Barking Dogs Never Bite

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Barking Dogs Never Bite
플란다스의 개
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΠονγκ Τσουν-χο
ΠαραγωγήΤσα Σονγκ-τζε
ΣενάριοΠονγκ Τσουν-χο
Σον Τζι-χο
Ντέρεκ Σον Τε-γουνκ
ΠρωταγωνιστέςΛι Σονγκ-τζε
Μπε Ντούνα
ΜουσικήΤζο Σονγκ-γου
ΦωτογραφίαΤζο Γιονγκ-γιου
ΜοντάζΛι Έουν-σο
ΔιανομήCinema Service
Πρώτη προβολή2000 και 19  Φεβρουαρίου 2000 (Νότια Κορέα)[1]
Κυκλοφορία19 Φεβρουαρίου 2000
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΝότια Κορέα
ΓλώσσαΚορεατικά

Το Barking Dogs Never Bite[2] (κορεατικά: 플란다스의 개, RR: Peullandaseu-ui Gae, MR: P'ŭllandasŭ-ŭi) είναι μία νοτιοκορεατική ανεξάρτητη σκοτεινή-κωμική ταινία του 2000, σε σκηνοθσία Πονγκ Τσουν-χο. Πρόκειται δε για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη σε συνεργασία με τους Σον Τζι-χο και Ντέρεκ Σον Τε-γουνκ. Ο αυθεντικός κορεατικός τίτλος βασίστηκε σε ένα δημοφιλές ευρωπαϊκό παραμύθι στην Ασία, το A Dog of Flanders, της Ouida.[3]

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λι Σονγκ-τζε ως ένας καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών που ενοχλείται αφόρητα από το γάβισμα σκύλων στο διαμέρισμα του και ο οποίος καταλήγει να κλέβει ένα σκυλί, να το κακομεταχοιρίζεται και τέλος να το σκοτώνει. Μία νεαρή γυναίκα από την άλλη, ρόλος που υποδείεται η Μπε Ντούνα, όπου δουλεύει στην περιοχή που βρίσκεται το συγκρότημα που κατοικεί ο καθηγητής, αποφασίζει να ερευνήσει τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις σκύλων. Η ηθοποιός, δήλωσε το 2019, ότι η σκηνή στην οποία την κυνηγά σε όλο το συγκρότημα ο άστεγος άνδρας, είναι η πιο αξιομνημόνευτη της καριέρας της.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ko Yun-ju, ένας άνεργος ακαδημαϊκός, ζει σε ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων με την έγκυο σύζυγό του Eun-sil. Ο Yun-ju αγωνίζεται να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου και παλεύει επίσης και με την τεταμένη σχέση του με τη σύζυγό του. Ένα πρωί αποφασίζει να ψάξει από που ακούγονται τα δυνατά γαβγίσματα, που τον κάνουν τρελό, και βρίσκει έναν σκύλο χωρίς επίβλεψη, τη Shih Tzu. Κατόπιν, προσπαθεί να ρίξει το σκυλί από την ταράτσα της πολυκατοικίας του, αλλά σταματά όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα έρχεται να στεγνώσει εκεί τα ραπανάκια της. Έτσι, παίρνει το σκυλί στο υπόγειο αντ 'αυτού και, αφού δεν μπορεί να το κρεμάσει, το κλειδώνει μέσα σε ένα ντουλάπι.

Η Park Hyun-nam, μία τεμπέλα υπάλληλος ενός λογιστικού γραφείου, που ανήκει στο συγκρότημα διαμερισμάτων, θέλει να βγει στην τηλεόραση και να γίνει διάσημη όπως και η φίλη της η Soon Jang-mi, η οποία ανταμείφθηκε για τον ηρωισμό της, να αποτρέψει μία ληστεία στην τράπεζα όπου εργάζεται. Ένα μικρό κορίτσι έρχεται στη Hyun-nam με φυλλάδια που θέλει να σφραγίζει για να βρει τον χαμένο σκύλο της, τη Shih Tzu. Ο Yun-ju από την άλλη συνεχίζει να ακούει γαβγίσματα, και βλέπει τη γριά από τη στέγη με το μίνι πίντσερ της, ήτοι την πραγματική πηγή της ενόχλησης. Κατόπιν διαβάζει το φυλλάδιο για το σκυλί που χάθηκε και ότι δεν μπορεί γαβγίσει λόγω μιας επέμβασης στον φάρυγγα. Συνειδητοποιώντας το λάθος του, πηγαίνει στο υπόγειο το βράδυ για να απελευθερώσει το σκυλί από το ντουλάπι, αλλά κρύβεται όταν μπαίνει ο επιστάτης στον χώρο. Ο Yun-ju τότε παρακολουθεί με τρόμο καθώς ο θυρωρός βγάζει τη νεκρή Shih Tzu, να τη μαγειρεύει και να την τρώει.

Την επόμενη μέρα, ο Yun-ju ακολουθεί κρυφά τη γριά και κλέβει το σκύλο της. Η Hyun-nam βλέπει τυχαία με κιάλια τον Yun-ju να πετάει το σκυλί από την ταράτσα (χωρίς να τον αναγωρίσει). Βλέποντας την ευκαιρία να πετύχει το όνειρό της και να αποκτήσει φήμη, η Hyun-nam κυνηγά τον Yun-ju, αλλά χτύπησε σε μία πόρτα όπως τον κυνήγαγε και εκείνος της ξέφυγε. Η ηλικιωμένη γυναίκα έρχεται αυτή τώρα στη Hyun-nam με φυλλάδια για να βρει τον σκύλο της. Όταν η Hyun-nam βλέπει το σκυλί, αναγνώρισε ότι επρόκειτο για αυτό που δολοφονήθηκε και την πάει να της δείξει το νεκρό σώμα του σκυλιού, τότε εκείνη λιποθυμά από το σοκ και την πάνε στο νοσοκομείο. Η Hyun-nam παίρνει τότε τον επιστάτη να θάψει το το σκυλί, αλλά μόλις φεύγει αυτή, αυτό το μεταφέρει στο υπόγειο για να φτιάξει στιφάδο. Εκεί, ένας άστεγος άντρας που ζει στο υπόγειο δελεάζεται από τη μυρωδιά και το δοκιμάζει. Ο επιστάτης επιστρέφει για να ανακαλύψει το στιφάδο του, που είχε φαγωθεί.

Καθώς ο Yun-ju παλεύει να βρει τα χρήματα για να εξαγοράσει την ακαδημαϊκή του θέση, η Eun-sil, η οποία έχει χάσει τη δουλειά της, επιστρέφει στο σπίτι με ένα πούντλ. Η Eun-sil δείχνει περισσότερη αγάπη για τον σκύλο, τον οποίο ονομάζει "μωρό", παρά για τον σύζυγό της, και αντιμετωπίζει τον Yun-ju σαν υπηρέτη. Ένα πρωινό που ο Yun-ju πάει βόλτα το σκυλί, μετά από υπόδειξη της γυναίκες του, τη χάνει. Όταν η Eun-sil τον επιπλήττει για την απώλεια του σκύλου, ο Yun-ju ξεσπάσει και την κατηγορεί για σπατάληση χρημάτων με την αγορά του σκύλου. Η Eun-sil τότε του λέει με δάκρυα ότι αγόρασε τον σκύλο με ένα μικρό μέρος της αποζημείωσης της από τη δουλειά, και σχεδίαζε να δώσει τα υπόλοιπα στον Yun-ju ώστε να μπορέσει να γίνει καθηγητής. Σοκαρισμένος, ο Yun-ju ψάχνει απενγωσμένα να βρει τον σκύλο και φτιάχνει φυλλάδια και τα πάει στη Hyun-nam να του τα τυπώσει, η οποία προσφέρει να τον βοηθήσει κιόλας. Εκείνος άρχισε να απογοητεύεται αφού ούτε καν ο επιστάτης είχε τον σκύλο του.

Η Hyun-nam, η οποία βαριέται αφόρητα στη δουλειά της, μαθαίνει ότι η ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε από το σοκ που έχασε το σκυλάκι της και την καλούν από το νοσοκομείο ως τη μοναδική της οικογένεια (που δεν ήταν κιόλας). Τέλος, της άφησε ένα γράμμα που της είπε ότι μπορεί να έχει τα αποξηραμένα ραπανάκια που είχε άφησε στην οροφή, λίγες μέρες πριν. Όταν η Hyun-nam πηγαίνει να πάρει τα ραπανάκια, ανακαλύπτει το χαμένο σκυλί στην οροφή με τον άστεγο άντρα, ο οποίος την απήγαγε αφού του άρεσε το κρέας σκύλου που δοκίμασε την προηγούμενη φορά. Η Hyun-nam διασώζει το σκυλί και ο άντρας την κυνηγά μέσα στο συγκρότημα. Η Jang-mi, φίλη της Hyun-nam, φτάνει και χτυπά τον άστεγο άντρα, ο οποίος συλλαμβάνεται από την αστυνομία, και η Hyun-nam φέρνει το «μωρό» πίσω στον Yun-ju.

Η Hyun-nam παρακολουθεί μια τηλεοπτική εκπομπή που αφορούσε τα χαμένα σκυλιά, αλλά δεν βλέπει τον εαυτό της, αν και είχε δώσει συνέντευξη, χάνοντας ευκαιρία να γίνει έστω για λίγο διάσημη. Αργότερα εκείνο το βράδυ, η Hyun-nam βρίσκει μεθυσμένο τον Yun-ju στο πεζοδρόμιο. Ο Yun-ju, γεμάτος ενοχές, της αποκαλύπτει ότι αυτός σκότωσε το σκυλί της γριάς.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Yun-ju κατάφερε να γίνει καθηγητής ενώ και ο γάμος του βελτιώθηκε. Η Hyun-nam εκπληρώνει ένα όνειρο της και πάει σε πεζοπορεία με τη φίλη της, Jang-mi.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λι Σονγκ-τζε ως Ko Yun-ju, ένας νέος ακαδημαϊκός που αγωνίζεται να γίνει καθηγητής
  • Μπε Ντούνα ως Park Hyun-nam, μία αδαής εργαζόμενη σε λογιστήριο που φιλοδοξεί να γίνει διάσημη
  • Κιμ Χο-τζανγκ ως Eun-sil, έγκυος σύζυγος του Yun-ju
  • Μπιουν Χι-μπονγκ ως επιστάτης, ο οποίος κλέβει χαμένα και νεκρά σκυλιά και τα τρώει
  • Γκο Σου-χι Soo-hee ως Yoon Jang-mi, ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών και φίλη της Hyun-nam
  • Κιμ Ρόι-χα ως άστεγος άντρας, που ζει στο υπόγειο του συγκροτήματος
  • Κιμ Τζιν-γκου ως ηλικιωμένη κυρία, που χάνει τον σκύλο της

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία απέσπασε καλές κριτικές στο Rotten Tomatoes, έχοντας 87% σε 15 κριτικές, με ένα μέσο όρο 8.1/10.[5] Στο έτερο σχετικό ιστότοπο, Metacritic, η ταινία έχει μία βαθμολογία που ανέρχεται στα 66 στα 100, βασισμένη σε 8 κριτικές, αποσπώντας γενικά ευνοϊκές κριτικές.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0269743/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. Ελεύθερη απόδοση: Σκυλιά που γαγβίζουν δεν δαγκώνουν
  3. «Nello and Patrasche – the Antwerp's story of the Dog of Flanders». Beneluxguide.com. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016. 
  4. Hartzell, Adam. «Women's History Trilogy (2000-4)». Koreanfilm.org. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. «Barking Dogs Never Bite (Flandersui gae) (2000)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  6. «Barking Dogs Never Bite Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]