Δικαστής Ντρεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δικαστής Ντρεντ (πλήρες όνομα: Judge Joe Dredd) είναι φανταστικός χαρακτήρας, πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς κόμικς η οποία πρωτοδημοσιεύθηκε στο 2ο τεύχος του Βρετανικού περιοδικού κόμικ 2000 AD το 1977 και από τότε σε πολλά άλλα περιοδικά σε όλο τον κόσμο, κάποια από αυτά με τίτλο το όνομα του Δικαστή Ντρεντ.

Ο Ντρέντ είναι ένας κρατικός λειτουργός σε μια βίαιη μελλοντική πόλη και ανήκει σε ένα σώμα ένστολων δικαστών-αστυνομικών οι οποίοι έχουν δικαιώματα αστυνόμευσης, ερμηνείας του νόμου και άμεσης εκτέλεσής του. Ο Ντρεντ και οι συνάδελφοί του μπορούν να συλλαμβάνουν, να εκδίδουν ποινές αλλά και να τις εκτελούν (όπως να αποφασίζουν για θανατική ποινή και να την εκτελούν) επί τόπου ακόμη και αμέσως μετά τη διάπραξη αδικήματος.

Το κόμικ και ο χαρακτήρας αυτός δημιουργήθηκαν από το συγγραφέα Τζον Βάγκνερ (John Wagner) και τον γραφίστα Κάρλος Εζκουέρα (Carlos Ezquerra), με συμμετοχή και του εκδότη Πατ Μιλς (Pat Mills) στα πρώτα στάδια. Μεταξύ άλλων καλλιτεχνών που εικονογράφησαν τη σειρά ήταν οι Μάικ Μακμάχον[1], Ντέιβ Γκίμπονς[2], Μπράιαν Μπόλαντ[3] κ.α.

Ο Δικαστής Ντρεντ είναι όχι μόνο ιδιαίτερα γνωστός παγκοσμίως ως φανταστικός χαρακτήρας κόμικς, αλλά χρησιμοποιείται και ως παράδειγμα και στο γραπτό λόγο όπως σε άρθρα εφημερίδων και στον τόπο έκδοσης του κόμικ, τη Βρετανία[4], αλλά και σε άλλες χώρες (και στην Ελλάδα[5][6]), συνδεόμενο συνήθως με το ρόλο των αστυνομικών και της αστυνομίας.

Η ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία του κόμικ έχει δημιουργήσει και σειρά άλλων παράγωγων προϊόντων όπως παιχνίδια, ταινίες και βιβλία με το ίδιο θέμα με παγκόσμια κυκλοφορία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The A-Z of Judge Dredd: The Complete Encyclopedia from Aaron Aardvark to Zachary Zziiz, von Mike Butcher, St. Martin's Press; ISBN 0-312-13733-8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Mike McMahon - Albion British Comics Database" Ανακτήθηκε στις 24/5/2019
  2. "2000AD prog 130 pg 5 - JUDGE DREDD - DAVE GIBBONS art" Ανακτήθηκε στις 22/5/2019
  3. "Judge Dredd: The Complete Brian Bolland " Ανακτήθηκε στις 22/5/2019
  4. 'Judge Dredd' powers for police urged (Ζητούνται δικαιώματα «Δικαστή Ντρεντ» για την αστυνομία), The Daily Telegraph (αγγλική εφημερίδα), 22 Σεπτεμβρίου 2005
  5. Εφημερίδα Ημερησία, Η αιτία της οργής, Κασσιανός Τζέλης, 10/12/2008, «Ποιος άραγε αποκάλεσε τους αστυνομικούς ως «Πραίτωρες», άρα «δικαστές? Ντρέντ»;» ανακτήθηκε στις 20 Δεκ. 2008
  6. Εφημερίδα το Βήμα Η γοητεία της στολής, Γιάγκος Τσιμπίδης - Κιάρα Σουγκανίδου, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1999, ανακτήθηκε στις 20 Δεκ. 2008 «Το συνολικό λουκ «δικαστή Ντρεντ» συμπληρώνεται από τα απαραίτητα υπηρεσιακά άρβυλα.»
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Judge Dredd της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).