Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέστροφα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινή πέστροφα

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Υπερτάξη: Πρωτακανθοπτερύγιοι (Protacanthopterygii)
Τάξη: Σολομόμορφα (Salmoniformes)
Οικογένεια: Σολομονίδες (Salmonidae)
Γένος: Σάλμο (Salmo)
Είδος: Salmo trutta
Διώνυμο
Salmo trutta
Λινναίος, 1758

Η κοινή πέστροφα ή απλούστερα πέστροφα (Salmo trutta) είναι ψάρι των γλυκών νερών που ανήκει στην οικογένεια των Σολομονίδων. Περιλαμβάνει τόσο πληθυσμούς που ζουν αποκλειστικά στα γλυκά ύδατα (S. t. morpha fario και S. t. morpha lacustris), καθώς και πληθυσμούς που ζουν στην θάλασσα (θαλασσοπέστροφες) και στη συνέχεια ανεβαίνουν πίσω στα ποτάμια.

Η πέστροφα είναι ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, με μήκος περίπου 70 εκατοστά και βάρος ένα κιλό. Το μέγιστο καταγεγραμμένο μήκος είναι 140 εκατοστά και το μέγιστο βάρος 50 κιλά. Μπορούν να ζήσουν μέχρι 38 χρόνια. Έχουν λεπτό σώμα, μερικές φορές με οβάλ προφίλ, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Τα λέπια τους είναι μικρά. Έχουν δυο ραχιαία πτερύγια, ένα λιπώδες και σχετικά μικρό τοποθετημένο πολύ πίσω. Το ουραίο πτερύγιο είναι δίλοβο, με την πίσω άκρη μερικές φορές ίσια, ενώ άλλες φορές οι λοβοί είναι σχεδόν συμμετρικοί και τονισμένοι. Το χρώμα τους διαφέρει ανάλογα με τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Γενικά, έχουν ράχη γκριζογάλανη ή καστανή ανοιχτή και λαμπερά ασημί πλευρά, που μερικές φορές τείνουν στο χρυσαφί ή στο κοκκινωπό. Έχουν μαύρα στίγματα στη ράχη και κόκκινα-πορτοκαλί στα πλευρά, τα οποία περικλείονται από μια αχνή άλω. Τα στίγματα είναι πιο έντονα στις πέστροφες που ζουν στα βαθειά νερά. Το στόμα τους είναι μεγάλο και εκτείνεται πίσω από τα μάτια.

Πέστροφα κολυμπάει μέσα σε ρυάκι

Η πέστροφα θεωρείται αυτόχθονο είδος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά έχει εισαχθεί ευρύτατα σε άλλες περιοχές σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται παράσιτο. Το φυσικό της περιβάλλον είναι ρυάκια, ποταμοί, λάκκοι με νερό και λίμνες. Τα νερά που προτιμούν είναι τα κρύα και με πλούσιο οξυγόνο και θεωρούνται παμφάγες. Οι θαλασσοπέστροφες περνούν από ένα μέχρι πέντε χρόνια σε γλυκά νερά και από μισό χρόνο μέχρι πέντε χρόνια σε θαλασσινό.

Η διατροφή τους διαφέρει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται. Στο στάδιο του γόνου και μέχρι να αποκτήσουν μήκος 5-6 εκατοστά τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ζωοπλαγκτόν. Μέχρι να φτάσουν τα 12-15 εκατοστά τρέφονται με νύμφες και έντομα που πέφτουν στο νερό. Όταν ξεπεράσουν αυτό το μέγεθος τρέφονται με κάμπιες, μικρά οστρακόδερμα, ακόμη και γόνους του ίδιου τους του είδους. Οι μεγαλύτερες πέστροφες είναι ενεργοί κυνηγοί και τρέφονται με μικρότερα ψάρια, ενώ όσο μεγαλύτερες γίνονται οι πέστροφες τόσο μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους είναι τα άλλα ψάρια.