Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ωχρά σπειροχαίτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ωχρά σπειροχαίτη
Treponema pallidum
Ηλεκτρονική μικρογραφία ωχράς σπειροχαίτης, του βακτηρίου που προκαλεί τη σύφιλη.
Ηλεκτρονική μικρογραφία ωχράς σπειροχαίτης, του βακτηρίου που προκαλεί τη σύφιλη.
Συστηματική ταξινόμηση
Επικράτεια: Βακτήρια (Bacteria)
Συνομοταξία: Σπειροχαίτες (Spirochaetes)
Τάξη: Σπειροχαιτώδη (Spirochaetales)
Οικογένεια: Σπειροχαιτοειδή (Spirochaetaceae)
Γένος: Τρεπόνημα (Treponema)
Είδος: T. pallidum
Διώνυμο
Treponema pallidum

Η ωχρά σπειροχαίτη (Spirochaeta pallida) ή Τρεπόνημα το ωχρόν (Treponema pallidum) είναι βακτήριο του γένους Treponema.[1]

Αποτελεί μικροοργανισμό λεπτό, μεγάλου μήκους, σπειροειδούς σχήματος, κινούμενο με ελικοειδείς κινήσεις. Μεταφράστηκε ως «ωχρά» διότι δε χρωματίζεται καλά με τις συνήθεις χρωστικές για μικροσκόπηση.

Έχει την ισχυρότερη λοιμογόνο δράση σε σχέση με τα υπόλοιπα παθογόνα τρεπονήματα και την ικανότητα να προσβάλλει πρακτικά κάθε σύστημα του οργανισμού. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλεί τη σύφιλη. Τα συμπτώματα και στους άντρες και στις γυναίκες είναι τα ίδια. Περίπου 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, στο 1ο στάδιο, εμφανίζεται στο πέος, στον κόλπο ή στον πρωκτό, μια ανώδυνη σκληρή πληγή, η οποία περιέχει πολυάριθμα μικρόβια και γι' αυτό είναι πολύ μολυσματική. Η πληγή αυτή εξαφανίζεται σε λίγες εβδομάδες, αλλά η νόσος εξελίσσεται, και μέσα σε 3 μήνες φτάνει στο 2ο στάδιο.

Αναφορές στη σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αθηναϊκό έντεχνο αναρχικό συγκρότημα Ωχρά Σπειροχαίτη χρησιμοποιεί ως όνομα την ονομασία του βακτηρίου την οποία πιθανότατα εμπνεύστηκε από το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δημητρακόπουλος, Γ. Οδ. (1954). «Κεφάλαιο 15: Τρεπόνημα το ωχρό». Μικροβιολογία II. Αθήνα: Ευγενίδιου Ιδρύματος. σελίδες 93–95. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αντωνιάδης Α. και συν., "Ιατρική Μικροβιολογία", 3η έκδοση, εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Βιβλίο Βιολογίας Α λυκείου , 2005, ISBN 960-399-333-6