Granby Four Streets

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη περιοχή Toxeth του Λίβερπουλ και πιο συγκεκριμένα στο Granby , το 2011 ένα σύνολο κατοίκων, ακτιβιστών και κοινωνικών επενδυτών δημιούργησαν το Granby Four Streets Community Land Trust[1] . Σκοπός ήταν να βοηθήσουν την περιοχή να προσελκύσει ξανά τους κατοίκους που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια ή να έρθουν κάτοικοι που επιθυμούν και θέλουν να μείνουν στην περιοχή.

Τα σπίτια και τα μαγαζιά πωλούνται ή ενοικιάζονται σε τιμές χαμηλές και η τιμή μεταπώλησης συνδέεται με το διάμεσο επίπεδο μισθών του Λίβερπουλ. Αντιμετωπίζουν το σπίτι σαν «σπιτικό» είναι ένα κομμάτι της γειτονιάς όπου τα μέλη της κοινότητας συνυπάρχουν, το σπίτι δεν είναι ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο για χρηματοδότηση και επένδυση[2]. Σε αυτό βοηθάει Το μοντέλο CLT καθώς προστατεύει την γη από διακυμάνσεις στην αξία. Η γη ανήκει στο CLT. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρώσει 11 κατοικίες εκ των οποίων οι 5 έχουν πουληθεί και οι 6 έχουν ενοικιαστεί.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοχή του Granby είναι μια απ’τις παλαιότερες μαύρες κοινότητες στη Βρετανία. Η παρακμή η απουσία επενδύσεων, η ανεργία ηταν ένα διαχρονικό πρόβλημα. Απ’τις  ταραχές του 1981 μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα το πρόβλημα παρέμενε. Για δεκαετίες ο ένας δρόμος μετά τον άλλο κατεδαφίζονταν, ενώ κάποιοι πούλησαν τα σπίτια τους μόλις για 8.000 λίρες στο συμβούλιο[3].

Στις αρχές του 2000 κάποιοι λίγοι κάτοικοι άρχισαν να προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, να ξαναδημιουργήσουν την γειτονιά τους. Αρχικά καθάρισαν τους δρόμους, έφτιαξαν μικρούς κοινοτικούς κήπους, έκαναν υπαίθριες αγορές, ζωγράφισαν τος τοίχους στα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Άρχισαν να επαναδημιουργούν την γειτονιά και να ζωντανεύουν την κοινότητα.

Το 2011 είναι το έτος δημιουργίας του Granby Four Streets CLT. Η οργάνωση ξεκίνησε με μικρά βήματα. Αρχικα κέρδισε ένα διαγωνισμό αστικών κήπων (2012). Ηταν η αφορμή για να έρθουν σ’επαφή με την steinbeck studio και να λάβουν χρηματοδότηση και να έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν με την δημοτική αρχή την παραχώρηση καταλυμάτων και τελικά απέκτησαν 10 από αυτά.

Το 2015 Είναι άλλο ένα κομβικό σημείο καθώς εκείνη την χρονιά η κολεκτίβα  της Assemble κέρδισε το βραβείο Turner 2015 για το σχεδιασμό ανάπλασης που είχε σχεδιάσει για την Granby Four Streets. Την ίδια χρονιά δημιούργηθηκε και το Granby Workshop μια κοινωνική επιχείρηση κατασκευής αρχιτεκτονικών κεραμικών.

Τo 2019 Παραδόθηκε για χρήση από την Granby Four Streets CLT το Winter Gardens. Μια δημιουργία ενός εσωτερικού βοτανικού κήπου  που διαθέτει καταλύματα για ύπνο και συνεδριακές εγκαταστάσεις για την δημιουργία εσόδων για την κοινότητα.

Στόχος Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eίναι η αναγέννηση της κοινότητας.  Η επαναδημιουργία της κοινότητας με δημιουργικότητα και ενέργεια για την περιοχή. Η προσιτή στέγαση , μια πράσινη συνοικία. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι 250 σπίτια να γεμίσουν από οικογένειες που είτε θέλουν να γυρίσουν στη περιοχή ειτε σε οικογένειες με ανάγκες στέγασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1 Levente Polyak, 2 Daniela Patti (2017). Funding the Cooperative City. Vienna: Cooperative City Books. σελ. 160. ISBN 978-3-9504409-0-4. 
  2. «Granby Four Streets Community Land Trust». world-habitat. 2016. 
  3. Chakrabortty, Aditya (14 Φεβρουαρίου 2018). «How one community beat the system, and rebuilt their shattered streets». theguardian.com. The Guardian. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.granby4streetsclt.co.uk
  2. https://assemblestudio.co.uk/projects/10-houses
  3. https://cooperativecity.org/