Art Glass

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Έλιξ" Η σπείρα της ανέλιξης. Notis, Αθήνα, 1991.

Art Glass είναι διεθνής όρος της σύγχρονης, κυρίως καλλιτεχνικής, υαλουργίας που ως ευρύτατος όρος αγκαλιάζει μια πολύ μεγάλη ποικιλία τεχνικών εφαρμογών, κύριο υλικό της οποίας είναι το γυαλί. Περιλαμβάνει τις πολυποίκιλες τεχνικές κατασκευής των βιτρώ, την τεχνική του λιωμένου / φυσητού γυαλιού, την τεχνική του σκαλίσματος και της χαρακτικής, του ανάγλυφου και της αμμοβολής και φυσικά την ιδιότυπη γλυπτική με γυαλί ή συνθέσεις αυτού.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 το γυαλί άρχισε να χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες για να εκφράσει τις εικαστικές τους προθέσεις δημιουργώντας πρωτότυπα, μοναδικά κομμάτια, παράγοντας έτσι μια τέχνη με ελεύθερη μορφή, που δεν περιορίζεται από την χρηστικότητα.

Έτσι διαμορφώθηκε το λεγόμενο Studio Glass Movement [1], στο οποίο μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή με μερικούς εξειδικευμένους βοηθούς δημιουργούν έργα τέχνης μ' αυτό το υλικό.

Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο μέσο. Μολονότι τα πειράματα που προβίβασαν το γυαλί στο επίπεδο υλικών όπως το μάρμαρο, ο μπρούντζος και ο καμβάς έγιναν με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά μέρη και καιρούς, αυτή η τέχνη αναφέρεται συλλογικά ως Art Glass.

Μετά από κοντά μισό αιώνα εξέλιξης, η Art Glass είναι σήμερα ένα διεθνές φαινόμενο. Οι πρωτοπόροι του διαδέχτηκαν από πολυάριθμους, ενθουσιώδεις δημιουργούς και συλλέκτες. Διάσημα μουσεία και γκαλερί συνέλεξαν αυτήν την τέχνη και πλέον διδάσκεται σε σχολές για το γυαλί στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο πιο γνωστός από τους συγχρόνους είναι ο Αμερικανός Dale Chihuly, ο οποίος χρησιμοποιεί μερικούς από τους καλύτερους ειδικούς τεχνίτες για να πραγματοποιήσει τις μεγάλες και πολύχρωμες δημιουργίες του. Στην Ελλάδα, πασίγνωστος είναι ο επιβλητικός "Δρομέας" του Κώστα Βαρώτσου, καθώς και τα πολυποίκιλα έργα του Notis.

Σήμερα, οι καλλιτέχνες του γυαλιού βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας στην πράξη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Studio Glass». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]