Allegro (ιστότοπος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Allegro
Νομική μορφήSp. z o.o. και ιδιωτική εταιρία
Ίδρυση1999
ΈδραΠόζναν, Πολωνία
ΙδιοκτήτηςCinven
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα
Ζώνη Allegro στο Woodstock Festival Poland (2015).

Το Allegro είναι πολωνική online πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαχειρίζεται από την Allegro.pl Sp. ΕΠΕ (πρώην: Allegro Group Sp.ΕΠΕ) που δημιουργήθηκε το 1999 και στη συνέχεια αγοράστηκε από τον ιστότοπο δημοπρασιών QXL Ricardo plc τον Μάρτιο του 2000. Η QXL Ricardo plc άλλαξε το όνομά της σε Tradus plc το 2007[1] και εξαγοράστηκε από την Naspers το 2008. Τον Οκτώβριο του 2016, η Naspers πούλησε τον Όμιλο Allegro σε μια συμμαχία επενδυτικών κεφαλαίων: Cinven, Permira και Mid Europa Partners.

Εξαιρετικά δημοφιλές στην Πολωνία, το Allegro κατατάχθηκε στην 251η θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών διαδικτυακών ιστότοπων στον κόσμο από το Alexa Internet και κατατάχθηκε στην 5η θέση στην Πολωνία (στις 12 Ιανουαρίου 2017).[2]

Το 2011, το Allegro ισχυρίστηκε ότι έχει πάνω από 11 εκατομμύρια χρήστες.[3] Το 2017, το Allegro ισχυρίστηκε ότι έχει πάνω από 16 εκατομμύρια χρήστες και περισσότερους από 20 εκατομμύρια λογαριασμούς.[4]

Όγκος πωλήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας,[5] 70 εκατομμύρια αντικείμενα πωλούνται μέσω της πλατφόρμας Allegro μηνιαίως.

Χριστουγεννιάτικη διαφήμιση 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 3λεπτη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση του Allegro το 2016 παρουσίαζε έναν ηλικιωμένο Πολωνό να διδάσκει τον εαυτό του αγγλικά για να επικοινωνήσει με τη εγγονή του που πρόκειται να συναντήσει για πρώτη φορά όταν θα επισκεφθεί τον γιο του στο Λονδίνο για τα Χριστούγεννα. Έχει επαινεθεί ιδιαίτερα στα κοινωνικά μέσα και έχει προβληθεί πάνω από 15 εκατομμύρια φορές στο YouTube.[6][7]

Κατά του ρατσισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2018, το Allegro συνεργάζεται με την πολωνική αντιρατσιστική οργάνωση «Never Again» για την κατάργηση δημοπρασιών νέων ειδών με ρατσιστικό, φασιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο.[8][9] Το 2018-2019 περισσότερα από 3.500 αντικείμενα με φασιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο αφαιρέθηκαν μέσω αυτής της συνεργασίας.[8] Αυτά περιλαμβάνουν πολλά αντίγραφα σύγχρονων εκδόσεων του βιβλίου «Ο Αγών μου» του Χίτλερ χωρίς κριτικά σχόλια, καθώς και βιβλία των Ντέιβιντ Ίρβινγκ, Λεόν Ντεγκρέλ και Χένεκε Κάρντελ. Τα αντικείμενα που προσφέρονται προς πώληση που αναφέρονται από το «Never Again» περιλάμβαναν επίσης πρόσφατα κατασκευασμένες σημαίες του Τρίτου Ράιχ και στολές των SS, δαχτυλίδια και σήματα με ναζιστικές σβάστικες, σύγχρονες απομιμήσεις ναζιστικών στρατιωτικών διακοσμήσεων, δίσκους με ναζιστική μουσική, αναπτήρες με εικόνα του Χίτλερ ή μενταγιόν με τον Μουσολίνι.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Investegate |QXL Ricardo PLC Announcements | QXL Ricardo PLC: Notice of EGM». www.investegate.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «Allegro.pl Traffic, Demographics and Competitors». Alexa Internet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «11,5 mln użytkowników Allegro». 26 Αυγούστου 2011. 
  4. «YouTube, Google i Ceneo mocno w górę, Instagram i Snapchat w dół (Gemius/PBI z października)» (στα πολωνικά). http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/youtube-google-i-ceneo-mocno-w-gore-instagram-i-snapchat-w-dol-gemius-pbi-z-pazdziernika. Ανακτήθηκε στις 2017-12-04. 
  5. «Serwis Allegro to nasz sposób na Wasze szybkie i wygodne zakupy przez Internet - magazyn.allegro.pl». magazyn.allegro.pl (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017. 
  6. BBC, The Polish Christmas advert with seven million views, 8 Δεκεμβρίου 2016
  7. «video on youtube». 
  8. 8,0 8,1 «A VICTORY AGAINST ONLINE PEDDLERS OF HATRED». "NEVER AGAIN" ASSOCIATION. 
  9. «Polish E-Commerce Company Removes Nazi Paraphernalia from Website In Face of Backlash». Jewish Journal. 29 Ιουνίου 2018. 
  10. Πικουλίτσκα-Βιλτσέφσκα, Αγκνιέσκα. «Nazi-inspired jewellery, trinkets wiped from auction site». www.aljazeera.com. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]