624 Έκτωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο αστεροειδής Έκτωρ (Hektor) είναι ο μικρός πλανήτης με αύξοντα αριθμό ανακαλύψεως 624, ο μεγαλύτερος όλων των αστεροειδών της Τρωικής Ομάδας. Ο `Εκτωρ ανακαλύφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1907 από τον August Kopff, που παρατηρούσε από τη Χαϊδελβέργη. Ο `Εκτωρ περιφέρεται περί τον Ήλιο σε μέση απόσταση (μεγάλος ημιάξονας της τροχιάς του) 5,222 αστρονομικών μονάδων ή 781,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (km). Η εκκεντρότητα της τροχιάς του `Εκτορος είναι e = 0,024, και γενικώς τα στοιχεία της τροχιάς είναι παρόμοια με αυτά του πλανήτη Δία, όπως και για τα υπόλοιπα μέλη της Τρωικής Ομάδας αστεροειδών, αλλά η κλίση της τροχιάς ως προς την εκλειπτική είναι μεγάλη, 18,2 μοίρες. Η ονομασία του προέρχεται από τον ομώνυμο Τρώα ήρωα, μολονότι ο αστεροειδής αποτελεί «ηγούμενο» μέλος της Τρωικής Ομάδας. Αυτό έγινε επειδή υπήρξε ένας από τους πρώτους «τρωικούς» αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν, οπότε δεν είχε εφαρμοσθεί ακόμα ο συγκεκριμένος άτυπος κανόνας Ελλήνων-Τρώων της ονοματοδοσίας.

Οι διαστάσεις του `Εκτορος είναι 370×195×205 km, πράγμα που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης (πιθανώς τον όγδοο μεγαλύτερο σε όγκο) και ένα από τα πιο «μακρόστενα» σώματα του μεγέθους του στο Ηλιακό Σύστημα. Στις 17 Ιουλίου 2006 παρατηρήθηκε στο υπέρυθρο με το τηλεσκόπιο των 10 μέτρων Keck II και το σύστημα Προσαρμοστικής Οπτικής του, και βρέθηκαν ενδείξεις ότι το σχήμα του είναι δίλοβο, οπότε μπορεί να είναι στην πραγματικότητα δύο αστεροειδείς που συγκρατούνται σε επαφή από την ελαφρά τους βαρύτητα. Πέρα από αυτό ανιχνεύθηκε ένας δορυφόρος του `Εκτορος σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από το δίλοβο. Ο δορυφόρος αυτός φαίνεται να έχει διαστάσεις περί τα 15 χιλιόμετρα και ονομάσθηκε προσωρινά S/2006 (624) 1. Ο `Εκτωρ είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός γνωστός διπλός αστεροειδής στην ηγούμενη υποομάδα της Τρωικής Ομάδας. Η μάζα του εκτιμάται στους περίπου 14 τετράκις εκατομμύρια τόνους. Ο `Εκτωρ περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του μία φορά κάθε 6 ώρες και 55 λεπτά. Πρόκειται για σώμα με γεωμετρική λευκαύγεια 0,087. Ανήκει στον φασματικό τύπο D των αστεροειδών (σκούροι με κοκκινωπή απόχρωση). Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τους –150 °C.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Αστεροειδείς
623 Χίμαιρα 624 Έκτωρ 625 Ξενία
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα 624 Hektor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).