BC Place

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
BC Place
ΙδιοκτήτηςΒρετανική Κολομβία
ΔιαχειριστήςBC Pavilion Corporation
Είδοςστάδιο
Χωρητικότητα54.320 θεατές
ΕπιφάνειαFieldTurf
Κατασκευή
Εγκαίνια19  Ιουνίου 1983
Αρχιτέκτονας
  • Studio Phillips Barratt[1]
  • Stantec Architecture (renovation)
Δομικός μηχανικόςGeiger Engineers
Τοποθεσία
Χάρτης
Διεύθυνση777 Pacific Boulevard, Vancouver, BC V6B 4Y8
Βανκούβερ
Βανκούβερ
Καναδάς
Φορείς εκμετάλλευσης
BC Lions και Βανκούβερ Γουάιτκαπς ΦΚ
Ιστοσελίδα
bcplace.com
Commons page Πολυμέσα

Το BC Place είναι ένα πολυχρηστικό στάδιο στο Βανκούβερ, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του False Creek και ανήκει στην BC Pavilion Corporation (PavCo), μια εταιρεία της επαρχίας που το λειτουργεί.

Η περιοχή αυτή είναι προς το παρόν η έδρα των BC Lions του Canadian Football League (CFL), της ομάδας Vancouver Whitecaps FC της Major League Soccer (MLS), του ετήσιου Canada Sevens (μέρος της παγκόσμιας σειράς Rugby Sevens) και του BC Sports Hall of Fame.

Το BC Place άνοιξε στις 19 Ιουνίου του 1983 και ήταν αρχικά ένα εσωτερικό κτίσμα με στέγη που στηριζόταν σε αέρα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο της εποχής εκείνης.[2] [3] Μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010, έκλεισε για 16 μήνες για να υποστεί μια εκτεταμένη ανακαίνιση, με το κυριότερο στοιχείο να είναι η αντικατάσταση της φουσκωτής οροφής με μια οροφή που αναδιπλώνεται και στηρίζεται από καλώδια. Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή, η νέα οροφή του γηπέδου ήταν επίσης η μεγαλύτερη της κατηγορίας της.

Το BC Place ήταν το κύριο στάδιο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 και τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2010, το Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά Γυναικών CONCACAF 2012, καθώς και τόπος διεξαγωγής πολλών αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα πρωταθλήματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA 2015. Το στάδιο αναμένεται να φιλοξενήσει πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026, με εκτιμώμενο κόστος που θα κυμαίνεται από 240 έως 260 εκατομμύρια δολάρια για σκηνοθεσία, σχεδιασμό και φιλοξενία.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναρξη και 20ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερική άποψη του BC Place από το νότο, με την αρχική του στέγη, Οκτώβριος 2005

Η κατασκευή του σταδίου ξεκίνησε το 1981, με την κατασκευαστική εταιρεία Dillingham να υπογράφει σύμβαση για την κατασκευή του σταδίου, που είχε σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική εταιρεία Studio Phillips Barratt, Ltd. Το BC Place κατασκευάστηκε ως μέρος των προετοιμασιών για την Παγκόσμια Έκθεση του 1986, Expo 86. Με την ολοκλήρωσή του το 1983, το στάδιο, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τους μηχανικούς Geiger Berger Associates,[5] ήταν το μεγαλύτερο θολωτό στάδιο στον κόσμο που υποστηριζόταν από αέρα μέχρι τις 4 Μαΐου 2010, όταν ξεφούσκωσε για τελευταία φορά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανέγερση της νέας αναδιπλούμενης οροφής του. Ο αρχικός σχεδιασμός του που βασιζόταν σε αέρα ήταν παρόμοιος με αυτόν του Hubert H. Humphrey Metrodome στη Μινεάπολη της Μινεσότα, το οποίο φιλοξενούσε τόσο την ομάδα μπέιζμπολ των Minnesota Twins στη Major League όσο και την ομάδα του National Football League των Minnesota Vikings.

Το στάδιο άνοιξε την 19η Ιουνίου του 1983 με μια τελετή εγκαινίων. Η πρώτη σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, στις 20 Ιουνίου, όταν οι Βανκούβερ Γουάιτκαπς αντιμετώπισαν τους Σιάτλ Σάουντερς σε ένα παιχνίδι της Βορειοαμερικανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (NASL) με 60.342 θεατές.[6] [7] Στις 23 Ιουνίου του 1983, οι BC Lions έπαιξαν τον πρώτο τους αγώνα στο νέο στάδιο, κερδίζοντας τους Calgary Stampeders με σκορ 41-19 στην preseason, με παρακολουθούν 53.472 θεατές.[8] Ένα μήνα αργότερα, στις 24 Ιουλίου του 1983, περίπου 41.810 άτομα παρακολούθησαν τους BC Lions να κερδίζουν τους Saskatchewan Roughriders με 44-28 στον πρώτο αγώνα της κανονικής περιόδου των Lions στο στάδιο.[9] Αργότερα εκείνη τη χρονιά, το στάδιο φιλοξένησε το Soccer Bowl '83 και τον αγώνα Grey Cup του 1983.[10] [11] [12] Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1984, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' μίλησε σε μια μαζική συγκέντρωση για τη "Γιορτή της Ζωής" στο πλαίσιο της παπικής του επίσκεψης στην Αρχιεπισκοπή του Βανκούβερ. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που φιλοξενήθηκαν στο στάδιο. Λίγους μήνες αργότερα, παρόμοιος αριθμός κόσμου παρακολούθησε την Καναδική Σταυροφορία του Ειρηνικού Billy Graham κάθε βράδυ.

Το στάδιο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τις τελετές έναρξης και λήξης της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1986 για τις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες ( Expo '86 ). Αποδεχόμενοι μια πρόσκληση της επαρχίας της Βρετανική Κολομβία, οι Βασιλικές Υψηλότητες τους, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, τέθηκαν στη διάθεσή τους για να λάβουν μέρος στις τελετές έναρξης. Σε μεγάλη θαυμασμό, κήρυξαν επίσημα την Παγκόσμια Έκθεση ανοιχτή στις 2 Μαΐου 1986. Το 1987, ένας εκθεσιακός αγώνας ποδοσφαίρου αυστραλιανών κανόνων παίχτηκε στο στάδιο και συγκέντρωσε πλήθος 32.789 - ρεκόρ για το μεγαλύτερο πλήθος AFL / VFL εκτός Αυστραλίας. Το στάδιο διεξήγαγε επίσης έναν εκθεσιακό αγώνα NFL το 1998, όταν οι San Francisco 49ers κέρδισαν τους Seattle Seahawks με 24-21 στο American Bowl.

Inside BC Place Stadium under original roof in July 2005

Ξεφούσκωμα στέγης 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Ιανουαρίου 2007, συγκεντρώθηκε χιόνι στην οροφή Teflon Fiberglass που υποστηρίζεται από αέρα, παρά τις αυστηρές οδηγίες εμποδίσματος συσσώρευσης πάγου και τις δομικές προειδοποιήσεις σχετικά με την συσσώρευση πάγου. Αυτή η συσσώρευση προκάλεσε ένα ρήγμα στο ύφασμα της οροφής με επίστρωση ETFE κοντά στην Πύλη G στη νότια πλευρά, εκεί όπου η οροφή συναντά την κορυφή του τσιμεντένιου μπολ.[13] [14] Το ρήγμα αυτό διευρύνθηκε γρήγορα εξαιτίας της απορροής του αέρα μέσω του, οπότε το προσωπικό συντήρησης προχώρησε σε μια ελεγχόμενη διαδικασία ξεφούσκωματος για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των ανέπαφων υφασμάτινων πλαισίων της οροφής.[15] Όπως είχε προβλεφθεί, η οροφή, κατά το ξεφούσκωμα, στηρίχτηκε στα χάλυβα καλώδια στήριξης 6 μέτρα (20 πόδια) πάνω από το εκάθεντα και τον χώρο. Αρχικά, η οροφή έφτανε σε ύψος των 27 μέτρων (90 ποδιών) πάνω από την κορυφή του μπολ όταν έκανε φούσκωμα.[16] Ευτυχώς, κανένας δεν υπέστη τραυματισμό κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, παρόλο που η βροχή και το λιώσιμο του χιονιού πλημμύρισαν το μπολ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνει αντλία.

Μια ανεξάρτητη αναφορά έδειξε ότι μια τυχαία ταχεία συμπίεση σε συνδυασμό με ελαφρά ριπή ανέμου και μια θέση ζημιάς που δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως προκάλεσε το σχίσιμο.[17] Ένα προσωρινό πάνελ αντικαταστάθηκε στις 19 Ιανουαρίου και η οροφή φούσκωσε ξανά.[18] [19] Η Ένωση Εργολάβων BC παρουσίασε έναν αναφορά στο στάδιο κατά την εβδομάδα της 23ης Ιανουαρίου,[20] όπου η οροφή διέρρευσε σε πολλά σημεία κατά τη βροχή.[21] Ο προσωρινός πίνακας αντικαταστάθηκε επιτυχώς με έναν μόνιμο τον Ιούνιο του 2007, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν CFL 2007.

Ανακαίνιση και αντικατάσταση στέγης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργασίες ανακαίνισης στο BC Place, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της ανασυρόμενης οροφής, που προβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2011
Εξωτερική άποψη του σταδίου μετά την ανακαίνισή του, Νοέμβριος 2014

Στις 16 Μαΐου 2008, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν ανακαινίσεις πάνω από 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο στάδιο BC Place. Οι εργασίες έγιναν σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιελάμβανε αναβαθμίσεις σε καθίσματα, τουαλέτες, εμπορικούς χώρους και πολυτελείς σουίτες, καθώς και την ενίσχυση του υφιστάμενου δακτυλίου στην κορυφή του κτιρίου και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, έγκαιρα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010.

Οι εργασίες για την αναδιπλούμενη οροφή ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010. Η εταιρεία PCL Westcoast Constructors Inc. συνήψε σύμβαση για την κατασκευή της οροφής, η οποία σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Stantec Architecture Ltd. και την εταιρεία δομικών μηχανικών Geiger Engineers. Οι Schlaich Bergermann & Partner υπηρέτησαν ως σύμβουλοι μηχανικοί και η Genivar, Inc. ως μηχανικοί υπηρεσιών.[22] Το έργο ανακατασκευής ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2010, με την τελική εγκατάσταση της οροφής που υποστηρίζεται από αέρα. Ο προϋπολογισμός για τις ολοκληρωμένες αναβαθμίσεις της Φάσης 1, συμπεριλαμβανομένου του έργου αναζωογόνησης, ανήλθε σε 514 εκατομμύρια δολάρια.[23] Η νέα οροφή είναι ένα σύστημα αναδιπλούμενης οροφής που υποστηρίζεται από καλώδιο και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Commerzbank-Arena στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.[24] Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος του είδους της, με διαστάσεις ανοίγματος 100 x 85 μέτρα, ισοδύναμες με το παρακάτω πεδίο.[25] Η υφασμάτινη οροφή ανασύρεται και αποκρύπτεται μέσω ενός λοβού στο κέντρο του ανοίγματος, πάνω από την αναρτημένη οθόνη βίντεο.[26]

Το ενημερωμένο στάδιο διαθέτει επίσης τον δεύτερο μεγαλύτερο πίνακα αποτελεσμάτων υψηλής ανάλυσης στη Βόρεια Αμερική, μετά τον πίνακα στο Στάδιο AT&T.[27] Επιπλέον, τοποθετήθηκε νέος τεχνητός χλοοτάπητας που αναπτύχθηκε από την Polytan με εκτιμώμενο κόστος 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει σχεδιαστεί για να αποκτήσει πιστοποίηση 2 αστέρων FIFA, την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει διαστάσεις 117 μέτρα μήκος και 75 μέτρα πλάτος.[28]

Ο αναλυτής του TSN και πρώην παίκτης του CFL, Κρις Σουλτς, εξύμνησε τόσο τον σχεδιασμό όσο και τη μηχανική του νέου σταδίου. Ο συντάκτης Brian Hutchinson επαινεί τις ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη σημαντική βελτίωση της ακουστικής και για την παροχή μιας φωτεινής και ευάερης ατμόσφαιρας στο στάδιο. Αυτά ήταν στοιχεία που έλειπαν από την προηγούμενη δομή της στέγης, με υποστήριξη αέρα, καθώς και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ και στο Rogers Center (πρώην SkyDome).

Ένας τεχνητός χλοοτάπητας που εγκαταστάθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2015 προκάλεσε κριτικές, ειδικά λόγω των ανεπαρκών χαρακτηριστικών του για επαγγελματικό ποδόσφαιρο.[29] [30] Ένας νέος τεχνητός χλοοτάπητας τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2015 πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA στον Καναδά το 2015. Το συνολικό κόστος αναβάθμισης του χλοοτάπητα ήταν 1,327 εκατομμύρια δολάρια, με το Canada Soccer και το Rugby Canada να συνεισφέρουν 500,000 δολάρια CDN στο έργο.[31] Ο Λίαμ Μίντλετον, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ράγκμπι του Καναδά, εξέφρασε ότι η νέα επιφάνεια ήταν "καλύτερη από ορισμένες φυσικές επιφάνειες χλοοτάπητων στις οποίες έπαιξαν".[32]

Περίληψη ανακαινίσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η νέα αναδιπλούμενη οροφή είναι η μεγαλύτερη ανασυρόμενη οροφή που υποστηρίζεται από καλώδιο στον κόσμο. [33] [34]
  • Οι περιστρεφόμενες πόρτες αντικαταστάθηκαν με διαφανείς γυάλινες πόρτες, γεγονός που επιτρέπει την πρόσβαση στο γήπεδο πολύ πιο εύκολα.
  • Παλιό καφέ γυαλί γύρω από το κτίριο αντικαταστάθηκε με ανοιχτό πράσινο γυαλί που αφήνει περισσότερο φως μέσα και κάνει το γήπεδο πιο φωτεινό.
  • Το αποδυτήριο BC Lions επεκτάθηκε πλήρως και ανακαινίστηκε: Τα παλιά ντουλάπια βγήκαν έξω, γυαλίστηκαν, φινιρίστηκαν και ξαναμπήκαν. Τοποθετήθηκαν επίσης νέες καμπίνες με ατομικό φωτισμό για παίκτες. Τα αποδυτήρια διαθέτουν επίσης έναν νέο όροφο που ονομάζεται "sport floor".
  • Ο νέος συνθετικός χλοοτάπητας, που ονομάζεται Polytan LigaTurf RS+, εγκαταστάθηκε ως η νέα επιφάνεια παιχνιδιού. Ο χλοοτάπητας έχει ένα1 14 inches (32 mm) παχύ μαξιλαράκι κραδασμού κάτω από τον χλοοτάπητα και ειδικό φιλικό προς το περιβάλλον γέμισμα BionPro.
  • Ένας πίνακας αποτελεσμάτων υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο, διαστάσεων 68 by 38 feet (21 m × 12 m) .
  • Γύρω από το στάδιο υπάρχει ένα νέο 51 inches (1,3 m) ηλεκτρονική πλακέτα κορδέλας, με περιφέρεια 2,200 feet (670 m).
  • Προστέθηκαν 1.140 νέες οθόνες HDTV. Οι οθόνες λειτουργούν μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται Stadium Vision. Κάθε οθόνη εκτελείται σε μια ξεχωριστή πηγή βίντεο, επιτρέποντας στους πίνακες μενού στα περίπτερα παραχώρησης συναυλιών να εμφανίζουν ενημερώσεις παιχνιδιού στους θαυμαστές καθώς παραγγέλνουν από τα περίπτερα παραχώρησης.
  • Όλες οι εκτάσεις διευρύνθηκαν και ανακαινίστηκαν.
  • Προστέθηκαν 140 επιπλέον φορητά σταντ παραχώρησης. Η αποθήκευση τροφίμων και προμηθειών θα γίνεται σε περίπτερα παραχώρησης.
  • 50 πλήρως ανακαινισμένες ιδιωτικές σουίτες και 1.300 πρόσφατα ανακαινισμένα premium καθίσματα Club. [35] [36]
  • Καθίσματα με αναπηρικό καροτσάκι τώρα σε κάθε τιμή και επίπεδο του γηπέδου.
  • Νέες αναβαθμισμένες τουαλέτες και ράμπες πρόσβασης με νέο φωτισμό. [37]
  • Νέο σύστημα ήχου τελευταίας τεχνολογίας.
  • Νέα πιο φαρδιά καθίσματα: καθίσματα ή 20 inches (51 cm) πλάτος με ποτηροθήκες σε κάθε κάθισμα.
  • Νέος αθλητικός φωτισμός στο στάδιο: Το 10% του φωτισμού αντικαταστάθηκε από φωτισμό hot strip, που ενεργοποιεί και σβήνει άμεσα.

Μετά την ανακαίνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

BC Place κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010
Σκηνή μέσα στο BC Place πριν από την έναρξη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA 2015

Οι τελετές έναρξης και λήξης των XXI Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και οι τελετές έναρξης των Χ Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκαν επίσης στο στάδιο BC Place τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010 αντίστοιχα. Το στάδιο ήταν η πρώτη κατασκευή με υποστήριξη αέρα και ο 24ος χώρος που φιλοξένησε τις τελετές έναρξης των Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν επίσης ο τρίτος χώρος CFL και ο τρίτος καναδικός χώρος που έχει χρησιμεύσει ως Ολυμπιακό Στάδιο, μετά το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ και το στάδιο McMahon του Κάλγκαρι.

Το 47ο Vanier Cup ήταν το πρώτο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον Καναδά που συνδυάστηκε με το Gray Cup Festival και έλαβε χώρα την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011. Το παιχνίδι έγινε μεταξύ των McMaster Marauders και των Laval Rouge et Or, μπροστά σε 24.935 θεατές. Με το παρατσούκλι "Best Game... Ever", θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία του καναδικού ποδοσφαίρου,[38] με τους McMaster να κερδίζουν 41–38 σε διπλή παράταση. Αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που διεξήχθη στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.

Ο τελικός του Ολυμπιακού Προκριματικού Τουρνουά Γυναικών CONCACAF το 2012 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά που έγινε στο γήπεδο είχε τη μεγαλύτερη παρουσία κόσμου σε ένα προκριματικό παιχνίδι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες CONCACAF γυναικών, με 25.427 θεατές.

Το 2014 NHL Heritage Classic πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2014, στο BC Place, με τους Ottawa Senators να αντιμετωπίζουν τη γηπεδούχο ομάδα Vancouver Canucks. Ήταν ο πρώτος "υπαίθριος" αγώνας του NHL που έλαβε χώρα σε ένα τεχνικά κλειστό στάδιο, παρόλο που είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα από μια τυπική αρένα NHL.

Το BC Place φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA το 2015. Πραγματοποιήθηκαν πέντε αγώνες στη φάση των ομίλων, δύο στη φάση των 16 και ένας προημιτελικός τον Ιούνιο του 2015. Ο τελικός μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών διεξήχθη στις 5 Ιουλίου 2015.[39] Στις 5 Δεκεμβρίου 2023, η εθνική ομάδα γυναικών του Καναδά έχει προγραμματιστεί να παίξει με την Αυστραλία στο BC Place ως μέρος αποχαιρετιστήριας περιοδείας για την Christine Sinclair. Το στάδιο θα μετονομαστεί προσωρινά σε Christine Sinclair Place για να τιμήσει την ποδοσφαιρίστρια.[40]

Το γήπεδο φιλοξένησε τον έκτο γύρο της σειράς HSBC World Rugby Sevens Series 2015-2016.[41]

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2023, καταγράφηκε ένα νέο ολικό ρεκόρ παρουσίας, με 65.061 άτομα να παρακολουθούν ένα live του Ed Sheeran, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 63.803 που είχε θεσπιστεί από μια συναυλία των U2 το 2009. Τον Δεκέμβριο του 2024, το BC Place θα φιλοξενήσει τρεις παραστάσεις για την περιοδεία The Eras της Taylor Swift. Η Swift θα είναι η πρώτη καλλιτέχνης που θα οργανώσει τρεις παραστάσεις στο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας μόνο περιοδείας.

Το BC Place θα φιλοξενήσει πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026 ως ένα από τα δύο Καναδικά στάδια.[42]

Ενοικιαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερική σκηνή στο BC Place κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σεζόν 2011 Major League Soccer μεταξύ του Vancouver Whitecaps FC και της Real Salt Lake

Οι κυρίοι ενοικιαστές του BC Place είναι οι BC Lions της Canadian Football League (CFL) και η ομάδα Vancouver Whitecaps FC της Major League Soccer (MLS). Τη σεζόν του 1988, οι Vancouver Nighthawks, μέλος της Παγκόσμιας Λίγκας Μπάσκετ, έπαιξαν στο BC Place.[43]

Καναδικό ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα λιοντάρια έπαιξαν στο BC Place από τότε που άνοιξε το 1983 και είχαν ρεκόρ θεατών 59.478 για τρεις αγώνες το 1985 και το 1986.[44] Όταν χτίστηκε, το πάτωμα του BC Place ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει ένα πλήρες γήπεδο ρύθμισης CFL, με αποτέλεσμα το BC Place να γίνει το πρώτο στάδιο CFL που χρησιμοποίησε μια τελική ζώνη 20 γιάρδων αντί της τελικής ζώνης 25 γιάρδων. Αρχικά αμφιλεγόμενη, η μικρότερη τελική ζώνη αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των παικτών και υιοθετήθηκε σε όλο το πρωτάθλημα το 1986.[45]

Το στάδιο φιλοξένησε τον αγώνα πρωταθλήματος της CFL, το Γκρέι Καπ, εννέα φορές: το 1983, το 1986, το 1987, το 1990, το 1994, το 1999, το 2005, το 2011 και το 2014. Αξιοσημείωτο ήταν το πρωτάθλημα του 1994, κατά το οποίο οι γηγενείς BC Lions νίκησαν την αμερικανική ομάδα επέκτασης Baltimore Football Club με ένα γκολ του Lui Passaglia στο τελευταίο δευτερόλεπτο, εμποδίζοντας το τρόπαιο Γκρέι Καπ να φύγει από τον Καναδά (η Βαλτιμόρη θα κέρδιζε το Γκρέι Καπ την επόμενη χρονιά). Το στάδιο φιλοξένησε το 99ο Γκρέι Καπ το 2011, μετά την ολοκλήρωση της νέας στέγης (οι BC Lions κέρδισαν επίσης αυτό το παιχνίδι Γκρέι Καπ εντός έδρας).

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές εκδοχές των Whitecaps έχουν παίξει στο BC Place. Οι αρχικοί Vancouver Whitecaps της North American Soccer League (NASL) αγωνίστηκαν στο στάδιο από το 1983 έως το 1984, κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους.[46] Η ομάδα φιλοξένησε το πρώτο αθλητικό γεγονός στο BC Place, με ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου εναντίον των Seattle Sounders στις 20 Ιουνίου 1983, το οποίο συγκέντρωσε 60.342 θεατές. Επιπλέον, το Soccer Bowl '83 πραγματοποιήθηκε επίσης στο BC Place, όπου οι Tulsa Roughnecks κέρδισαν τους Toronto Blizzard με 2-0.

Το στάδιο χρησιμοποιήθηκε επίσης για αγώνες έκθεσης και για αγώνες της εθνικής ομάδας του Καναδά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Η δεύτερη εκδοχή των Whitecaps, που αρχικά ονομάστηκε Vancouver 86ers, παίξανε εκθεσιακούς αγώνες στο BC Place το 1991 και το 1992 πριν επιστρέψουν για αγώνες κανονικής περιόδου το 1995 κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης στο Στάδιο Swangard.[47] Στις 7 Νοεμβρίου 2007, οι Whitecaps φιλοξένησαν τους LA Galaxy για έναν εκθεσιακό αγώνα που είχε 48.172 θεατές—κυρίως προσελκύθηκαν λόγω της παρουσίας του David Beckham.[48]

Μετά την ένταξη των Whitecaps στο MLS και τη μετεγκατάστασή τους στο ανακαινισμένο BC Place, η ομάδα πούλησε εισιτήρια μόνο για το κάτω μέρος του σταδίου. Σημείωσαν ρεκόρ παρουσίας κόσμου με 27.683 θεατές σε ένα παιχνίδι της κανονικής περιόδου εναντίον της ομάδας Seattle Sounders FC το 2018, χωρίς να ανοίξουν το επάνω μέρος του σταδίου. Ο περιορισμός ανασταλεί για ένα παιχνίδι πλέι οφ το 2023 εναντίον της ομάδας Los Angeles FC στις 5 Νοεμβρίου 2023, όπου παρευρέθηκαν 30.204 θεατές.[49]

Μπέιζμπολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το BC Place κατασκευάστηκε επίσης με σκοπό να φιλοξενήσει ένα μελλοντικό franchise της Major League Baseball (MLB).[50] Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ένα γήπεδο μπέιζμπολ με αναδιπλούμενα τμήματα καθισμάτων που εξασφαλίζουν κατάλληλο χώρο. Η ομάδα των Καναδών από το Βανκούβερ της Triple-A Pacific Coast League έπαιξε αρκετές σειρές αγώνων εκεί μεταξύ του 1984 και του 1988, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων 1 και 2 της σειράς πρωταθλημάτων του 1985. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν πολλά παιχνίδια MLB την άνοιξη, όπως το 1984 (Toronto Blue Jays και Milwaukee Brewers), το 1986 (Chicago Cubs, San Diego Padres, Montreal Expos και Seattle Mariners), το 1993 (Toronto, Seattle, Milwaukee και Detroit) και το 1999 (MLB Era - Toronto, Seattle, Montreal και Colorado Rockies).[51] Οι Mariners εξέτασαν την πιθανότητα να διεξαγάγουν αγώνες κανονικής περιόδου στο BC Place τη δεκαετία του 1990,[52] αλλά δεν απέσπασαν έγκριση από την MLB.[53] [54]

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το γήπεδο σχεδιάζονταν να γίνει η έδρα της ομάδας της Βανκούβερ που δεν είχε ακόμη ονομαστεί, ένα φράντσαϊζ της United League (UL) που είχε προγραμματιστεί ως ένα τρίτο πρωτάθλημα της MLB, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.[55]

Μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα Expo Line SkyTrain που τραβάει στο σταθμό Stadium–Chinatown, που βρίσκεται δίπλα στο BC Place

Το στάδιο εξυπηρετείται από δύο σταθμούς SkyTrain σε δύο γραμμές: το στάδιο Expo Line (TransLink) 's Stadium–Chinatown στα ανατολικά και το Canada Line Yaletown–Roundhouse στα δυτικά. Επιπλέον, το TransLink πραγματοποιεί πολλά δρομολόγια λεωφορείων που σταματούν κοντά στο BC Place.[56] Τα False Creek Ferries και το Aquabus εξυπηρετούν επίσης το στάδιο, αγκυροβολώντας στην κοντινή Plaza of Nations.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έργο της χρονιάς για τα Διεθνή Επιχειρηματικά Βραβεία του Σταδίου 2012 [57]
  • Βραβείο Εξαιρετικού Έργου 2012 του Εθνικού Συμβουλίου Ενώσεων Μηχανικών Κατασκευών στην κατηγορία Εγκληματολογικές/Ανακαίνιση/Μετασκευές/Αποκατάσταση Κατασκευές [58]
  • Ένα από τα Βραβεία Αριστείας του 2012 που απονεμήθηκε στους μηχανικούς GENIVAR και Geiger Engineers από την Ένωση Εταιρειών Συμβούλων Μηχανικών, Καναδάς [59]
  • Ο νικητής του 2013 ENR Παγκόσμιου Καλύτερου Έργου για Αθλητισμό/Ψυχαγωγία [60]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λίστα γηπέδων καναδικής ποδοσφαίρου
  • Λίστα γηπέδων Major League Soccer
  • Λίστα γηπέδων ποδοσφαίρου στον Καναδά

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BC Place Stadium – Tensile Membrane Structures Sample Application». Makmax.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013. 
  2. «Vancouver's new stadium all set to go». Calgary Herald. Canadian Press: σελ. A3. June 20, 1983. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 7, 2022. https://web.archive.org/web/20220907232818/https://news.google.com/newspapers?id=GghlAAAAIBAJ&sjid=uH4NAAAAIBAJ&pg=2749,4618389. Ανακτήθηκε στις September 7, 2022. 
  3. «Canada's first domed stadium ready for action». Leader Post. Canadian Press: σελ. B3. June 20, 1983. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 7, 2022. https://web.archive.org/web/20220907232819/https://news.google.com/newspapers?id=B69VAAAAIBAJ&sjid=XUANAAAAIBAJ&pg=1096,1163724. Ανακτήθηκε στις September 7, 2022. 
  4. Adams, J.J. (June 17, 2022). «Game On: Vancouver crowned as 2026 FIFA World Cup host city». The Province. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 16, 2022. https://web.archive.org/web/20220616213928/https://theprovince.com/sports/soccer/international-soccer/game-on-vancouver-crowned-as-2026-fifa-world-cup-host-city. Ανακτήθηκε στις December 27, 2022. 
  5. Cyganiak, Marcus. «Vancouver Skyline to Change Forever – BC Place Deflated for Good». Buyric.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. 
  6. «Whitecaps electrify 60,342 with 2-1 victory». Calgary Herald. Canadian Press: σελ. E3. June 21, 1983. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 7, 2022. https://web.archive.org/web/20220907232819/https://news.google.com/newspapers?id=GXdkAAAAIBAJ&sjid=934NAAAAIBAJ&pg=1045,343941. Ανακτήθηκε στις September 7, 2022. 
  7. Fudge, Simon (13 Σεπτεμβρίου 2011). «Whitecaps and Sounders raise the curtain on BC Place back in 1983». WhitecapsFC.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2014. 
  8. «CFL Results June 23, 1983 Calgary 19 @ BC 41 on CFLdb Statistics». stats.cfldb.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 
  9. «Remembering the thrill of when BC Place first opened». CFL.ca. 30 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2016. 
  10. «Grey Cup: 1983». Canadian Football League. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017. 
  11. «Lakeland Ledger – Google News Archive Search». Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 
  12. Phillips, Randy (August 28, 1978). «Tulsa captures Soccer Bowl with dull victory over Blizzard». The Gazette: σελ. D-5, D-8. https://news.google.com/newspapers?nid=1946&dat=19831003&id=QVwxAAAAIBAJ&pg=1133,1573777&hl=en. Ανακτήθηκε στις March 17, 2015. 
  13. «B.C. Place Stadium's inflated roof collapses (05/01/2007)». CTV.ca. 5 Ιανουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. 
  14. Sun, Vancouver (5 Ιανουαρίου 2007). «The roof at B.C. Place stadium deflated after tear (05/01/2007)». Canada.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. 
  15. «Vancouver Sun – The roof at B.C. Place stadium deflated after tear (01/05/2007)». Canada.com. 5 Ιανουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. 
  16. «Structural Engineering Slide Library – Modern domes: Air-supported dome». Nisee.berkeley.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. 
  17. «Human error a factor in BC Place roof trouble». January 13, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 28, 2011. https://web.archive.org/web/20110628213632/http://www.canada.com/nationalpost/news/story.html?id=b909e9ec-0f62-4a38-9391-a1c575acada0&k=91717. Ανακτήθηκε στις December 23, 2011. 
  18. «Teflon roof of B.C. Place Stadium reinflated». CTV.ca (CTVglobemedia). January 19, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 22, 2008. https://web.archive.org/web/20081222002605/http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20070119/BC_storm_070119/20070119?hub=TopStories. Ανακτήθηκε στις January 19, 2007. 
  19. «Stadium dome returns to Vancouver skyline». Canadian Broadcasting Corporation. January 19, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 21, 2007. https://web.archive.org/web/20070121192017/http://www.cbc.ca/sports/story/2007/01/19/dome-inflates.html. Ανακτήθηκε στις January 19, 2007. 
  20. «Main Exhibition Contractor». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014. 
  21. «B.C. Place's reopening marred by leaking roof». Canadian Broadcasting Corporation. January 24, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 21, 2020. https://web.archive.org/web/20201021230513/https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/b-c-place-s-reopening-marred-by-leaking-roof-1.652556. Ανακτήθηκε στις September 30, 2011. 
  22. Ansell, Lauren. «Northern Light». Stadia Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2012. 
  23. «FACTSHEET: BC Place Budget | BC Newsroom». Newsroom.gov.bc.ca. 18 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013. 
  24. «Local MLS bid still on, investor says». The Vancouver Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  25. Hutchinson, Brian. «Finally, B.C. Place is a Retractable-Roof Stadium That Works». National Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2012. 
  26. «The New Stadium – BC Place». Bcplacestadium.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2011. 
  27. «Schultz: Renovated B.C. Place among world's best stadiums». The Sports Network. 3 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2011. 
  28. Constantineau, Bruce (24 Σεπτεμβρίου 2011). «Empire falls, Whitecaps hope BC Place provides kick-start». The Province. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  29. «Toronto FC set to open anticipated ninth season». Toronto Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 9, 2015. https://web.archive.org/web/20150709082831/http://www.torontosun.com/2015/03/06/tfc-ready-for-opener-in-vancouver. Ανακτήθηκε στις July 31, 2015. 
  30. «Robbie Keane slams unacceptable BC Place pitch». CSN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2015. 
  31. «New surface selected for BC Place». whitecapsfc.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2015. 
  32. Johnston, Patrick. «Canada Sevens day one live blog». The Province. The Province Newspaper. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016. 
  33. BC Lions (29 Σεπτεμβρίου 2011). «BC Place: Level 4». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2016. 
  34. VIDEO: David Campbell on building the new BC Place roof. Journal of Commerce. 26 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021. 
  35. «Suites and Club Seats – BC Place». Bcplacestadium.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011. 
  36. «BC Place | Vancouver Whitecaps FC». Whitecapsfc.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011. 
  37. «Accessibility – BC Place». Bcplacestadium.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011. 
  38. «'One of the greatest games' ever seen». TheSpec. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2011. 
  39. «FIFA Women's World Cup Canada 2015™ - Vancouver». FIFA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2015. 
  40. «B.C. Place Stadium will be Christine Sinclair Place for soccer great's last international match». CBC Sports. November 27, 2023. https://www.cbc.ca/sports/soccer/christine-sinclair-bc-place-stadium-renamed-australia-match-1.7041456. Ανακτήθηκε στις November 27, 2023. 
  41. «HSBC World Rugby Sevens Series 2015–16: Schedule, calendar fixtures and results». The Daily Telegraph. 7 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. 
  42. «The FIFA World Cup 2026™ stadiums». FIFA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2023. 
  43. nurun.com. «B.C. Place's roof facing its last days | Vancouver 24 hrs». Vancouver.24hrs.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013. 
  44. Adams, J.J. (November 1, 2023). «Playoffs push B.C. Lions, Whitecaps attendance into stratosphere (or at least the upper bowl)». Vancouver Sun. https://vancouversun.com/sports/bc-lions-vancouver-whitecaps-playoffs-attendance. Ανακτήθηκε στις November 5, 2023. 
  45. O'Brien, Steve (Νοεμβρίου 2005). The Canadian Football League: The Phoenix of Professional Sports Leagues (Revised Edition): The Phoenix of Professional Sports Leagues. ISBN 9781411658608. 
  46. Timko, Brandon (June 1, 2010). «Chapter 1: NASL 1974 to 1984». WhitecapsFC.com. https://www.whitecapsfc.com/news/chapter-1-nasl-1974-1984. Ανακτήθηκε στις November 5, 2023. 
  47. Fudge, Simon (September 27, 2011). «Soccer at BC Place: Post NASL era - 1985 to 1995». WhitecapsFC.com. https://www.whitecapsfc.com/news/soccer-bc-place-post-nasl-era-1985-1995. Ανακτήθηκε στις November 5, 2023. 
  48. Carrigg, David (November 8, 2007). «Fans flock to see Beckham». The Province: σελ. A3. https://www.newspapers.com/article/the-province-fans-flock-to-see-beckham/134711871/. Ανακτήθηκε στις November 5, 2023. 
  49. Adams, J.J. (November 5, 2023). «LAFC 1, Whitecaps 0: Refs ruin the night for Caps and their record crowd». Vancouver Sun. https://vancouversun.com/sports/soccer/mls/vancouver-whitecaps/la-galaxy-playoff-recap-referees. Ανακτήθηκε στις November 5, 2023. 
  50. «Arizona Diamondbacks visit included look at "long term" viability of MLB in Vancouver | Offside». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2022. 
  51. «Baseball in B.C. Place: a thing of the past?». Vancouver Courier. August 18, 2011. http://www.vancourier.com/sports/Baseball+Place+thing+past/5265433/story.html. Ανακτήθηκε στις February 10, 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  52. Borst, Don (July 30, 1995). «Vancouver waits patiently for baseball franchise». The News Tribune: σελ. D7. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 15, 2023. https://web.archive.org/web/20230315024026/https://www.newspapers.com/clip/120889083/vancouver-waits-patiently-for-baseball/. Ανακτήθηκε στις March 14, 2023. 
  53. Little, Lyndon (May 24, 1996). «rojadirectatv». The Vancouver Sun: σελ. C10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 15, 2023. https://rojadirectatv.link/. Ανακτήθηκε στις March 14, 2023. 
  54. Little, Lyndon (March 10, 1995). «M's unfazed by UBL's B.C. foothold». The Vancouver Sun: σελ. A14. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 15, 2023. https://web.archive.org/web/20230315024028/https://www.newspapers.com/clip/120889301/ms-unfazed-by-ubls-bc-foothold/. Ανακτήθηκε στις March 14, 2023. 
  55. Bell, Terry (August 18, 1995). «UBL steps to plate». The Province: σελ. A56. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 15, 2023. https://web.archive.org/web/20230315024034/https://www.newspapers.com/clip/120889502/ubl-steps-to-plate/. Ανακτήθηκε στις March 14, 2023. 
  56. Kiedaisch, Zach (August 17, 2021). «How to take transit to events at Rogers Arena and BC Place». The Buzzer (TransLink). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 1, 2023. https://web.archive.org/web/20230201183632/https://buzzer.translink.ca/2021/08/how-to-take-transit-to-events-at-rogers-arena-and-bc-place/. Ανακτήθηκε στις March 14, 2023. 
  57. «BC Place overhaul earns stadium award». The Vancouver Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012. 
  58. «NCSEA Awards Program». NCSEA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012. 
  59. «2012 Canadian Consulting Engineering Awards Press Release» (PDF). ACEC. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012. 
  60. «Global Best Project Winner Sports/Entertainment: BC Place Revitalization». Engineering News-Record. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2013. 

εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]