Μετάβαση στο περιεχόμενο

CELPIP

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το CELPIP (προφέρεται: [σέλπιπ], αγγλ.: Canadian English Language Proficiency Index Program, μτφρ.: Καναδικό Πρόγραμμα Δείκτη Επάρκειας στην Αγγλική Γλώσσα) είναι εξέταση της αγγλικής γλώσσας που μετρά τις δεξιότητες ακρόασης, ανάγνωσης, γραφής και ομιλίας. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη μετανάστευση καθώς και για επαγγελματικούς σκοπούς στον Καναδά. Η εξέταση καλύπτει τις τέσσερις βασικές δεξιότητες της γλώσσας, την ακρόαση (Listening), την ανάγνωση (Reading), τη γραφή (Writing) και την ομιλία (Speaking).

Υπάρχουν δύο τύποι εξετάσεων CELPIP. Το CELPIP-General, που είναι σχεδιασμένο για μετανάστευση και επαγγελματική πιστοποίηση στον Καναδά, και το CELPIP-General, που περιλαμβάνει μόνο τις δεξιότητες της ακρόασης και της ομιλίας, και χρησιμοποιείται κυρίως για την απόκτηση καναδικής υπηκοότητας.

Η εξέταση CELPIP είναι γνωστή για την ηλεκτρονική μορφή της, όπου όλες οι δεξιότητες εξετάζονται μέσω υπολογιστή, καθιστώντας την εύχρηστη και προσφέροντας άμεσα αποτελέσματα.

Το CELPIP αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) και υπάρχει τουλάχιστον από το 2002.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Canadian English Language Proficiency Index Program 'CELPIP'». ubc.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2002. 
  2. «CELPIP Home». ubc.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2003.