20.000 χρόνια στο Σινγκ Σινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
20.000 χρόνια στο Σινγκ Σινγκ
(20,000 Years in Sing Sing)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Κερτίζ[1]
ΠαραγωγήΝτάριλ Φ. Ζάνουκ, Ρέιμοντ Γκρίφιθ και Ρόμπερτ Λορντ
ΣενάριοWilson Mizner και Ρόμπερτ Λορντ
ΠρωταγωνιστέςΣπένσερ Τρέισι, Μπέτι Ντέιβις, Λούις Κάλχερν, Άρθουρ Μπάιρον, Γουόρεν Χάιμερ, Lyle Talbot, Arthur Hoyt, Νέλα Γουόκερ, Χάρι Γουίλσον, Κλάρενς Γουίλσον, Γράντ Μίτσελ, Λάιονελ Άτγουιλ[2], Χάρολντ Χούμπερ[2], Χάρντι Ολμπράιτ[2], Χάρι Τένμπρουκ[2], Φρανκ Ο'Κόνορ[2] και Σπένσερ Τσάρτερς[2]
ΜουσικήΜπέρναρντ Κάουν
ΦωτογραφίαΜπάρνεϊ ΜακΓκιλ
ΜοντάζΤζορτζ Έιμι
ΕνδυματολόγοςOrry-Kelly
Εταιρεία παραγωγήςFirst National
ΔιανομήWarner Bros.
Πρώτη προβολή1932
Διάρκεια78 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το 20.000 χρόνια στο Σινγκ Σινγκ (αγγλικά: 20,000 Years in Sing Sing‎‎) είναι αμερικανική δραματική ταινία του 1932 που διαδραματίζεται στο Σινγκ Σινγκ, τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ossining της Νέας Υόρκης με πρωταγωνιστή τον Σπένσερ Τρέισι ως τρόφιμο και την Μπέτι Ντέιβις ως φίλη του.[3] Το σκηνοθέτησε ο Μάικλ Κερτίζ και βασίστηκε στο βιβλίο Twenty Thousand Years in Sing Sing, που γράφτηκε από τον Lewis E. Lawes, τον φύλακα του Σινγκ Σινγκ από το 1920 έως το 1941.

Ένα ριμέικ της ταινίας έγινε από την First National Pictures ως Castle on the Hudson το 1940, με πρωταγωνιστές τους Τζον Γκάρφιλντ, Αν Σέρινταν και τον Πατ Ο'Μπράιαν. [4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούκι Τόμι Κόνορς καταδικάζεται από 5 έως 30 χρόνια στο Σινγκ Σίνγκ για ληστεία και επίθεση με θανατηφόρο όπλο. Ο συνεργάτης του, Τζο Φιν, υπόσχεται να χρησιμοποιήσει τις επαφές και την επιρροή του για να τον απελευθερώσει πολύ πριν από αυτό, αλλά η προσπάθειά του να δωροδοκήσει τον φύλακα για να του προσφέρει ειδική μεταχείριση αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση και αποτυχία.

Ο Κόνορς δημιουργεί προβλήματα αμέσως, αλλά αρκετούς μήνες περιορισμένος στο κελί του αλλάζει κάπως τη στάση του. Όπως είχε προβλέψει ο φύλακας, ο Κόνορς είναι πολύ χαρούμενος που κάνει τίμια δουλειά μετά την αναγκαστική αδράνειά του.

Ωστόσο, η αποφασιστικότητά του να ξεσπάσει είναι ακλόνητη. Ο Μπαντ Σάντερς, ένας πολύ μορφωμένος συγκρατούμενος που θέλει απελπισμένος να είναι με την έγκυο γυναίκα του, στρατολογεί αυτόν και τον Χάιπ για μια περίπλοκη απόπειρα απόδρασης. Κατά τύχη, όμως, έχει προγραμματιστεί για ένα Σάββατο, το οποίο ο Κόνορς θεωρεί προληπτικά ως πάντα άτυχο για αυτόν. Υποχωρεί, αναγκάζοντας τον Σάντερς να πάρει άλλον εθελοντή. Ο δεσμοφύλακας παίρνει πληροφορία και, αν και σκοτώνονται δύο φρουροί, η απόδραση αποτρέπεται. Παγιδευμένος, ο Σάντερς πηγαίνει προς τον θάνατο. Οι δύο συνεργοί του συλλαμβάνονται και επιστρέφουν στα κελιά τους.

Εν τω μεταξύ, η φίλη του Κόνορς, Φέι Γουίλσον, τον επισκέπτεται τακτικά στη φυλακή. Σε μια επίσκεψη, παραδέχεται ότι έχει γίνει φιλική και δεμένη με τον Φιν για να τον ενθαρρύνει να βοηθήσει τον Κόνορς, αλλά ο Κόνορς της λέει ότι δίνει στον Φιν μόνο έναν λόγο για να τον κρατήσει κλεισμένο στη φυλακή.

Ο φύλακας δείχνει στον Κόνορς ένα τηλεγράφημα που λέει ότι η Γουίλσον τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. δεν υπάρχει ελπίδα για αυτήν. Στη συνέχεια, δίνει στιν Κόνορς άδεια 24 ωρών για να τη δει. Ο Κόνορς υπόσχεται να επιστρέψει, ό,τι κι αν γίνει. Όταν βλέπει την Γουίσον, μαθαίνει ότι ο Φιν ήταν υπεύθυνος για τα τραύματά της. Βγάζει ένα όπλο από ένα συρτάρι, αλλά η Γουίλσον τον πείθει να της δώσει το πιστόλι. Ο Φιν εμφανίζεται, ωστόσο, περιμένοντας να υπογράψει μια δήλωση που τον αθωώνει με αντάλλαγμα 5000 δολάρια που σκόπευε να δώσει στον Κόνορς. Ο Κόνορς του επιτίθεται. Όταν φαίνεται ότι η Φιν πρόκειται να σκοτώσει τον φίλο της, η Γουίλσον τον πυροβολεί. Ο Κόνορς φεύγει, παίρνοντας το όπλο μαζί του. Η Γουίλσον βάζει κρυφά τα χρήματα στην τσέπη του. Πριν πεθάνει, ο Φιν κατονομάζει τον Κόνορς ως δολοφόνο του.

Ο φύλακας κατακρίνεται στις εφημερίδες επειδή άφησε τον Κόνορς να φύγει. Ακριβώς όταν πρόκειται να υπογράψει μια επιστολή παραίτησης, ο Κόνορς μπαίνει μέσα. Βρίσκεται ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού και καταδικάζεται σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα, παρά τη μαρτυρία της Γουίλσον ότι εκείνη σκότωσε τον Φιν. Ο Κόνορς την παρηγορεί πριν οδηγηθεί στον θάνατο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σπένσερ Τρέισι ως Τόμι Κόνορς
  • Μπέτι Ντέιβις ως Φέι Γουίλσον
  • Άρθουρ Μπάιρον ως φύλακας, Πολ Λονγκ
  • Λουί Κάλθερν ως Τζο Φιν
  • Λάιλ Τάλμποτ ως Μπαντ Σάντερς
  • Γουόρεν Χάιμερ ως Χάιπ
  • Γκραντ Μίτσελ ως ελεγκτής του δείκτη νοημοσύνης των καταδίκων

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέτι Ντέιβις απολάμβανε τη συνεργασία με τον Σπένσερ Τρέισι και στην πραγματικότητα τον είχε ειδωλοποιήσει. Οι δυο τους ήθελαν να κάνουν άλλη μια ταινία μαζί, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το κάνουν, αν και εμφανίστηκαν ξανά μαζί σε μια ραδιοφωνική έκδοση του Το λυκόφως μιας ζωής το 1940.

Ο Τρέισι, τότε με συμβόλαιο με την 20th Century Fox, δανείστηκε στη Warner Brothers για την ταινία. Αρχικά προοριζόταν για τον Τζέιμς Κάγκνεϊ, αλλά εκείνη την εποχή ο Κάγκνεϊ είχε μια από τις πολλές παρεξηγήσεις του με τον Τζακ Γουόρνερ


Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα αρχεία της Warner Bros, η ταινία κέρδισε 504.000 δολάρια στο εσωτερικό και 431.000 δολάρια στο εξωτερικό.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προσωπικό του περιοδικού Variety στην κριτική του για την ταινία σημειώνει: «Ενδιαφέρον κινηματογραφικό υλικό που προέρχεται από το βιβλίο των απομνημονευμάτων του διοικητή των φυλακών του διοικητή Lewis E. Lawes [προσαρμογή από τους Κόρτνεϊ Τένετ Terrett και Ρόμπερτ Λορντ]. Αν και μπορεί να χρειαστούν κάποιες ελευθερίες και να ξεπεράσουν τα όρια της πεποίθησης, εξακολουθεί να είναι καλή ψυχαγωγία».[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0023731/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. «20000-years-in-sing-sing-1932-review-with-spencer-tracy-and-bette-davis/» (στα Αγγλικά). pre-code.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «AFI|Catalog». catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. «20,000 Years in Sing Sing critic review» (στα Αγγλικά). variety.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]