13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων "Ιερος Λοχος"
Ενεργό1913–1916, 1920–1935, 1940–1941, 1988–σημερα
ΧώραΕλλάδα
Κλάδος Ελληνικός Στρατός Ξηράς
ΤύποςΕιδικές Δυνάμεις
ΡόλοςΕιδικές Επιχειρήσεις
Δύναμη6 Τάγματα
Υπαγωγή1η Μεραρχία Πεζικού
ΑρχηγείοΑθήνα
Διοίκηση
Αξιοσημείωτοι
διοικητές
Κωνσταντίνος Φλώρος

Η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Ιερός Λόχος) είναι μέρος των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 13η ΔΕΕ κατάγεται από το 13ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο σχηματίστηκε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 1913 στο πλαίσιο της διεύρυνσης και αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Μαζί με το 27ο και το 28ο Σύνταγμα Πεζικού, σχημάτισε την 11η Μεραρχία του Γ' Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του Στρατού, το σύνταγμα αποστρατεύθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού το 1916.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1920, το Σύνταγμα επιστρατεύθηκε και μέχρι τον Μάιο είχε συγκροτηθεί προσχωρώντας στο τμήμα Ξάνθης στη Δυτική Θράκη. Στο δεύτερο μισό του Ιουνίου 1920, το σύνταγμα τέθηκε στη διάθεση της βρετανικής διοίκησης στο Τσανάκκαλε, βοηθώντας στη διασφάλιση της βρετανικής κατοχικής ζώνης γύρω από το στενό των Δαρδανελλίων. Στις 1-10 Ιουλίου, μεταφέρθηκε στην περιοχή του Σουφλίου. Στις 10 Ιουλίου διέσχισε τον Έβρο συμμετέχοντας στην ελληνική επίθεση κατά του τουρκικού στρατού στην Ανατολική Θράκη και έφθασε στο Κιρκ Κιλισέ. Τον Απρίλιο του 1921, το σύνταγμα μεταφέρθηκε και πάλι στη Μικρά Ασία, συμμετέχοντας στην Μικρασιατική Εκστρατεία μέχρι το 1922. Την 1η Ιουνίου αυτού του έτους αναφέρεται ως προκάλυψη της Μεραρχίας Αδριανουπόλεως έναντι της τουρκικής μεθορίου, με έδρα την Τυρολόη[1]

Στην αναδιοργάνωση του Στρατού μετά την ήττα στη Μικρά Ασία, το 13ο Σύνταγμα τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά στην 11η Μεραρχία Πεζικού, με έδρα το Κιλκίς. Το 1935 μετονομάστηκε σε 65ο Σύνταγμα Πεζικού. Το 13ο Σύνταγμα Πεζικού επανασυστάθηκε στη Θεσσαλονίκη στην αρχή του ελληνοϊταλικού πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η συγκρότησή του ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου και για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε στην 11η Μεραρχία πεζικού και συμμετείχε στην ελληνική επίθεση στην Αλβανία στον άξονα Ερσέκε-Ντομπρουζέ (21 Νοεμβρίου 1940 - 5 Φεβρουαρίου 1941). Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε αμυντική θέση στο Μάλι Σπανταρίτ (6 Φεβρουαρίου - 2 Απριλίου), όπου ήταν μεταξύ των μονάδων που αντιμετώπισαν με επιτυχία την ιταλική εαρινή επίθεση. Μετά από αυτό, αποσύρθηκε προς τα πίσω και με τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (6-29 Απριλίου), μεταφέρθηκε νοτιότερα φτάνοντας στο Μέτσοβο στις 17 Απριλίου. Μετά τη συνθηκολόγηση του στρατού με τους Γερμανούς στις 23 Απριλίου, το σύνταγμα αφοπλίστηκε στις 24 Απριλίου και άρχισε να αποστρατεύεται. Τα τμήματα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα στις 4 Μαΐου και η μονάδα διαλύθηκε επισήμως στις 10 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-44) δημιουργήθηκε «13ο Αντάρτικο Σύνταγμα» κοντά στο Κιλκίς, με βάση την παραδοσιακή ένωση της μονάδας με την περιοχή.

Διαρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων"Ιερός Λόχος"(13 ΔΕΕ Ιερός Λόχος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

που περιλαμβάνει::

- Τον 13ο Λόχο Διαβιβάσεων (13 ΛΔΒ).:
- Την Α' Μοίρα Αμφίβιων καταδρομών (Α' ΜΑΚ).:
- Την Γ' Μοίρα Αμφίβιων καταδρομών (Γ' ΜΑΚ).:
- Την Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ).:
- Την Η' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Η' ΜΑΚ).
- Την Θ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Θ' ΜΑΚ).
- Την Ι' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ι' ΜΑΚ).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νερούτσος, Κωνσταντίνος, Αντισυνταγματάρχης Πεζικού (1962). Η Εκστρατεία εις την Μικράν Ασίαν. Αθήνα: Γενικό Επιτελεἰο Στρατού. σελ. 204.