101ο χιλιόμετρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η φράση 101ο χιλιόμετρο (101-й километр, sto pervyy kilometr) είναι μια κοινή ονομασία για το νόμο που περιόριζε την ελευθερία κυκλοφορίας στην Σοβιετική Ένωση.[1][2] Η φράση επινοήθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, όταν όλα τα "ανεπιθύμητα στοιχεία" (πόρνες, αλκοολικοί, κλπ.) απομακρύνθηκαν βίαια πέρα από το ανατολικό όριο της Περιφέρειας Μόσχας, το οποίο βρίσκεται 101 χλμ. από τη Μόσχα.

Πρακτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εποχής, εγκληματίες και άλλοι ανεπιθύμητοι, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων αποκατεστημένων πολιτικών κρατουμένων που επέστρεφαν από τα Γκουλάγκ, συχνά εξορίζονταν από τα αστικά κέντρα όπως η Μόσχα. Έγινε εν μέρει για να κρατήσει τα ανεπιθύμητα στοιχεία μακριά από αλλοδαπούς, οι οποίοι συνήθως περιορίζονταν σε περιοχές εντός 25 χιλιομέτρων από τα κέντρα της πόλης.

Τα δικαιώματα ενός κρατούμενου να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός της χώρας μετά την απελευθέρωση από μια φυλακή θα ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντί των τακτικών εγγράφων, οι κρατούμενοι θα λάμβαναν ένα προσωρινό υποκατάστατο, ένα εισιτήριο λύκου (ρωσικά: волчий билет‎), που θα τους καταδίκαζε σε εσωτερική εξορία χωρίς το δικαίωμα να εγκατασταθούν εγγύτερα από 100 χιλιόμετρα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου θα πρέπει να τους αρνηθεί η άδεια παραμονής (προπίσκα).

Στη σύγχρονη Ρωσία, αυτός ο περιορισμός των 100 χιλιομέτρων καταργήθηκε, αν και μια έκδοση της προπίσκα εξακολουθεί να παραμένει και η έκφραση χρησιμοποιείται σε ένα πλαίσιο παρόμοιο με αυτό της ερημιάς. Το πολιτιστικό χάσμα της γραμμής των 100 χιλιομέτρων εξακολουθεί να υπάρχει στη Ρωσία σε κάποιο βαθμό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jeffrey Tayler (Φεβρουαρίου 1999). «Exiled Beyond Kilometer 101». The Atlantic. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2012. 
  2. Yung, Corey Rayburn (2007). «Banishment by a Thousand Laws: Residency Restrictions on Sex Offenders». Washington University Law Review 85. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-06-22. https://web.archive.org/web/20100622043911/http://lawreview.wustl.edu/in-print/banishment-by-a-thousand-laws-residency-restrictions-on-sex-offenders/. Ανακτήθηκε στις August 14, 2012.