418 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το έτος 418 π.Χ. ήταν ένα έτος του προ-Ιουλιανού Ρωμαϊκού ημερολογίου. Τότε, ήταν γνωστό ως Έτος του Δικαστηρίου των Φιδένας, Αξίλλα και Μαγκουλάνους (ή, πιο σπάνια, έτος 336 Ab urbe condita). Η ονομασία 418 π.Χ. για το έτος αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, όταν η ημερολογιακή εποχή του μ.Χ. έγινε η διαδεδομένη μέθοδος στην Ευρώπη για την ονομασία των ετών.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Μάχη της Μαντινείας είναι η μεγαλύτερη χερσαία μάχη του Πελοποννησιακού Πολέμου (με 10.000 στρατεύματα σε κάθε πλευρά). Η Σπάρτη υπό τον βασιλιά Άγι Β΄ έχει μια σημαντική νίκη επί του Άργους (και των συμμάχων της Αθήνας, Έλλης και Μαντινείας), η οποία έσπασε τη συνθήκη του με τον βασιλιά της Σπάρτης Άγι Β΄ με την επιμονή του Αλκιβιάδη. Η μεγάλη νίκη του Άγι Β΄ διορθώνει το κακό που έκανε στους Σπαρτιάτες η προηγούμενη ανακωχή του με το Άργος. Ο διοικητής των Αθηναϊκών δυνάμεων, Λάχητος, σκοτώνεται στη μάχη.
  • Ο βασιλιάς Άγις Β΄ της Σπάρτης δραπετεύει με την καταστροφή του σπιτιού του και τιμωρείται με πρόστιμο 100.000 δραχμών για την αποτυχία του να εκπληρώσει το όφελός τους υποσχόμενος πιο επιτυχημένες εκβάσεις στο μέλλον.
  • Εντυπωσιασμένοι με τη νίκη των Σπαρτιατών, οι κάτοικοι του Άργους αλλάζουν την κυβέρνησή τους από δημοκρατία σε ολιγαρχία και λήγουν την υποστήριξή τους προς την Αθήνα υπέρ μίας συμμαχίας με τη Σπάρτη. Πολλοί από τους συμμάχους του Άργους κάνουν το ίδιο. Η Αθήνα γίνεται όλο και πιο απομονωμένη.
  • Ο Αλκιβιάδης παροτρύνει τους Αθηναίους να κατακτήσουν τις Συρακούσες, να υποτάξουν τη Σικελία και την Καρχηδόνα κι έτσι να κερδίζουν πρόσθετες δυνάμεις που θα τους επιτρέψουν να τερματίσουν τον πόλεμο εναντίον της Σπάρτης. Το τολμηρό επιθετικό του σχέδιο κερδίζει την υποστήριξη των Αθηναίων.

Γεννήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θάνατοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]