδα του, υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα του φθινοπωρινού κύματος μαζικών δοκιμών ταχείας αντιγονικής εξέτασης στη Σλοβακία βοήθησαν στην καταστολή της πανδημίας στη χώρα, αν και σύμφωνα με την πρώτη μελέτη η επίδραση των μαζικών δοκιμών στην πανδημία ήταν προσωρινή και άρχισε να διαλύεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης ταχείας εξέτασης με τη χρήση της ταχείας εξέτασης Innova, με αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονταν σε όλη την Ευρώπη. Στις 6 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε τον έλεγχο σε ολόκληρη την πόλη του Λίβερπουλ στο πλαίσιο της ταχείας αξιολόγησης της τεχνολογίας. Περαιτέρω επέκταση των πιλοτικών δοκιμών ταχείας εξέτασης δρομολογήθηκε επίσης για πολλούς τομείς στους οποίους η εξέταση δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμη. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν φοιτητές σε πανεπιστήμια που είχαν πληγεί ιδιαίτερα από τα κρούσματα. Αυτό ξεκίνησε αρχικά από το Πανεπιστήμιο Durham, το οποίο διέθετε την υποδομή και την τεχνογνωσία για τη διαχείριση του προγράμματος ταχείας εξέτασης, αλλά επεκτάθηκε στην πλειονότητα των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου και επέτρεψε το εθνικό σχέδιο τύπου εκκένωσης για να επιστρέψουν οι φοιτητές με ασφάλεια στο σπίτι τους για τα Χριστούγεννα. Τα γρήγορα τεστ εφαρμόστηκαν επίσης στο πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για το προσωπικό ώστε να μειωθεί η πιθανή μετάδοση στους ασθενείς, στις τοπικές αρχές και στα σπίτια φροντίδας ώστε να καταστεί δυνατή η επίσκεψη των κατοίκων. Στις 18 Νοεμβρίου, στην Ουαλία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή σε ολόκληρο τον δήμο σε ένα Merthyr Tydfil. Αυτή τη στιγμή, η δοκιμή εφαρμόστηκε επίσης σε σχολεία στις ΗΠΑ για μαθητές με συμπτώματα και σε πορτογαλικά ιδρύματα φροντίδας και σχολεία.

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την εντατικοποίηση των αξιολογήσεων των ταχέων δοκιμών ξεκίνησαν από το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου ένα σημαντικό πρόγραμμα εφαρμογής ταχέων διαγνωστικών δοκιμών, με τη βοήθεια της συμφωνίας του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates που περιόρισε το κόστος για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η Αυστρία ξεκίνησε μαζικές δοκιμές σε όλη τη χώρα στις 5 Δεκεμβρίου και παρήγγειλε επτά εκατομμύρια τεστ που αποτελούνται από το τεστ SD Biosensor και το Siemens Clinitest (γνωστό και ως Orientgene).

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, υπήρχαν πολλές μελέτες που επιβεβαίωναν την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία της χρήσης των ταχέων δοκιμών για τον εντοπισμό ατόμων με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μελετών στις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Όλες αυτές οι μελέτες επέτρεψαν στις ταχείες δοκιμές να ενταχθούν στις συνήθεις εθνικές στρατηγικές εξέτασης COVID-19. Η παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή των ταχέων δοκιμών ήταν πλέον κοινή σε σχολεία στον Καναδά, σε ταξιδιωτικούς κόμβους στην Ινδονησία και σε ολόκληρη την Ινδία.

Ανησυχίες σχετικά με τη χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά άτομα εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ακρίβεια των ταχέων δοκιμών δεν ήταν τόσο καλή όσο η υπάρχουσα μορφή εξέτασης COVID-19 PCR. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την εξέταση σε όλη την πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λίβερπουλ κατέδειξαν ότι οι χειριστές της δοκιμής από το στρατό απέκτησαν τις επιδόσεις των δοκιμών των εκπαιδευμένων επιστημόνων του εργαστηρίου, μετά από άλλες πιλοτικές δοκιμές στην Ινδία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μικρά ζητήματα στην επιστημονική-ψυχολογική κοινότητα, όπου υπήρξε συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον οι ταχείες εξετάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδή επιβεβαίωση και αλλαγή συμπεριφοράς. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε μια αλλαγή στη σκέψη σχετικά με τη χρήση των ταχέων τεστ μετά από μια δημοσίευση από τις ΗΠΑ. Ο καθηγητής Michael Mina διατύπωσε τη θεωρία ότι οι ταχείες δοκιμασίες θα εξακολουθούσαν να είναι χρήσιμες, καθώς εντοπίζουν τα μολυσματικά άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν πιθανά οφέλη από την επανάληψη των ταχέων δοκιμασιών και τη λήψη αποτελέσματος πολύ πιο γρήγορα από άλλες μορφές δοκιμασιών. Η επικεφαλής κλινική ιατρός του Ηνωμένου Βασιλείου, δρ Σούζαν Χόπκινς, σημείωσε επίσης ότι οι ταχείες δοκιμές παρέχουν ένα μέσο για να βρεθούν "άτομα που... δεν θα μπορούσαμε να βρούμε διαφορετικά".

Σημειώνοντας τη δυνατότητα ταχύτερου εντοπισμού των κρουσμάτων και λαμβάνοντας υπόψη την επακόλουθη κλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδρίασε στις 11 Δεκεμβρίου και ανέπτυξε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη "χρήση, επικύρωση και αμοιβαία αναγνώριση των ταχέων δοκιμών", δεσμεύοντας 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά δοκιμών από τις εταιρείες Roche και Abbott. Η Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: "Οι ταχείες αντιγονικές δοκιμασίες μας προσφέρουν ταχύτητα, αξιοπιστία και γρήγορη ανταπόκριση για την απομόνωση κρουσμάτων COVID. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας".

Άλλα άτομα εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αργή υιοθέτηση και ανάπτυξη των ταχέων τεστ και τις πιθανές απώλειες ζωών που μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα. Μια ακαδημαϊκή ομάδα από τον Καναδά σημείωσε ότι οι μισοί από τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας στην αρχή της πανδημίας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τα γρήγορα τεστ.

Παγκόσμια κανονιστική έγκριση για χρήση για τη δοκιμή COVID-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιτυχία πολυάριθμων μελετών σε όλο τον κόσμο για την ανάλυση των ταχέων δοκιμών από τον Αύγουστο του 2020, οι ταχείες δοκιμασίες εγκρίθηκαν από τους ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για τη χρήση των δοκιμών ως "νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημίας". Στις 16 Δεκεμβρίου, ο FDA έγινε η πρώτη αρχή που ενέκρινε το γρήγορο τεστ της Abbott. Ακολούθησαν εγκρίσεις για το τεστ Ellume COVID-19 για το σπίτι.

Τα γρήγορα τεστ εγκρίθηκαν επίσης από την Υγεία του Καναδά, με τον σύμβουλό της, καθηγητή David Juncter να σημειώνει ότι "τα καλύτερα γρήγορα τεστ είναι εξαιρετικά ακριβή στην ανίχνευση μεταδοτικών ατόμων" και τον ειδικό σε λοιμώδεις νόσους Jean Longtin να σημειώνει ότι "θα μας επιτρέψει να κινηθούμε ταχύτερα από τον ιό και να βρούμε τις επαφές του ατόμου σε μία ή δύο ώρες, αντί να περιμένουμε 24 ώρες".

Η MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την έγκρισή της για το γρήγορο τεστ Innova για αυτοελέγχους στις 23 Δεκεμβρίου. Μετά την ξεκάθαρη παγκόσμια επιτυχία αυτής της παγκόσμιας ανάπτυξης των ταχέων δοκιμών, ο Sir John Bell, Regius καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: "Οι ταχείες δοκιμασίες ήταν ένα κεντρικό κομμάτι της καλής άμυνας κατά του κοροναϊού επειδή ήταν γρήγορες, φθηνές και διαθέσιμες για επαναλαμβανόμενη χρήση".

Τα γρήγορα τεστ ως "επιστροφή στο φυσιολογικό"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τις ταχείες εξετάσεις για να διευκολύνει την επιστροφή στο φυσιολογικό, με τις ταχείες εξετάσεις να είναι ευρέως διαθέσιμες στα φαρμακεία, ενώ στη Βαρκελώνη διοργανώθηκε δωρεάν μουσική συναυλία για τα άτομα που έκαναν ταχεία εξέταση. Παρόμοια προσέγγιση ακολουθήθηκε στην Αλβανία για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή μουσικών φεστιβάλ. Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες δεν ήταν σίγουροι για την προσέγγιση αυτή πιστεύοντας ότι "τα ταχεία τεστ δεν είναι η λύση για την επανέναρξη της κανονικής ζωής", αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα ζωτικής σημασίας μέτρα ελέγχου πρόληψης λοιμώξεων, όπως η χρήση κατάλληλων ΜΑΠ, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να έχουν αυτόν τον ζωτικής σημασίας χρόνο με τους αγαπημένους τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ασφάλειά τους.

Νέα στελέχη COVID-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020, εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα νέο πιο μολυσματικό στέλεχος του SARS-CoV-2, το VOC-202012/01. Το στέλεχος εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Με την ευρεία παγκόσμια χρήση αυτής της μορφής εξέτασης COVID-19, υπήρξε η ανησυχία ότι αυτή η παραλλαγή θα καθιστούσε παρωχημένες τις ταχείες εξετάσεις. Στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης τεχνολογικής αξιολόγησης της πλευρικής ροής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός 24 ωρών, τα εργαστήρια της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι οι ταχείες δοκιμές που βρίσκονται σε παγκόσμια ανάπτυξη δεν επηρεάστηκαν και ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη νέα παραλλαγή. Αυτό συνέβη επειδή η ταχεία δοκιμή στοχεύει γενικά στην πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου και όχι στην πρωτεΐνη ακίδας. Ωστόσο, πρόσφατα εντοπίστηκαν ορισμένα στελέχη που επηρεάζουν την ευαισθησία ορισμένων ταχέων δοκιμών έως και 1000 φορές. Ευτυχώς, η συχνότητα αυτών των μεταλλάξεων του νουκλεοκαψιδίου (συγκεκριμένα της D399N) εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή σε παγκόσμιο επίπεδο, ~0,02%.

Ανθρωπιστικές χρήσεις των ταχέων δοκιμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τη χρήση ρουτίνας στην κοινότητα, οι ταχείες δοκιμασίες χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών προσπαθειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά τις πλημμύρες στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 2 Δεκεμβρίου, οι ταχείες εξετάσεις διατέθηκαν σε καταφύγια από τις πλημμύρες. Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των εθνικών συνόρων στην Ευρώπη μετά την έκτακτη ανάγκη του νέου στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σχεδόν 6.000 οδηγοί φορτηγών εγκλωβίστηκαν χωρίς τρόφιμα, σταματώντας ουσιαστικά τις παραδόσεις τροφίμων των Χριστουγέννων. Οι γρήγορες δοκιμές αναπτύχθηκαν από Γάλλους πυροσβέστες εντός 24 ωρών στη Μάγχη. Οι ταχείες δοκιμές επέτρεψαν στα φορτηγά να βγουν στο δρόμο και να ολοκληρώσουν τις παραδόσεις τους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για τα Χριστούγεννα, αποδεικνύοντας τη δυνητική παγκόσμια χρησιμότητα της ύπαρξης μιας εύκολα εφαρμόσιμης δοκιμής COVID-19. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν σθεναρά τη χρήση των ταχέων δοκιμών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σημειώνοντας ότι "οι δοκιμασίες αντιγόνου COVID-19 μπορούν να παρέχουν γρήγορα και εφαρμόσιμα αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό σε επίπεδο κοινότητας".

Αμερική και ταχείες δοκιμασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας αρχικά επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ταχείας δοκιμής μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η περαιτέρω αξιολόγηση των ταχέων δοκιμών ως μέρος των προσεγγίσεων μαζικών δοκιμών στις ΗΠΑ καθυστέρησε ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου γύρω από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση από το COVID-19 που περιέχονται στο νόμο για τις ενοποιημένες πιστώσεις του 2020, 2021. Το νομοσχέδιο επικρίθηκε επειδή δεν προέβλεπε συγκεκριμένα επενδύσεις σε ταχείες δοκιμές ως οικονομικά συμφέρουσα και αποτελεσματική μορφή δοκιμών σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ, όπως ο καθηγητής Michael Mina του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σημείωσαν ότι οι εξετάσεις αποτελούν "πολύ ισχυρό συμπλήρωμα σε ό,τι άλλο κάνουν ήδη οι άνθρωποι" και ότι "οι κατ' οίκον εξετάσεις για το COVID-19 θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό μόλυνσης". Η άποψη αυτή ενισχύθηκε από τον καθηγητή William A. Haseltine, επίσης του Χάρβαρντ, σε άρθρο του στο περιοδικό Forbes, στο οποίο πρότεινε ότι "οι γρήγορες, αυτοδιαχειριζόμενες εξετάσεις θα μπορούσαν να ανακόψουν το συνεχώς αυξανόμενο κύμα ασθενειών και θανάτων" και σε άρθρο της καθηγήτριας Annie Sparrow του Mount Sinai της Νέας Υόρκης, στο οποίο πρότεινε ότι "οι φθηνές μαζικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη νίκη κατά της πανδημίας", ενόψει "της έκτακτης ανάγκης του εξαιρετικά μεταδοτικού και ταχέως εξαπλούμενου στελέχους Β117 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός παρόμοιου στελέχους από τη Νότια Αφρική". Παρ' όλα αυτά, οι ταχείες οικιακές εξετάσεις για το COVID-19 ήταν δημόσια διαθέσιμες στα άτομα τον Ιανουάριο του 2021 μετά την προηγούμενη έγκριση του FDA. Οι εξετάσεις αυτές αποζημιώθηκαν από την ασφάλιση υγείας των ΗΠΑ για άτομα με συμπτώματα του covid-19 ή για άτομα που είχαν στενή επαφή με μολυσμένο άτομο ή με κάποιον που εμφάνιζε συμπτώματα. Ένα άρθρο στην Washington Post πρότεινε ότι το μέγιστο όφελος από τις ταχείες εξετάσεις στις ΗΠΑ μπορεί να μην πραγματοποιηθεί έως ότου "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύψει τις εξετάσεις για ασυμπτωματικά άτομα, επειδή η μετάδοση από αυτά τα άτομα αποτελεί τόσο μεγάλο μέρος της επιδημίας", καθώς οι εξετάσεις αυτών των ατόμων δεν καλύπτονταν από την ασφάλιση υγείας. Μετά την εκλογή νέου προέδρου τον Ιανουάριο του 2021, οι ΗΠΑ άρχισαν να επενδύουν εκ νέου στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ταχείας δοκιμής με τη δημοσίευση προεδρικών διαταγμάτων.

Παγκόσμια αξία αγοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ευρεία χρήση των ταχέων δοκιμών σε όλο τον κόσμο, οι ταχείες δοκιμασίες έχουν αξία αγοράς 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο η αγορά αναμένεται να σταματήσει από το 2024 λόγω του εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2023. Στις ΗΠΑ, η αγορά των ταχέων δοκιμών ήταν 3,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ με ρυθμό ανάπτυξης >20% σε νοσοκομεία, κλινικές, Ασία-Ειρηνικό αλλά και ως δοκιμές τελικού χρήστη. Οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς έχουν προβλέψει ότι οι κατασκευαστές των ταχέων δοκιμών θα αντιμετωπίσουν συνεχή αυξανόμενη ζήτηση, καθώς όλο και περισσότερα άτομα και χώρες αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις ταχείες δοκιμασίες για τον εντοπισμό ατόμων με ηπιότερα συμπτώματα. Ορισμένοι σχολιαστές και επιστήμονες από τις ΗΠΑ είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση και να κατασκευάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια τεστ που θα χρειάζονταν για τις συχνές ταχείες εξετάσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Press corner». European Commission - European Commission (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2021. 
  2. «Slovakia carries out Covid mass testing of two-thirds of population» (στα αγγλικά). The Guardian. Agence France-Presse. 2 November 2020. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/world/2020/nov/02/slovakia-carries-out-covid-mass-testing-of-two-thirds-of-population. 
  3. Peter Littlejohns (6 Νοεμβρίου 2020). «The UK is trialling lateral flow testing for Covid-19 – how does it work?». NS Medical Devices.