Ψείρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψείρες, Ανόπλουρα
Ψείρα της κεφαλής
Ψείρα της κεφαλής
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Υφομοταξία: Πτερυγωτά (Pterygota)
Ανθυφομοταξία: Νεόπτερα (Neoptera)
Τάξη: Φθειράπτερα (Phthiraptera)
Υποτάξη: Ανόπλουρα (Anoplura)

Ψείρες είναι το κοινό όνομα για τα είδη της υποτάξης Ανόπλουρα, που κατατάσσεται στην τάξη εντόμων Φθειράπτερα. Το όνομα χρησιμοποιείται και για άλλα φθειράπτερα.

Η ψείρα, (καθαρεύουσα: η "φθειρ" της φθειρός, πληθυντικός: φθείρες), είναι παρασιτικό ζωύφιο, που προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα. Ανήκει στα ανόπλουρα και δεν έχει φτερά, καθώς είναι προσαρμοσμένη να κάνει παρασιτική ζωή. Η ψείρα δεν πρέπει να συγχέεται με το άκαρι της ψώρας.

Οι ψείρες που προσβάλουν τον άνθρωπο διακρίνονται σε τρία είδη:

  1. Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής, που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά στα σχολεία και γεννάει τα αυγά της, τις κόνιδες, τα οποία προσκολλάει στις ανθρώπινες τρίχες. Καταπολεμάται με ειδικά φθειροκτόνα και αλοιφές, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη δέουσα προσοχή.
  2. Η ψείρα του σώματος, είναι λίγο μεγαλύτερη της προηγουμένης σε ίδιο σχήμα η οποία και καταπολεμάται με ειδικά γαλακτώματα και σαπούνια και βράσιμο των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων.
  3. Η λεγόμενη ψείρα του εφηβαίου, η οποία προτιμά τις περιοχές των γεννητικών οργάνων. Αυτές διαφέρουν προς το σχήμα με τις προηγούμενες, είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και στρογγυλές. Καταπολεμούνται ομοίως όπως του τριχωτού.

Πώς μεταδίδεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ψείρες που προσβάλουν τον άνθρωπο ζουν μόνο στον άνθρωπο και μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ειδικότερα, στα παιδιά, μεταδίδονται εύκολα και γρήγορα όταν ένα παιδί χρησιμοποιήσει τη χτένα ή το καπέλο ενός πάσχοντος ή απλά εάν έρθει σε πολύ στενή επαφή με έναν πάσχοντα.[1]

Οι ψείρες μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, όπως ο τύφος.

Το 2010 επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα της ψείρας[2]..

Κύκλος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη φάση του αβγού, η ψείρα εκκολάπτεται σε 7 με 10 μέρες, και ωριμάζουν σε ενήλικο άτομο σε 9 με 12 μέρες[3]. Η ψείρα είναι παρασιτική και χρειάζεται ξενιστή για να επιβιώσει. Εφόσον βρεθεί χωρίς τροφή ή σε μη οργανικό μέρος, η ενήλικη ψείρα δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω από περίπου 24 ώρες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να επιβιώσει 20 με 30 μέρες[3].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David L. Reed, Jessica E. Light, Julie M. Allen and Jeremy J. Kirchman (2007). "Pair of lice lost or parasites regained: the evolutionary history of anthropoid primate lice". BMC Biology 5: 7. doi:10.1186/1741-7007-5-7.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Paidiatros.com
  2. Ελευθεροτυπία, Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα της ψείρας, 22-6-2010.
  3. 3,0 3,1 Head Lice: Life Cycle, Treatment, and Prevention

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]