Περίπτερο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Περίπτερο ονομάζεται μικρό κτίσμα, το οποίο χρησιμεύει είτε απλώς για επίδειξη προϊόντων (περίπτερο σε εκθέσεις) ή ως μικροκατάστημα, σε ειδικά αδειοδοτημένο από τις τοπικές αρχές, χώρο του πεζοδρομίου.

Ενα περίπτερο στην Αθήνα, Ελλάδα

Η λέξη είναι σε χρήση από την αρχαιότητα, ως επίθετο στον περίπτερο ναό (ναός ο οποίος περιβάλλεται από κίονες σε όλες τις πλευρές του).

Περίπτερο σε εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκθέσεις, «περίπτερα» ονομάζονται οι χώροι έκθεσης και προώθησης προϊόντων. Αν είναι μεγάλα περίπτερα, μπορεί να είναι ανεξάρτητα κτίσματα· συνήθως είναι μικροί χώροι, ανοικτοί από τη μια πλευρά, ώστε να μπορεί να μπαίνει με ευκολία μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Μικροκαταστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπτερο. Διακρίνονται, στον εξωτερικό χώρο του, από αριστερά προς τα δεξιά: προθήκη περιοδικών, ψυγεία χυμών, ψυγείο παγωτού

Στην Ελλάδα τα περίπτερα βρίσκονται συνήθως σε πλατείες ή κοντά στον δρόμο, ως ανεξάρτητα κτίσματα, συνήθως από ξύλο. Οι ιδιοκτήτες τους («περιπτεριούχοι», ή «περιπτεράδες») πωλούν μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, με κύρια προϊόντα: εφημερίδες, τσιγάρα και περιοδικά. Δίπλα στα περίπτερα τοποθετούνται συνήθως ψυγεία για χυμούς, αεριούχα ποτά, εμφιαλωμένο νερό ή και γάλα, αλλά και καταψύκτες για παγωτό (ψυγεία παγωτού).

Εκατοντάδες άλλα προϊόντα μπορούν να βρεθούν στις προθήκες ενός περιπτέρου προς εξυπηρέτηση του κοινού, κυρίως σε ώρες που τα υπόλοιπα εξειδικευμένα καταστήματα είναι κλειστά. Έτσι ανάλογα με τη φαντασία του διαχειριστή του περιπτέρου, σε συνάρτηση με την τοποθεσία που αυτό βρίσκεται και τις εκτιμώμενες ανάγκες των δυνητικών πελατών του, μπορεί κανείς να βρει διάφορα είδη όπως προφυλακτικά, χαρτομάντιλα, διάφορα σνακ, ξηρούς καρπούς, σπίρτα, αναπτήρες, προϊόντα καπνού, τηλεκάρτες προπληρωμένου χρόνου σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καραμέλες, μαστίχες, σοκολάτες και πολλά άλλα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]