Bugatti Chiron

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bugatti Chiron
Σύνοψη
Κατασκευαστής Bugatti Automobiles S.A.S.
Μητρική εταιρεία Volkswagen Group
Παραγωγή2016 — Οκτώβριος 2023 (500 αντίτυπα)[1][2]
ΣυναρμολόγησηΜολσάιμ, Αλσατία, Γαλλία
ΣχεδιαστήςAchim Anscheidt (επικεφαλής)
Sasha Selipanov
Etienne Salome
Frank Heyl
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΣπορ υπεραυτοκίνητο (supercar)
Αμάξωμα2-πορτο, 2-θέσιο coupé
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας στο κέντρο και πίσω από τα καθίσματα, με διαμήκη τοποθέτηση, μόνιμη 4-κίνηση.
Σχετική εξέλιξηBugatti Vision Gran Turismo
Bugatti Divo
Bugatti Centodieci
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας8.0 λίτρα 16-κύλινδρος διάταξης W16 και 64-βάλβιδος, βενζίνης,
με 4-πλό turbo, ισχύος 1.500 hp.
Μετάδοση7-τάχυτο ημι-αυτόματο σειριακό κιβώτιο DSG (Direct-Shift Gearbox)
Χωρητικότητα καυσίμου100 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.711 χιλιοστά
Μήκος4.544 χιλιοστά
Πλάτος2.038 χιλιοστά
Ύψος1.212 χιλιοστά
Κενό Βάρος1.995 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοBugatti Veyron (2005 — 2015)

Η Bugatti Chiron είναι ένα διθέσιο σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar) υψηλών επιδόσεων, που κατασκευάστηκε από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Bugatti Automobiles S.A.S. από τις αρχές του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2023. Το μοντέλο παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης στις 1 Μαρτίου 2016,[3][4] ως ο διάδοχος της Bugatti Veyron του 2005 - 2015, και οι πρώτες παραδόσεις έγιναν τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Σε αντίθεση με τα 450 αντίτυπα της Veyron, η Chiron παράχθηκε σε 500 αντίτυπα. Μέχρι το Μάρτιο του 2020 είχαν παραχθεί τα πρώτα 250.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοντέλο ονομάστηκε Bugatti Chiron (γαλλικά: Σιρόν, αγγλικά: Τσιρόν) προς τιμήν του Louis Alexandre Chiron (1899 - 1979), ο οποίος ήταν εργοστασιακός οδηγός της Bugatti κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Bugatti (Μπουγκάττι) που είχε γίνει σχετικά με την επιλογή του ονόματος, ήταν ο καλύτερος οδηγός αγώνων παγκοσμίως στην εποχή του, και το όνομά του έχει συνδεθεί με την ιστορία της Bugatti όσο κανενός άλλου οδηγού αγώνων.[5][6] Επιπρόσθετα, η επιλογή αυτή επανέφερε την ονομασία του αρχικού πρωτότυπου Bugatti 18/3 Chiron του 1999, πάνω στο οποίο βασίστηκε η Bugatti Veyron.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Chiron εξελίχθηκε υπό άκρα μυστικότητα και ως πρόγραμμα ύψιστης σπουδαιότητας, καθώς είχε σκοπό να αναλάβει τον βαρύ ρόλο να αντικαταστήσει την μυθική Veyron. Για την ακρίβεια, η Veyron είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη αίσθηση στον Τύπο αυτοκινήτου και στο ευρύ κοινό, σε παγκόσμια κλίμακα, που ο διάδοχός της θα είχε να αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Μάλιστα η Veyron ήταν το πρώτο στην ιστορία αυτοκίνητο έκδοσης δρόμου που έσπασε το όριο ταχύτητας των 400 km/h (248,6 mph), ενώ στα περισσότερα έτη παραγωγής της, έφερε τον άτυπο τίτλο του ταχύτερου μοντέλου πολιτικής έκδοσης, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη τη δημιουργία ενός εντυπωσιακότερου διαδόχου.

Το νέο μοντέλο βασίστηκε σε μια ανανεωμένη έκδοση της ανθρακονημάτινης πλατφόρμας της Veyron, όπου το 92% των εξαρτημάτων της είναι νέα ή βελτιωμένα, έτσι ώστε να αυξηθεί η ακαμψία και να μειωθεί το βάρος. Επίσης διατήρησε τον γνωστό W16 κινητήρα 7.993 cm³ με τα 4 turbo, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ της στους 1.500 ίππους και την ροπή στα 1.600 N·m.[7]

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσίαση της Bugatti Chiron στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης στις 1 Μαρτίου 2016.

Αρχικά η Chiron επρόκειτο να παρουσιαστεί στα τέλη του 2015, όμως η παραίτηση του Ferdinand Piech μετέφερε τα σχέδια για το 2016. Τελικώς, η Chiron παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, αρχικά σε μικρό κύκλο δημοσιογράφων, στις 29 Φεβρουαρίου 2016, και επίσημα στις 1 Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έγιναν μέσα στον Αύγουστο του ίδιου έτους. Σε αντίθεση με τα 450 αντίτυπα της Veyron, η Chiron θα παραχθεί σε 500 αντίτυπα και μάλιστα τα 200 είχαν ήδη προ-πωληθεί μέχρι την πρώτη παράδοση,[8] με υποχρεωτική προκαταβολή 200.000 € από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η εμπορική της τιμή προ των φόρων ανέρχεται στα 2,4 εκατομμύρια € (ευρώ).[9]

Ο αρχικός στόχος για τον ετήσιο αριθμό παραγωγής ήταν στα 100 αντίτυπα, αλλά στην πράξη ο ρυθμός ήταν βραδύτερος και στις 23 Μαΐου 2018 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε την 100-στή Chiron, καθώς και ότι ο ρυθμός παραγωγής το 2017 ανήλθε στα 70 αυτοκίνητα ετησίως. Σύμφωνα με την Bugatti, σε σχετική ανακοίνωση το 2017, ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή του κάθε αντιτύπου της Chiron είναι 6 μήνες, κατά τον οποίο 20 μηχανικοί της εταιρείας συναρμολογούν στο χέρι τα περισσότερα από τα 1.800 μέρη της κάθε Chiron. Μέσα στο 2018 προστέθηκε και η εκδοχή με οροφή targa, που αντικατέστησε την αντίστοιχη Veyron Grand Sport του 2009 - 2015.

Επίσημα, όπως είχε μάλιστα ανακοινωθεί εξ αρχής, το 43% των Chiron διατέθηκε στην Ευρώπη, το 26% στις ΗΠΑ και στον Καναδά, το 23% στη Μέση Ανατολή και το 8% στις άλλες χώρες της Ασίας και στην Ωκεανία.

Αισθητική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κινητήρας της Bugatti Chiron είναι στο κέντρο του αμαξώματος και με διαμήκη τοποθέτηση, όπως και στην προκάτοχο Bugatti Veyron.

Η αισθητική της Chiron είναι μια έντονη μετεξέλιξη της Veyron, που την θυμίζει, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό υποδείχθηκε τόσο από την απαιτήσεις της αεροδυναμικής, όσο και από τις ανάγκες για επαρκή αερισμό και ψύξη ενός κινητήρα με 16 κυλίνδρους και με τόσο μεγάλο κυβισμό και παραγωγή ισχύος, ιδίως σε ταχύτητες άνω των 400 km/h. Ενδεικτικώς, οι 3 εισαγωγές αέρα σε κάθε πλευρά σχεδιάστηκαν ειδικά για την αποτελεσματική ψύξη των φρένων. Ωστόσο, κάποιες ακραίες σχεδιαστικές ιδέες που είχαν προταθεί αρχικά, όπως η τοποθέτηση ψηφιακών καμερών αντί για εξωτερικούς καθρέφτες, τελικώς απορρίφθηκαν, λόγω πρόσκρουσης στην υπάρχουσα διεθνή νομοθεσία σχετικά με τις προδιαγραφές των αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στο εσωτερικό της Chiron, καθώς η προκάτοχος Veyron είχε αποσπάσει κάποια αρνητικά σχόλια ότι είχε ένα δερμάτινο μεν, αλλά κάπως λιτό σαλόνι, που δεν φαινόταν αντίστοιχα ελκυστικό όσο το εντυπωσιακό της εξωτερικό ντιζάιν. Ως απάντηση, η Chiron απέκτησε ένα εντελώς διαφορετικό σαλόνι, εμφανώς πολυτελέστερο και μεγαλύτερο από αυτό της Veyron, ενώ σύμφωνα με την Bugatti ο χώρος για τα κεφάλια των επιβατών είναι κατά 12 χιλιοστά μεγαλύτερος. Εντυπωσιακό είναι και ότι το σαλόνι της Chiron δεν έχει πουθενά πλαστικό, παρά μόνο δέρμα υψηλής ποιότητας, αλουμίνιο και ανθρακονήματα.

Τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κινητήρας 8.0 λίτρων W16 της Bugatti Chiron.
Bugatti Chiron σε εκδήλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2016.

Η Chiron διατήρησε τον γνωστό 16-κύλινδρο W16 βενζινοκινητήρα 7.993 cm³ με τα 4 turbo, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ της στους 1.500 ίππους και την ροπή στα 1.600 N·m. Η κυριότερη αναβάθμιση ως προς την Bugatti Veyron, ήταν ότι τα 4 turbo της Chiron έγιναν κατά 69% μεγαλύτερα. Επειδή μάλιστα, όσο μεγαλύτερα είναι τα turbo, τόσο αυξάνεται η αδράνειά τους (καθώς στις χαμηλές στροφές η ροή των καυσίμων δεν είναι επαρκώς ισχυρή για να βάλει σε κίνηση τις τουρμπίνες), οι μηχανικοί της Bugatti σχεδίασαν και τοποθέτησαν στη Chiron ένα σύστημα δύο σταδίων στην ενεργοποίησή τους. Για την ακρίβεια, τα πρώτα δύο τούρμπο ενεργοποιούνται στις 1.900 στροφές το λεπτό και μόνο όταν ο κινητήρας φτάσει στις 3.800 στροφές το λεπτό αναλαμβάνουν δράση και τα άλλα δύο, επιτυγχάνοντας έτσι πιο ομαλή και γραμμική επιτάχυνση, σε αντίθεση με την κάπως ξαφνική και απότομη επιτάχυνση της Bugatti Veyron.

Όπως και στην προκάτοχο Veyron, τα ελαστικά της Chiron εξελίχθηκαν από την Michelin ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο. Στη Chiron είναι διαστάσεων 285/30 R20 μπροστά και 355/25 R21 πίσω, μια διαφορά κυρίως για πρακτικούς σκοπούς πρόσφυσης, αλλά και λόγω σκόπιμης διαφοράς μεγέθους ανάμεσα στις μπροστινές και στις πίσω ζάντες, με σκοπό την καλύτερη οπτική γωνία για τον οδηγό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο σχεδίασης. Τα φρένα της Chiron, που φυσικά εδράζονται μέσα στις ζάντες, είναι 8-πίστονα μπροστά και 6-πίστονα πίσω.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd της Chiron είναι μεταβλητός, καθώς στο Top Speed mode είναι 0,35 (η καλύτερη δυνατή τιμή της), στο Auto mode είναι 0,38 και στο Handling mode είναι 0,40. Μάλιστα όταν ενεργοποιείται η πίσω αεροτομή / αερόφρενο, για επείγουσα επιβράδυνση, φτάνει στο 0,59. Η χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμων διατηρήθηκε στα 100 λίτρα και μάλιστα αδειάζει σε μόλις 8 λεπτά όταν το αυτοκίνητο έχει φτάσει στην τελική ταχύτητα, αν φυσικά ήταν εφικτό να τη διατηρήσει επί τόσα λεπτά.

Επιδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bugatti Chiron του 2019.

Η επιτάχυνση 0 - 100 χιλιόμετρα την ώρα (0 - 62 μίλια την ώρα) στη Bugatti Chiron έρχεται σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα, τα 200 km/h σε 6,5 δευτερόλεπτα και τα 300 km/h σε 13,6 δευτερόλεπτα, δηλαδή 3 δευτερόλεπτα ταχύτερα από την Bugatti Veyron. Επίσης, η επιτάχυνση 0 - 400 χιλιόμετρα την ώρα είναι στα 32,6 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα είναι και αυτή δύο σταδίων, όπως ίσχυε και στη Veyron, καθώς στα Auto mode, Handling mode και Autobahn mode της Chiron περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 380 km/h, ενώ στο Τop Speed mode της Chiron περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 420 χιλιόμετρα την ώρα (261 μίλια την ώρα) για λόγους ασφαλείας κατά την οδήγηση σε δημόσιες οδούς, εκτός πίστας. Σύμφωνα με την Bugatti, ωστόσο, τα ειδικά εξελιγμένα ελαστικά της Michelin μπορούν να αντέξουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες και το μοντέλο χωρίς τον κόφτη θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 435 χιλιόμετρα την ώρα (270 μίλια την ώρα).

Αρχικά, είχε υπολογιστεί ότι η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα που μπορεί να φτάσει η Chiron, με βάση την ισχύ του κινητήρα, είναι τα 467 χιλιόμετρα την ώρα (289 μίλια την ώρα) και αυτό το νούμερο είχε αναφερθεί στα Μέσα Ενημέρωσης ως πιθανό, μέχρι και λίγο πριν την παρουσίαση. Ωστόσο, η προσέγγιση και υπέρβαση τέτοιων ταχυτήτων έγινε εφικτή στα επόμενα χρόνια όταν βρέθηκε κατάλληλη τεχνολογία ελαστικών που να μπορούν να αντέξουν τέτοια νούμερα (δείτε: Chiron Super Sport 300+). Για κάθε ενδεχόμενο τοποθέτησης τέτοιων ελαστικών, πάντως, το ταχύμετρο όλων των Bugatti Chiron έχει ως μέγιστη ένδειξη τα 500 χιλιόμετρα την ώρα (311 μίλια την ώρα).

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chiron Sport (2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bugatti Chiron Sport στο Σαλόνι της Γενεύης το 2018.
Το πίσω μέρος της Bugatti Chiron Sport του 2018.

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2018, η εταιρεία παρουσίασε την έκδοση του Chiron, με τίτλο Chiron Sport. Μηχανοκίνητα, το αυτοκίνητο είναι πανομοιότυπο με την στάνταρ έκδοση, αλλά είναι ελαφρύτερο κατά 18 κιλά λόγω της εκτεταμένης χρήσης ινών άνθρακα και έχει μια πιο σκληρή ανάρτηση για να αυξήσει την ικανότητα στροφών του αυτοκινήτου διατηρώντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου μεγάλου τουρισμό. Το τιμόνι του αυτοκινήτου έχει επίσης λάβει τροποποιήσεις και ένα σύστημα διεύθυνσης ροπής για τον έλεγχο της ισχύος που αποστέλλεται σε κάθε τροχό του αυτοκινήτου για βελτιωμένο χειρισμό σε σφιχτές γωνίες. Οι αεροδυναμικές βελτιώσεις και το χαμηλό βάρος έχουν δοθεί ως ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί το αυτοκίνητο ανταγωνιστικό στην πίστα αγώνων. Το Chiron Sport έγινε διαθέσιμο στα τέλη του 2018 με επιπλέον κόστος από τη βασική έκδοση 400.000 ευρώ.

110 Ans Bugatti (2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φεβρουάριο του 2019, παρουσιάστηκε η 110 Ans Bugatti, μια έκδοση περιορισμένης έκδοσης του Chiron Sport που δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τα 110 χρόνια της Bugatti. Το αυτοκίνητο διαθέτει καρνιέρα, το οποίο είναι βαμμένο σε ματ χρώμα. Το αμάξωμα τονίζεται επίσης με γυάλινες ίνες άνθρακα. Το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου καταλήγει επίσης σε μαύρο ματ χρώμα.

Τα 3 χρώματα της γαλλικής σημαίας υπάρχουν στα κάτοπτρα της πτέρυγας, στην τάπα πλήρωσης καυσίμου και στην κάτω πλευρά της πίσω πτέρυγας. Οι δαγκάνες των φρένων τελειώνουν σε μπλε χρώμα.

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι επικαλυμμένο με μπλε Alcantara και έχει επίσης τα χρώματα της γαλλικής σημαίας που υπάρχουν στα προσκέφαλα των καθισμάτων, στο πίσω μέρος των καθισμάτων και στην κορυφή του τιμονιού. Η παραγωγή θα περιοριστεί σε 20 μονάδες με κόστος αγοράς 1 εκατομμύριο ευρώ επιπλέον από την στάνταρ έκδοση.

Chiron Super Sport 300+ (2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Αυγούστου 2019,[10] η Bugatti έγινε η πρώτη εταιρεία παραγωγής αυτοκίνητων που έσπασε το φράγμα των 300 μιλίων την ώρα (482,8 χιλιόμετρα την ώρα). Ένα βελτιωμένο μοντέλο της Chiron, με οδηγό τον Andy Wallace, έφτασε επιβεβαιωμένα τα 304,773 μίλια την ώρα ή 490,48 χιλιόμετρα την ώρα στην πίστα δοκιμών της Volkswagen Ehra Lessien.[11][12] Ωστόσο, η επίδοση δεν αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Γκίνες, αφού το επίτευγμα έγινε σε μία μόνο κατεύθυνση, αντί σε δύο (ο σχετικός κανονισμός απαιτεί να οδηγηθεί το αυτοκίνητο και προς τις δύο αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις και μετά να βγει ο μέσος όρος των δύο τελικών ταχυτήτων, προκειμένου να μην επηρεαστεί το ρεκόρ από ενδεχόμενο ευνοϊκό άνεμο).

Η έκδοση αυτή ήταν περιορισμένης παραγωγής, ως εκδοχή υψηλής απόδοσης του Chiron, που ονομάζεται Chiron Super Sport 300+, σε ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στην περιοδεία της 110ης επετείου της εταιρείας στην Ευρώπη. Η παραγωγή περιορίστηκε σε 30 αυτοκίνητα και μοιάζει πολύ με το πρωτότυπο που έκανε την εμφάνιση επίτευξης της κορυφαίας ταχύτητας. Οι αλλαγές από τη στάνταρ Chiron περιλαμβάνουν έναν πιο ισχυρό κινητήρα, αυξημένη τελική ταχύτητα και ένα χαρακτηριστικό σχήμα χρωμάτων που χαρακτηρίζεται από ένα βερνίκι επικαλυμμένο με κορδόνι από ανθρακονήματα και πορτοκαλί λωρίδες, που αντανακλούν την αισθητική του προηγούμενου κορυφαίου αυτοκινήτου, της Veyron Super Sport. Το μοντέλο τροφοδοτείται με τον κινητήρα W16 των 1.578 hp (1.600 PS), που είναι ίδιος με αυτόν της Bugatti Centodieci, ο οποίος φέρει το παρατσούκλι «Thor» («Θωρ»). Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει ένα γκρίζο λογότυπο Bugatti από μαύρο σμάλτο και ασημί, το σύστημα εξάτμισης από τη Centodieci, ένα βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων με μεγαλύτερες αναλογίες, και εμπρός και πίσω προφυλακτήρες επανασχεδιασμένους για καλύτερη αεροδυναμική σε υψηλή ταχύτητα, με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση του μήκους του αυτοκινήτου κατά 248,9 χιλιοστά (9,8 ίντσες). Το Super Sport είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν περιοριστή ανώτατης ταχύτητας, παρόμοιο με αυτόν που βρίσκεται στην στάνταρ Chiron. Χωρίς τον περιοριστή, η Bugatti ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα πάνω από 483 χιλιόμετρα την ώρα ή 300 μίλια την ώρα, εξ ου και το όνομα της έκδοσης «300+». Η εταιρεία προετοίμασε τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών που θέλουν να φτάσουν το αυτοκίνητο στο μέγιστο δυνατό στην πίστα δοκιμών Ehra-Lessien. Η τιμή των μοντέλων ξεπερνούσε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.[13][14]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία Αντίτυπα
Chiron 207[15][16]
Chiron Sport 60
Chiron Sport 110 Ans Bugatti 20
Chiron Super Sport 300+ 30
Chiron Noire 20
Chiron Pur Sport 60
Chiron Sport «Les Légendes du Ciel» 20
Chiron Super Sport 80
Chiron Pur Sport Grand Prix 1
Chiron La Voiture Noire 1
Chiron Profilée 1
Σύνολο 500[17]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BUGATTI The final Bugatti Chiron leaves the Molsheim factory». Gateway Cars Rental (στα Αγγλικά). United Arab Emirates. 23 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023. 
  2. Bell, Sebastien (2022-01-15). «Bugatti Sold The Final Chiron And Bolide Hypercars In 2021, Its Best Year On Record». Carscoops. https://www.carscoops.com/2022/01/bugatti-sold-the-final-chiron-in-2021-its-best-year-on-record/. Ανακτήθηκε στις 2022-01-23. 
  3. Taylor, James (2016-02-29). «Bugatti Chiron revealed at Geneva 2016: the world has a new fastest production car». CAR Magazine (UK). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-15. https://web.archive.org/web/20160315033825/http://www.carmagazine.co.uk/car-news/motor-shows-events/geneva/2016/bugatti-chiron-revealed-at-the-2016-geneva-motor-show/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-23. 
  4. «2016 Geneva Auto Show – Auto Show». Car and Driver (US). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-24. https://web.archive.org/web/20160324030615/http://www.caranddriver.com/2016-geneva-auto-show. Ανακτήθηκε στις 2016-03-23. 
  5. «November 30, 2015, Molsheim: «The new Bugatti is to be called Chiron – World Premiere in Geneva in 2016»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2016. 
  6. «BUGATTI, THE MONACO GRAND PRIX AND LOUIS CHIRON – WRITING MOTOR RACING HISTORY». Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2022. 
  7. «Bugatti: W16 - the last of its kind🎥». Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2022. 
  8. Atiyeh, Clifford (2016-08-19). «Bugatti Has Sold the First 200 Chirons». Car and Driver (US). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-20. https://web.archive.org/web/20161220102501/http://blog.caranddriver.com/bugatti-has-sold-the-first-200-chirons/. Ανακτήθηκε στις 2016-12-09. 
  9. Robinson, Aaron (2015-05-17). «2017 Bugatti Chiron: Again with the Overkill». Car and Driver (US). http://www.caranddriver.com/features/2017-bugatti-chiron-25-cars-worth-waiting-for-feature-1. Ανακτήθηκε στις 2016-12-09. 
  10. «Bugatti has broken the 300mph barrier». Top Gear (UK). 2019-09-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-09-02. https://web.archive.org/web/20190902080725/https://www.topgear.com/car-news/bugatti-has-broken-300mph-barrier. Ανακτήθηκε στις 2019-09-14. 
  11. «Bugatti Chiron Super Sport 300+». Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2020. 
  12. «Ποια είναι τα 3 ταχύτερα αυτοκίνητα παραγωγής στον κόσμο;». Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. «Final Bugatti Super Sport 300+ hypercar has been delivered». Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2022. 
  14. «Παραδόθηκε και η τελευταία Bugatti Chiron Super Sport 300+ των 3,5 εκατ. ευρώ». Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2022. 
  15. Bugatti (21 December 2017). Annual target reached by Bugatti. Δελτίο τύπου. Αρχειοθετήθηκε 2023-06-08 στο Wayback Machine.
  16. Bugatti (23 May 2018). Bugatti Makes The 100th Chiron. Δελτίο τύπου.
  17. Bugatti (27 October 2022). A Molsheim Milestone: The 400th Bugatti Chiron. Δελτίο τύπου. Αρχειοθετήθηκε 2022-12-23 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]