Ada

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της Ada

Η Ada είναι αντικειμενοστρεφής γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Ονομάστηκε Ada προς τιμή της κόρης του Λόρδου Βύρωνα, Άντα, κόμισσας του Λάβλεϊς.

Η Ada δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και σχεδιάστηκε σαν γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν από εφαρμογές χρήσιμες σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι εφαρμογές όπως η τηλεκατεύθυνση πυραύλων. Το μεγάλο πλεονέκτημα της γλώσσας είναι ότι παρέχει δυνατότητες επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο (real time processing). Έτσι, έχει καθιερωθεί επίσημα από το 1986 ως η επίσημη γλώσσα ανάπτυξης στρατιωτικών εφαρμογών από το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε υπολογιστικά συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και από τραπεζικά ιδρύματα για εκτέλεση online συναλλαγών. Η Ada αποτελεί σήμερα διεθνές στάνταρ ISO (τελευταία έκδοσή της η Ada 2005)3.

Η γλώσσα έχει μάλλον εύκολο στην κατανόησή του συμβολισμό, καθώς πολλές από τις δεσμευμένες λέξεις της είναι λέξεις της καθομιλούμενης αγγλικής (π.χ. OR για το "ή", "IF" για το "εάν" κτλ.). Αυτό της δίνει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα να είναι εύκολα και γρήγορα αναγνώσιμη από όσους δεν έχουν δημιουργήσει το αρχικό πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται να κάνουν διορθώσεις, επεκτάσεις κτλ. σε αυτό. Όπως όλα τα πρότυπα της ISO, το εγχειρίδιο χρήσης της Ada (Ada Reference Manual) είναι ελεύθερα διαθέσιμα, όπως και το εγχειρίδιο που εξηγεί τη χρήση της (τη λογική πίσω από τη γλώσσα)1 και χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους προγραμματιστές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ada Home
  2. Ada Joint Program Office. Το Γραφείο δεν υπάρχει πλέον, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του. Το υλικό που παρέχει, όμως, είναι χρήσιμο.
  3. ISO standards για την Ada
  4. Μεταγλωττιστής για όλες τις εκδόσεις της Ada Παρέχει πληροφορίες, αλλά ο μεταγλωττιστής είναι προς πώληση και όχι ελεύθερος.