A7V Sturmpanzerwagen

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
A7V Sturmpanzerwagen
Ρέπλικα ενός A7V στο Μουσείο Αρμάτων στο Μούνστερ της Γερμανίας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα18 άτομα
Μήκος7.34 μέτρα
Πλάτος3.1 μέτρα
Ύψος3.3 μέτρα
Μάζα33 τόνοι

ΘωράκισηΚύτος – Μέτωπο 30 χιλιοστά, πίσω & πλευρά 15 χιλ., οροφή 6 χιλ.
Πρωτεύων οπλισμόςΠυροβόλο των 57 χιλ. (αρχικά 180 πυρομαχικά, αργότερα 300)
Δευτερεύων οπλισμός6 Πολυβόλα των 7.9 χιλ.
36,000 πυρομαχικά
Κινητήρας2 × Daimler-Benz 4- κύλινδρος πετρελαίου,
Μέγιστη ταχύτητα14 χ.τ.ω επάνω σε δρόμο, 9 χ.τ.ω. σε ανώμαλο έδαφος
Αυτονομία60-70 χιλιόμετρα

Το A7V Sturmpanzerwagen ήταν ένα άρμα μάχης που χρησιμοποίησε η Αυτοκρατορική Γερμανία το 1918, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκατό κομμάτια παραγγέλθηκαν στις αρχές του 1917, από τα οποία δέκα ολοκληρώθηκαν με θωράκιση στο σκάφος ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν ως μεταφορικά μέσα. Ο αριθμός των A7V με θωράκιση αυξήθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου σε 20. Χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο της μάχης από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Υπήρξαν τα μοναδικά άρματα μάχης που παρήχθησαν από τη Γερμανία κατά τον Α’ ΠΠ για να χρησιμοποιηθούν σε μάχη[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία υπολειπόταν στην ανάπτυξη των αρμάτων μάχης σε σχέση με τους αντιπάλους της. Μέχρι την εμφάνιση Βρετανικών αρμάτων μάχης στο Δυτικό Μέτωπο δεν υπήρχε καμία αξιοπρεπής προσπάθεια για παραγωγή αρμάτων μάχης. Τελικά μόνο ένας γερμανικό άρμα μάχης πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, το Α7V. Παρότι παραγγέλθηκαν 100 κομμάτια μόνο 20 παράχθηκαν τελικά. Το Α7V αποτελούνταν από ένα χαλυβδένιο κέλυφος σε μορφή "κουτιού" το οποίο κινούνταν πάνω σε ερπύστρια. Ζύγιζε 30 τόνους (30480 κιλ.) άνευ φόρτου μάχης. Είχε πολύ μεγάλο αριθμό πληρώματος, 18 άτομα, 12 εκ των οποίων ήταν πολυβολητές, διαιρούμενοι σε δυάδες. Η μία ομάδα πολυβολητών βρισκόταν στο οπίσθιο μέρος του άρματος ενώ οι υπόλοιπες στα πλαϊνά του άρματος. Ο πρωτεύων οπλισμός αποτελούσε ένα πυροβόλο των 57χιλ. (2,24 ιντσών) στο μπροστινό μέρος του άρματος. Η ταχύτητά του A7V σε έδαφος εκτός δρόμου ήταν μικρή ενώ σε δρόμο είχε μέγιστη ταχύτητα τα 14χλμ. Παρά την επιβλητική του εμφάνιση, ήταν αναποτελεσματικό στο πεδίο της μάχης λόγω της δυσκινησίας που το διέκρινε και των μηχανικών βλαβών που εμφάνιζε.

Η πρώτη μάχη αρμάτων εναντίων αρμάτων έλαβε μέρος στην τοποθεσία Βιλλέρ Μπρετοναί (Villers Bretonneux) στη Γαλλία, κατά τις 24 Απριλίου του 1918, όταν τρία Βρετανικά άρματα (δύο "Θηλυκά" και ένα "Αρσενικό") ήρθαν αντιμέτωπα με τρία A7V. Δύο από τα βρετανικά άρματα βρισκόταν πολύ μακριά για να εμπλακούν στη μάχη όμως ένα "αρσενικού" τύπου άρμα μάχης Mark IV, άνοιξε πυρ σε ένα προπορευόμενο A7V. Τα πληρώματα των βρετανικών αρμάτων είχαν υποστεί επίθεση με δηλητηριώδη αέρια την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο μελών πληρώματος του Mark IV. Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέλη των βρετανικών πληρωμάτων υπέφεραν από την επίδραση του "αερίου μουστάρδας". Το γεγονός αυτό καθιστούσε πολύ δύσκολο για τους πυροβολητές των βρετανικών αρμάτων να παρατηρήσουν και να βάλλουν σωστά εναντίον των γερμανικών αρμάτων. Οι πρώτες σφαίρες τους αστόχησαν, και το A7V γρήγορα αντεπιτέθηκε με πυρά από τα πολυβόλα του που διάτρησαν τη θωράκιση των βρετανικών αρμάτων. Το γερμανικό άρμα στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον των δύο θηλυκών αρμάτων προκαλώντας τους ζημιές και αναγκάζοντάς τα να αποσυρθούν από το πεδίο της μάχης. Ο Βρετανός αρχηγός του αρσενικού Mark IV, υπολοχαγός Φράνκ Μίτσελ σταμάτησε το άρμα του για να δώσει τη δυνατότητα στον πυροβολητή του να βάλλει εναντίον του εχθρικού άρματος. Το γερμανικό άρμα αναποδογύρισε, όχι όμως εξαιτίας των εχθρικών πυρών αλλά λόγω προσπάθειας κατάβασης μίας απότομης πλαγιάς. Παρόλα αυτά θεωρήθηκε η πρώτη εξουδετέρωση άρματος από άλλο άρμα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tucker, Spencer (2004). Tanks: An Illustrated History of Their Impact. Santa Barbara, California: ABC-CLIO. σελ. 24–25. ISBN 1-57607-995-3. 
  2. George Forty, Jack Livesey (2012). THE COMPLETE GUIDE TO TANKS & ARMORED FIGHTING VEHICLES: An illustrated history of the world's most important tanks and AFVs from the beginning of the 20th century to the present day. Wigston, Leicestershire: Southwater.