Bluetooth Low Energy

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Bluetooth Low Energy (Bluetooth χαμηλής ενέργειας, γνωστό με τα αρχικά BLE, πρώην Bluetooth Smart) αποτελεί ένα βιομηχανικό πρότυπο για ασύρματα προσωπικά δίκτυα υπολογιστών (Wireless Personal Area Network, WPAN) που σχεδιάζεται και προωθείται από την Bluetooth SIG, με εφαρμογές στους τομείς της υγείας, των έξυπνων σπιτιών, της ασφάλειας, αλλά και σε πολλούς άλλους. Είναι ανεξάρτητο από το κλασσικό Bluetooth, με το οποίο δεν παρουσιάζει συμβατότητα, αν και οι δύο εκδόσεις μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια συσκευή. Η πρώτη του έκδοση αναπτύχθηκε το 2006 από την Nokia με την ονομασία Wibree, το οποίο ενσωματώθηκε στο Bluetooth 4.0 τον Δεκέμβριο του 2009 ως Bluetooth Low Energy.

Πρώην λογότυπο του Bluetooth Low Energy
Πρώην λογότυπο του Bluetooth Low Energy

Συγκριτικά με το Bluetooth, έχει δημιουργηθεί με σκοπό χαμηλό κόστος, μικρή κατανάλωση ισχύος και παρόμοια εμβέλεια με το κλασσικό. Λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων (όπως τα Android, iOS, Windows Phone) καθώς και υπολογιστών (όπως τα Windows, MacOS, Linux) υποστηρίζουν το BLE χωρίς την χρήση τρίτων εφαρμογών ή προγραμμάτων.

Συμβατότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το Bluetooth Low Energy ξεχωρίζει από το κλασσικό Bluetooth, εφόσον παρουσιάζουν διαφορές στην ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, δύναται να υποστηρίζονται συγχρόνως από την ίδια συσκευή. Η έκδοση 4.0 του Bluetooth, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η Bluetooth SIG, επιτρέπει την χρήση μόνο της μίας ή και των δύο τεχνολογιών από την συσκευή.

Επωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 η Bluetooth SIG παρουσίασε το λογότυπο του Bluetooth Smart προκειμένου να διευκρινίσει την συμβατότητα μεταξύ αυτού και του κλασσικού Bluetooth.

  • Ο χαρακτηρισμός μίας συσκευής ως Bluetooth Smart Ready δηλώνει συμβατότητα και με τις δύο εκδόσεις.
  • Η επισήμανση μίας συσκευής ως Bluetooth Smart χαρακτηρίζει συμβατότητα μόνο με το Bluetooth Smart και απαιτεί μία συσκευή Bluetooth Ready ή γενικότερα μία

έξυπνη συσκευή ώστε να λειτουργήσει. Από τον Μάιο του 2016 η Bluetooth SIG άρχισε να αντικαθιστά σταδιακά τα λογότυπα Bluetooth Smart και Bluetooth Smart Ready με το λογότυπο του Bluetooth και την λέξη Bluetooth σε νέο μπλε χρώμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 ερευνητές της Nokia προσδιόρισαν ένα πλήθος περιστάσεων στις οποίες οι τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας της εποχής αποδεικνύονταν ανεπαρκείς για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία άρχισε την ανάπτυξη μίας νέας τεχνολογίας, βασιζόμενη στο Bluetooth, παρέχοντας χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και κόστος, ενώ διατηρώντας πλήθος οποιωτήτων με το κλασσικό. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν το 2004 από το όνομα Bluetooth Low End Energy.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]