Μπασμάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλιγραφική αναπαράσταση της μπασμάλα

Η Μπασμάλα (αραβικά: بسملة basmala), γνωστή και από την αρχική φράση μπισμιλά (Bismillah, بسم الله, στο όνομα του Θεού)[1] είναι το περιληπτικό ουσιαστικό για την ισλαμική φράση b-ismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīmi. Είναι η φράση η οποία απαγγέλεται πριν από κάθε σούρα (κεφάλαιο) του Κορανιού – εκτός από την ένατη (Ατ-τάουμπα) – καθώς και στο 27:30 και η οποία συνήθως μεταφράζεται «Στο όνομα του Θεού ελεήμονα, φιλανθρώπου».[2] Από τις 113 φορές που εμφανίζεται ως αρχή σούρας, μόνο στην πρώτη θεωρείται ότι είναι άγια (āya), παντού ωστόσο θεωρείται τμήμα του ιερού κειμένου.[3]

Χρησιμοποιείται από τους μουσουλμάνους σε διάφορες περιστάσεις (για παράδειγμα στην καθημερινή προσευχή, σαλάτ) και συνήθως αποτελεί την πρώτη φράση στο προοϊμιο συνταγμάτων ισλαμικών χωρών.

بسم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm

Στο σύστημα Unicode, τα αραβικά γράμματα της μπασμάλα κωδικοποιούνται ως μία λιγκατούρα στο σημείο U+FDFD.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shelquist, Richard (3 Ιανουαρίου 2008). «Bismillah al rahman al rahim». Living from the Heart. Wahiduddin. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2009. 
  2. Ali, Kecia (2008). Islam : the key concepts (Repr. έκδοση). London: Routledge. ISBN 0-415-39638-7.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (βοήθεια)
  3. McAuliffe, Jane Dammen, επιμ. (2001). Encyclopaedia of the Qurʼān : EQ. Leiden: Brill. ISBN 90-04-11465-3.