Born to run (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ελληνικό εξώφυλλο του Born to run

Born to Run: Η μυστική φυλή, οι υπεραθλητές, και ο μεγαλύτερος αγώνας που (δεν) είδε ποτέ ο κόσμος, είναι best-seller μη-μυθοπλαστικό βιβλίο του 2009 γραμμένο από τον Αμερικανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Κρίστοφερ Μακντούγκαλ.Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα.[1]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Born to Run, ο Μακντούγκαλ εντοπίζει μέλη της απομονωμένης φυλής των Ταραουμάρα, μίας φυλής Ινδιάνων, στα μεξικανικά Copper Canyons. Έχοντας τραυματιστεί επανειλημμένα ο ίδιος σαν δρομέας, ο Μακντούγκαλ θαυμάζει την ικανότητα της φυλής να τρέχει υπεραποστάσεις( πάνω από 100 μίλια) με απίστευτες ταχύτητες χωρίς να τραυματίζονται όπως συνηθίζεται για τους περισσότερους αμερικανούς δρομείς. Το βιβλίο έχει λάβει προσοχή από τον κόσμο του αθλητισμού για την περιγραφή του Μακντούγκαλ του πώς ξεπέρασε τους τραυματισμούς με το να βασίσει την δρομική τεχνική του στους Ταραουμάρα[2]. Διαβεβαιώνει ότι τα σύγχρονα ενισχυμένα παπούτσια τρεξίματος είναι μείζονα αιτία δρομικών τραυματισμών, καταδεικνύοντας τα λεπτά σανδάλια που φορούν οι δρομείς Ταραουμάρα και την έκρηξη των συσχετιζόμενων με το τρέξιμο τραυματισμών από την εισαγωγή στην αγορά των σύγχρονων παπουτσιών τρεξίματος το 1972.

Παράλληλα με την έρευνα του πάνω στους Ταραουμάρα, ο Μακντούγκαλ εμβαθύνει στο γιατί το ανθρώπινο είδος, μοναδικό μεταξύ άλλων πρωτευόντων, ανέπτυξε χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να τρέχει μεγάλες αποστάσεις. Προωθεί την υπόθεση του τρεξίματος αντοχής, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι άφησαν τα δάση και μεταφέρθηκαν στις σαβάνες με το αναπτύξουν την ικανότητα τους να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις με σκοπό κυριολεκτικά να κυνηγήσουν το θήραμα τους, γνωστό και ως κυνήγι επιμονής.

Το βιβλίο ήταν στην λίστα Best seller των New York Times για παραπάνω από τέσσερις μήνες. Έχει δεχθεί επίσης κριτική από τον Δαν Ζακ[3] της The Washington Post, διότι ισχυρίστηκε πώς ήταν μία υπερβολική προσπάθεια για να γίνει "εκκεντρικό και έξυπνο".

Μεταφορά στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η LD Entertainment έχει αναλάβει την μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, με παραγωγούς τους Lorenzo di Bonaventura και Deb Nwemyer. Το 2015 ανακοινώθηκε πως ο Matthew McConaughey θα πρωταγωνιστεί, ενώ ο Michael Carnahan θα γράψει το σενάριο[4]. Η ταινία ακόμη δεν έχει βγει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McDougall, Christopher (2019). Born to run : a hidden tribe, superathletes, and the greatest race the world has never seen (1st ed έκδοση). New York: Alfred A. Knopf. ISBN 978-0-307-26630-9. 318360335. CS1 maint: Extra text (link)
  2. «New York Times New York City Poll #2, October 2001». ICPSR Data Holdings. 22 Φεβρουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  3. «ABC News/Washington Post Monthly Poll, June 2009». ICPSR Data Holdings. 12 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  4. «Billington, Michael, (born 16 Nov. 1939), Drama Critic of The Guardian, since 1971». Who's Who (Oxford University Press). 2007-12-01. http://dx.doi.org/10.1093/ww/9780199540884.013.7532.