Assemble (συλλογικότητα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Assemble είναι μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, θεατρολόγων, ανθρωπολόγων και σχεδιαστών η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2010 και απαριθμεί 16 με 20 μόνιμα μέλη. Η εργασία τους επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την αποσύνδεση των πολιτών από τις διαδικασίες βάσει των οποίων δομείται ο χώρος τους. Οι Assemble ακολουθούν ένα ανεξάρτητο και συνεργατικό μοντέλο εργασίας και συχνά προκαλούν την ενεργή συμμετοχή του κοινού κατά την υλοποίηση των έργων τους. [1]

Cineroleum[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Cineroleum: ένα πρατήριο βενζίνης που μετατράπηκε σε κινηματογράφο

Από τα πρώτα έργα των μελών της ομάδας Assemble ήταν η πρωτοβουλία τους να μετατρέψουν ένα πρώην πρατήριο καυσίμων αυτοκινήτων σε κινηματογράφο στην περιοχή Clerkenwell στο Λονδίνο. Η ονομασία Cineroleum προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων cinema και petroleum. Καθώς η κατασκευή δεν είχε τοίχους παρά μόνο μια κουρτίνα από συνθετικό υλικό Tyvek περιμετρικά, όταν αυτή σηκωνόταν μετά το τέλος της κάθε προβολής οι θεατές βρισκόντουσαν ξαφνικά σε ένα πολυσύχναστο δρόμο· σαν μια παράσταση για τους περαστικούς.

Η επιτυχία του Cineroleum τους οδήγησε στο επόμενο εγχείρημα, το Folly for a Flyover. Επίσης ήταν μια εφήμερη κατασκευή κάτω από ένα αχρησιμοποίητο πέρασμα μια γέφυρας αυτοκινητόδρομου στην περιοχή Hackney Wick στο Λονδίνο. Εκεί μαζί με ένα αναψυκτήριο δημιουργήθηκε χώρος για προβολές και Περφόρμανς. [2]

Granby Four Streets[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πραγματοποίηση του έργου Granby Four Streets ήταν το αποτέλεσμα μιας μάχης είκοσι ετών των κατοίκων της περιοχής Toxteth στο Liverpool για να διασωθούν ορισμένες Βικτοριανές οικίες από κατεδάφιση.

Η περιοχή λόγω ανεπαρκών ρυθμίσεων είχε περιέλθει σε κατάσταση χρόνιας εγκατάλειψης. Η οδός Granby ήταν ένας ζωντανός κεντρικός δρόμος στο κέντρο της πιο πολυπολιτισμικής κοινότητας του Liverpool. Οι κάτοικοί της, μέσα από διάφορες ενέργειες σε διάστημα πολλών ετών, προσπαθούσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία της συνοικίας και τελικά το 2011 κατάφεραν να ιδρύσουν τον Granby Four Streets CLT, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό εθελοντών.[3] Ο οργανισμός αυτός προσέλαβε την ομάδα Assemble για να σχεδιάσει ένα όραμα για την περιοχή που θα ήταν ικανό να ανακαινίσει τα άδεια κτίρια και να χρησιμοποιηθούν ως οικονομικές κατοικίες.[4]

Τα έργα της ομάδας στο Gramby προτάθηκαν υποψήφια και κέρδισαν το 2015 το βραβείο Turner.[5] Αυτό προκάλεσε διάφορες ενστάσεις διότι η ομάδα ποτέ δεν είχε ισχυριστεί ότι αποτελείται από καλλιτέχνες. Ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο Turner δεν απονεμήθηκε σε ένα μεμονωμένο άτομο.[6]

Granby Workshop[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To "Εργαστήριο Gramby" είναι ένα κεραμοποιείο που ιδρύθηκε το 2015 στο Liverpool και αποτελεί μέρος της συνεχούς ανάμειξης της ομάδας Assemble στη γειτονιά Gramby Four Streets. Η πρώτη σειρά προϊόντων του εργαστηρίου σχεδιάστηκε για τα σπίτια που ανακαινίστηκαν και περιλάμβανε πλακάκια μπάνιου, λαβές για πόρτες και διάφορα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το εγχείρημα διατηρεί έναν έντονο κοινωνικό προσανατολισμό και έχει αναπτυχθεί σημαντικά, αναλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα προμηθειών σε όλο τον κόσμο. Τα προϊόντα συνδυάζουν χειροτεχνικές μεθόδους με την πειραματική διάθεση για νέα αρχιτεκτονικά υλικά. Επίσης εφαρμόζουν ποικίλες τεχνικές κατασκευής με σκοπό τα προϊόντα που βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής να μην είναι ποτέ όμοια μεταξύ τους.[7]

Granby Winter Garden[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυο εγκαταλειμμένα σπίτια στην γειτονιά Granby στο Liverpool μετατράπηκαν σε κοινόχρηστο κήπο με ανοιχτή πρόσβαση στους κατοίκους και στην ευρύτερη γειτονιά. Τα πατώματα των ορόφων είχαν καταρρεύσει και οι Assemble χρησιμοποίησαν το ύψος για να τοποθετηθούν μεγάλα δέντρα εσωτερικά και κάτω από την γυάλινη οροφή, όπως στα Βικτωριανά θερμοκήπια. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moore, Rowan (2014-07-05). «Assemble: from pop-ups to grown-ups» (στα αγγλικά). The Observer. ISSN 0029-7712. https://www.theguardian.com/artanddesign/2014/jul/06/assemble-from-pop-ups-grown-ups-cineroleum-2010-london. Ανακτήθηκε στις 2020-01-05. 
  2. Saval, Nikil (2015-08-19). «Assemble: Making Things Happen» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2015/08/19/t-magazine/assemble-architecture-collective.html. Ανακτήθηκε στις 2020-01-06. 
  3. «Granby 4 Streets Community Land TrustGranby 4 Streets Community Land Trust». Granby 4 Streets Community Land Trust (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020. 
  4. «Assemble – Granby Four Streets | British Council». www.britishcouncil.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020. 
  5. Wainwright, Oliver (2015-05-15). «The street that might win the Turner prize: how Assemble are transforming Toxteth» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/artanddesign/architecture-design-blog/2015/may/12/assemble-turner-prize-2015-wildcard-how-the-young-architecture-crew-assemble-rocked-the-art-world. Ανακτήθηκε στις 2020-01-06. 
  6. correspondent, Mark Brown Arts (2015-12-07). «Urban regenerators Assemble become first 'non-artists' to win Turner prize» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/artanddesign/2015/dec/07/urban-assemble-win-turner-prize-toxteth. Ανακτήθηκε στις 2020-01-06. 
  7. O'Sullivan, John-Michael (2017-09-10). «Feat of clay: regeneration project bringing Liverpool street to life» (στα αγγλικά). The Observer. ISSN 0029-7712. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/sep/10/feat-of-clay-regeneration-project-that-brought-liverpool-street-to-life. Ανακτήθηκε στις 2020-01-07. 
  8. «Assemble transforms two derelict terrace houses into Granby Winter Garden». Dezeen (στα Αγγλικά). 26 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]