Ψευδο-Αλέξιος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψευδο-Αλέξιος Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1191
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας

Ο ψευδο-Αλέξιος Β΄ είναι ο πιο διάσημος μεταξύ αρκετών διεκδικητών του θρόνου της Ρωμανίας, που εμφανίστηκαν στις αρχές της βασιλείας του Ισαακίου Β΄ Αγγέλου (1185-95, 1203-04). Ισχυρίστηκε ότι είναι ο Αλέξιος Β΄ Κομνηνός, που είχε δολοφονηθεί το 1183.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένας νέος από την Κωνσταντινούπολη, που η ομοιότητά του με τον εκλιπόντα Αυτοκράτορα και τον πατέρα αυτού Μανουήλ Α΄ έπεισε πολλούς για την εγκυρότητα των ισχυρισμών του. Επισκέφθηκε το Ικόνιο και ζήτησε τη βοήθεια του Κιλίτζ Αρσλάν Β΄. Ο σουλτάνος έκπληκτος από την ομοιότητα με τον Μανουήλ Α΄, του επέτρεψε να στρατολογήσει άνδρες, αλλά αρνήθηκε να σπάσει τη συνθήκη, που είχε συνάψει με τον Ισαάκιο Β΄ και να χάσει την απότιση φόρου από τη Ρωμανία.

Ο διεκδικητής συγκέντρωσε 8.000 στρατιώτες και λεηλάτησε την κοιλάδα του Μαιάνδρου ποταμού, κάνοντας επιδρομή σε αρκετές πόλεις, όπως οι Χώνες, για να κατευνάσει το στράτευμά του με λάφυρα. Ο Ισαάκιος Β΄ έστειλε τον αδελφό του Αλέξιο να χειριστεί τον διεκδικητή, αλλά ο Αυτοκρατορικός στρατός είχε πολύ μικρή επιτυχία.

Η σταδιοδρομία του ψευδο-Αλεξίου τελείωσε απότομα, όταν δολοφονήθηκε από έναν ιερέα, που εξοργίστηκε με τη συμμαχία του με τους Μουσουλμάνους, την άδειά του να λεηλατήσουν τις πλουσιότερες πόλεις της Μικράς Ασίας και την ανοχή του για τη βεβήλωση των εκκλησιών, που διέπραξαν οι Τούρκοι στις πόλεις αυτές. Ο δολοφόνος έφερε το κεφάλι τού διεκδικητή στον σεβαστοκράτορα Αλέξιο, που τόσο ξαφνιάστηκε με την ομοιότητα των χαρακτηριστικών με αυτά του Μανουήλ Α΄, που αναφώνησε: «μετά από όλα αυτά, ίσως είναι αθώοι, όσοι τον ακολούθησαν».

Έπειτα από αυτόν και άλλοι εμφανίστηκαν με το όνομα του Αλεξίου Β΄· έναν από αυτούς στην Παφλαγονία τον θανάτωσαν. Άλλος αναφάνηκε στη Νικομήδεια το 1195/96, αλλά συνελήφθη και τυφλώθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]