720°

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
720°
ΔημιουργόςAtari Games
ΕκδότηςU.S. Gold
ΠλατφόρμαZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, Nintendo Entertainment System και Game Boy Color
Ημ/νία κυκλοφορίαςΔεκέμβριος 1986 και 1988 (Amstrad CPC)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το 720°, ή 720 Degrees, είναι βιντεοπαιχνίδι skateboarding που κυκλοφόρησε το 1986 από την Atari Games.[1] Κυκλοφόρησε αρχικά για τα arcades και αργότερα δέχτηκε μεταφορές και για άλλα συστήματα.

Στο 720°, ο παίκτης ελέγχει έναν skateboarder σχίζοντας γύρω από μια γειτονιά της μεσαίας τάξης. Με άλματα και κόλπα, ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει αρκετούς πόντους για να ανταγωνιστεί σε ένα πάρκο για skateboards. Το παιχνίδι είναι γνωστό για τη μοναδική χρονομετρημένη δομή του, που απαιτεί τα σημεία βαθμολογίας του παίκτη, προκειμένου να συνεχίσει το παιχνίδι. Το όνομα του παιχνιδιού προέρχεται από ένα "απόλυτο" τέχνασμα, κάνοντας ένα πλήρες 720° (δύο πλήρεις κύκλοι) στον αέρα μετά από το άλμα από μια ράμπα.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παιχνίδι, ο παίκτης ελέγχει έναν skateboarder γύρω από μια γειτονιά της μεσαίας τάξης, χρησιμοποιώντας κοινά αντικείμενα όπως ράμπες για άλματα.

Ο παίκτης ξεκινά με μια σειρά από "εισιτήρια", καθένα από τα οποία χορηγούν εισαγωγή σε ένα από τα τέσσερα πάρκα skate, ή "γεγονότα", στο Skate City, το "κομβικό σημείο" μεταξύ των πάρκων. Όταν εισάγεται ένα πάρκο, ένα εισιτήριο δαπανώνται. Ο παίκτης κερδίζει επιπλέον εισιτήρια κερδίζοντας πόντους. Κάθε φορά που ο παίκτης δεν είναι σε μια εκδήλωση, ένα μπαρ μετράει αντίστροφα το χρόνο που απομένει μέχρι την άφιξη των θανατηφόρων μελισσών. Μόλις οι μέλισσες φτάσουν ο παίκτης εξακολουθεί να έχει ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσει σε ένα πάρκο, αλλά αν το αγνοεί τόσο πιο γρήγορες γίνουν οι μέλισσες μέχρι να γίνουν αναπόφευκτες. Αν οι μέλισσες πιάσουν τον παίκτη, το παιχνίδι τελειώνει, αν και στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει το παιχνίδι με την προσθήκη περισσότερων χρημάτων. Φτάνοντας σε ένα πάρκο με ένα εισιτήριο δίνει στον παίκτη την ευκαιρία να κερδίσει πόντους, τα μετάλλια και τα χρήματα με τα οποία αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του, και επαναφέρει το χρονόμετρο.

Ο παίκτης συνεχώς αγωνίζεται να εκτελέσει κόλπα, τόσο στα γεγονότα και στο ίδιο το πάρκο, προκειμένου να κερδίσει τα σημεία που απαιτούνται για να αποκτήσει τα εισιτήρια. Έτσι, το σκορ του παίκτη είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποσότητα του χρόνου που έχει να παίξει το παιχνίδι. Για να κερδίσει, ο παίκτης πρέπει να συμπληρώσει συνολικά δεκαέξι γεγονότα μέσα από τέσσερις κόμβους, κάτι το οποίο είναι δύσκολο.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σλόγκαν του παιχνιδιού, το Skate or Die! είχε εμπνεύσει ένα άλλο βιντεοπαιχνίδι skating από την Electronic Arts, το Skate or Die!, που αργότερα δημιούργησε και μια συνέχεια, το Ski or Die.

Επανεκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Computer and Video Games 28/40[2]
Game Informer 9.75/10[3]
The Games Machine 83%[4]
MicroHobby (ES) 5/5 αστέρια[5]
ACE 721[6]

Το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο Commodore 64 το 1987, στο Amstrad CPC και ZX Spectrum το 1988, στο NES το 1989 και το Game Boy Color το 1999. Υπάρχει επίσης μια ακυκλοφόρητη έκδοση για το Atari Lynx. Εξομοιωμένες εκδόσεις του παιχνιδιού υπάρχουν στο Midway Arcade Treasures και στο Midway Arcade Origins.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «720°». The International Arcade Museum. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2013. 
  2. «Archive - Magazine viewer». World of Spectrum. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. «Classic Reviews: 720°». Game Informer 10 (91): 162. Νοέμβριος 2000. 
  4. «Archive - Magazine viewer». World of Spectrum. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. «Archive - Magazine viewer». World of Spectrum. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  6. «Archive - Magazine viewer». World of Spectrum. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. 
  7. «Midway Arcade Origins Review - IGN». IGN. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]