Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες 2
ΣκηνοθεσίαΑν Φλέτσερ
ΠαραγωγήΛιν Χάρις
ΣενάριοΤζεν Ντ' Άντζελο
(σενάριο)
Ντέιβιντ Κίρσνερ
Μπλέικ Χάρις
Τζεν Ντ' Άντζελο
(στόρι)
ΠρωταγωνιστέςΜπετ Μίντλερ
Σάρα Τζέσικα Πάρκερ
Κάθι Νάτζιμι
Σαμ Ρίτσαρντσον
Νταγκ Τζόουνς
Γουίτνεϊ Πικ
Μπελίσα Εσκομπίντο
Τόνι Χέιλ
Χάνα Γουάντινγκχαμ
ΜουσικήΤζον Ντέμπνεϊ
ΦωτογραφίαΈλιοτ Ντέιβις
ΜοντάζΤζούλια Γουόνγκ
ΔιανομήDisney+
ΚυκλοφορίαCountry flag 30 Σεπτεμβρίου 2022
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά
ΠροηγείταιΧόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες[1]

Το Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες 2 (αγγλικά: Hocus Pocus 2) είναι αμερικανική κωμωδία τρόμου και φαντασίας παραγωγής 2022. Την ταινία σκηνοθέτησε η Αν Φλέτσερ και το σενάριο έγραψε η Τζεν Ντ' Άντζελο. Αποτελεί συνέχεια του Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες (Hocus Pocus, 1993) και διαδραματίζεται 29 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, όπου δύο νεαρά κορίτσια ανάβουν το κερί της μαύρης φλόγας και επαναφέρουν στη ζωή τις αδερφές Σάντερσον. Έτσι, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εμποδίσουν τις τρεις μάγισσες να προκαλέσουν ένα χάος στην πόλη Σάλεμ την παραμονή του Χάλογουιν. Οι Μπετ Μίντλερ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Κάθι Νάτζιμι επιστρέφουν επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους ως αδερφές Σάντερον. Στο καστ προστίθενται οι Σαμ Ρίτσαρντσον, Γουίτνεϊ Πικ, Μπελίσα Εσκομπίντο, Τόνι Χέιλ και Χάνα Γουάντινγκχαμ ενώ επιστρέφει και ο Νταγκ Τζόουνς επαναλαμβάνοντας το ρόλο του ως Μπίλι Μπάτσερσον.

Μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας, αρκετές φορές δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μία συνέχεια με τους περισσότερους συντελεστές να δηλώνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν. Ωστόσο, η Disney ποτέ δεν επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2019, η Disney επίσημα ανακοίνωσε την ανάπτυξη της συνέχειας, σε σενάριο της Ντ' Άντζελο και σε σκηνοθεσία του Άνταμ Σάνκμαν. Αφού επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή των τριών πρωταγωνιστριών Μίντλερ, Πάρκερ και Νάτζιμι τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022. Ο Σάνκμαν τελικά αποχώρησε από το πρότζεκτ λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Φλέτσερ.

Η ταινία κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην πλατφόρμα Disney+ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία καθώς η πρεμιέρα της ταινίας είχε τις περισσότερες προβολές στην πλατφόρμα στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας της[2] και μέχρι σήμερα είναι η πιο πετυχημένη ταινία της πλατφόρμας.[3] Η κριτική αποδοχή της ταινίας ήταν πιο θετική σε σχέση με την πρώτη ταινία, με τους περισσότερους κριτικούς να επαινούν τις ερμηνείες, το χιούμορ και τη νοσταλγία ενώ αρνητικά σχόλια έλαβε κυρίως το σενάριο.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1653 στο Σάλεμ, ο αιδεσιμότατος Τρασκ εξορίζει τη νεαρή Γουίνιφρεντ Σάντερσον, αφού αψήφησε την εκκλησιαστική εξουσία όταν αρνήθηκε να παντρευτεί τον Τζον Πρίτσετ. Αντί να εγκαταλείψει τις αδερφές της, τη Μέρι και τη Σάρα, η Γουίνιφρεντ δραπετεύει μαζί τους σε ένα κοντινό απαγορευμένο δάσος. Εκεί συναντούν τη Μητέρα Μάγισσα που χαρίζει στη Γουίνιφρεντ το μαγικό της βιβλίο ως δώρο για τα δέκατα έκτα γενέθλιά της, αλλά προειδοποιεί ρητά την ίδια και τις αδερφές να μην κάνουν ποτέ ένα ξόρκι γνωστό ως Magicae Maxima, που κάνει τον χρήστη πανίσχυρο. Η Μητέρα Μάγισσα μαθαίνει επίσης τις αδερφές να διατηρούν τη νεότητά τους σκοτώνοντας παιδιά.

Το 2022, είκοσι εννέα χρόνια αφότου οι αδερφές Σάντερσον αναστήθηκαν από το κερί της μαύρης φλόγας, οι έφηβες Μπέκα και Ίζι, ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Χάλογουιν και τα δέκατα έκτα γενέθλια της Μπέκα, αλλά απορρίπτουν μια πρόσκληση για πάρτι από την αποξενωμένη φίλη τους, Κάσι Τρασκ. Η Μπέκα και η Ίζι επισκέπτονται ένα κατάστημα μαγείας (το παλιό σπίτι των αδερφών Σάντερσον) που διευθύνει ο Γκίλμπερτ, ο οποίος χαρίζει στη Μπέκα ένα κερί για το ετήσιο τελετουργικό των γενεθλίων της. Τα κορίτσια ανάβουν το κερί και ανακαλύπτουν ότι είναι άλλο ένα κερί μαύρης φλόγας. Καθώς έχει πανσέληνο και τα κορίτσια είναι και τα δύο παρθένα, το κερί ανασταίνει τις αδερφές Σάντερσον για άλλη μια φορά. Τα κορίτσια ξεγελούν τις αδερφές σε ένα τοπικό πολυκατάστημα και δραπετεύουν στο μαγαζί όπου ανακαλύπτουν ότι ο Γκίλμπερτ τις ξεγέλασε για να ξαναζωντανέψει τις μάγισσες, αφού τις είχε δει το Χάλογουιν του 1993 και είχε μάθει πώς να φτιάχνει το κερί από το βιβλίο.

Οι αδερφές προλαβαίνουν τα κορίτσια και βλέπουν ένα φυλλάδιο εκστρατείας που ανήκει στον Δήμαρχο Τζέφρι Τρασκ, τον πατέρα της Κάσι, ο οποίος είναι απόγονος του αιδεσιμότατου Τρασκ. Η Γουίνιφρεντ αποφασίζει να κάνουν το ξόρκι Magicae Maxima για να τον εκδικηθούν. Οι αδερφές παγιδεύουν την Ίζι και τη Μπέκα στο υπόγειο και φεύγουν για να κυνηγήσουν τον Τρασκ, του οποίου το αίμα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το ξόρκι. Αναγκάζουν τον Γκίλμπερτ να μαζέψει τα άλλα συστατικά.

Τα κορίτσια δραπετεύουν και κατευθύνονται προς το σπίτι του Τρασκ για να προειδοποιήσουν τον δήμαρχο, ενώ οι αδερφές πέφτουν πάνω στο αποκριάτικο καρναβάλι της πόλης και μαγεύουν τους πολίτες για να τους βοηθήσουν να βρουν τον δήμαρχο. Εν τω μεταξύ, ο Γκίλμπερτ ξεθάβει τον Μπίλι Μπάτσερσον, ο οποίος έχει ενταφιαστεί ξύπνιος από το 1993. Χρειάζεται το κεφάλι του Μπίλι για το ξόρκι, αλλά τον ξεγελάει για να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει πρώτα τα άλλα συστατικά. Τα κορίτσια ξανασμίγουν με την Κάσι και παγιδεύουν τις αδερφές σε έναν κύκλο αλατιού στο γκαράζ της Κάσι πριν ο δήμαρχος Τρασκ επιστρέψει σπίτι. Οι αδερφές Σάντερσον όμως, ξεφεύγουν από τον κύκλο και απαγάγουν την Κάσι για να χρησιμοποιήσουν το αίμα της. Η Μπέκα και η Ίζι τις ακολουθούν στο απαγορευμένο δάσος όπου ο Γκίλμπερτ έχει συγκεντρώσει τα συστατικά και σύντομα ανακαλύπτουν ότι η Μπέκα είναι επίσης μάγισσα.

Οι αδερφές κάνουν μερικώς το ξόρκι και αυξάνουν τη δύναμή τους, αλλά η Μπέκα τους αποσπά την προσοχή ενώ η Ίζι σώζει την Κάσι. Η Μπέκα πείθει το βιβλίο ότι δεν χρειάζεται να υπακούει τη Γουίνιφρεντ και αυτή και το βιβλίο ξεφεύγουν μέσα στο δάσος. Το βιβλίο τους δείχνει μια προειδοποίηση για το ξόρκι Magicae Maxima, δηλώνοντας ότι όποιος το κάνει πρέπει να εγκαταλείψει αυτό που αγαπάει περισσότερο. Τα κορίτσια συμφωνούν να προειδοποιήσουν τη Γουίνιφρεντ για το ξόρκι, αλλά είναι πολύ αργά: γίνεται πανίσχυρη καθώς η Μέρι και η Σάρα εξαφανίζονται. Η Γουίνιφρεντ απογοητεύεται και παρακαλεί τα κορίτσια να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνάμεις τους για να σώσουν τις αδερφές της. Ενώ δεν μπορούν να τις σώσουν, η Μπέκα, η Κάσι και η Ίζι ενώνονται σε έναν κύκλο και κάνουν ένα ξόρκι επανένωσης, έτσι η Γουίνιφρεντ αρχίζει να εξαφανίζεται και επανενώνεται με τις αδερφές της.

Ο Γκίλμπερτ και ο Μπίλι ενώνονται με τα κορίτσια. Ο Μπίλι αρχίζει να εξαφανίζεται, συνειδητοποιώντας ότι όλα τα ξόρκια της Γουίνιφρεντ έχουν αναιρεθεί και ανακουφισμένος πηγαίνει επιτέλους στην αιώνια ανάπαυσή του. Τα κορίτσια αποφασίζουν να δώσουν στο βιβλίο ένα νέο σπίτι και να συνεχίσουν να εξασκούν μαγεία. Καθώς φεύγουν, ένα κοράκι, πανομοιότυπο με αυτό στο οποίο είχε μεταμορφωθεί η Μητέρα Μάγισσα, πετάει από πάνω.

Ηθοποιοί & Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπετ Μίντλερ στο ρόλο της Γουίνιφρεντ "Γουίνι" Σάντερσον
    • Τέιλορ Πέιτζ Χέντερσον στο ρόλο της νεαρής Γουίνιφρεντ "Γουίνι" Σάντερσον
  • Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στο ρόλο της Σάρα Σάντερσον
    • Τζούτζου Μπρένερ στο ρόλο της νεαρής Σάρα Σάντερσον
  • Κάθι Νάτζιμι στο ρόλο της Μέρι Σάντερσον
    • Νίνα Κίτσεν στο ρόλο της νεαρής Μέρι Σάντερσον
  • Σαμ Ρίτσαρντσον στο ρόλο του Γκίλμπερτ
  • Γουίτνεϊ Πικ στο ρόλο της Μπέκα
  • Μπελίσα Εσκομπίντο στο ρόλο της Ίζι
  • Τόνι Χέιλ στο ρόλο του Τζέφρι Τρασκ/Αιδεσιμότατου Τρασκ
  • Χάνα Γουάντινγκχαμ στο ρόλο της Μητέρας Μάγισσας
  • Νταγκ Τζόουνς στο ρόλο του Μπίλι Μπάτσερσον
  • Λίλια Μπάκινγκχαμ στο ρόλο της Κάσι Τρασκ
  • Φρόι Γκουτιέρεζ στο ρόλο του Μάικ

Οι Αμάντα Σέπερντ, Γκάρι Μάρσαλ και Πένι Μάρσαλ κάνουν μια μικρή εμφάνιση ως Έμιλι Μπινξ, Διάβολος και Μέδουσα από αρχειακό υλικό της πρώτης ταινίας.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2014, ανακοινώθηκε ότι η Disney βρισκόταν στο στάδιο ανάπτυξης μιας ταινίας με υπερφυσικό θέμα που θα αφορούσε μάγισσες και ότι η Τίνα Φέι θα συμμετείχε ως παραγωγός και πρωταγωνίστρια. Ωστόσο, το περιοδικό Deadline Hollywood διέψευσε τις φήμες ότι η ταινία θα αποτελούσε συνέχεια του Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες (Hocus Pocus, 1993).[5] Τον Νοέμβριο του 2014, σε μια δήλωσή της, η Μπετ Μίντλερ είπε ότι είναι έτοιμη και πρόθυμη να επιστρέψει για ένα σίκουελ ως Γουίνιφρεντ Σάντερον. Είπε επίσης ότι οι συμπρωταγωνίστριές της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Κάθι Νάτζιμι ενδιαφέρονται να επαναλάβουν τους ρόλους τους ως Σάρα και Μέρι Σάντερον αντίστοιχα, αλλά τόνισε ότι η Disney δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για κανένα σίκουελ, ενθαρρύνοντας τους θαυμαστές της αρχικής ταινίας να πείσουν τη Disney να το κάνει.[6] Τον Νοέμβριο του 2015, η Μίντλερ σε ερώτηση που της έκαναν αν μια συνέχεια θα γινόταν ποτέ, δήλωσε "Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλη την απαίτηση των θαυμαστών, πιστεύω ότι μπορώ κατηγορηματικά να πω όχι."[7]

Τον Οκτώβριο του 2016, η Πάρκερ σε μια συνέντευξή της, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συνέχεια της ταινίας είπε: "Θα το ήθελα πολύ. Νομίζω ότι ήμασταν πολύ ομιλητικές γα το πόσο πρόθυμες είμαστε", ωστόσο επέμεινε ότι οι θαυμαστές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη Disney να αναπτύξει ένα σίκουελ.[8] Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο σεναριογράφος της πρώτης ταινίας, Μικ Γκάρις παραδέχτηκε ότι εργαζόταν πάνω σε ένα σενάριο για το Χόκους Πόκους 2 μετά από φήμες και εικασίες που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί ως τηλεοπτική ταινία για το Disney Channel, το Freeform ή το ABC.[9] Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι το νέο πρότζεκτ θα αποτελούσε ριμέικ της πρώτης ταινίας, το οποίο θα προβαλλόταν στο κανάλι Freeform, με τη Σκάρλετ Λέισι να γράφει το σενάριο και τον Ντέιβιντ Κίρσνερ να επιστρέφει στο ρόλο του παραγωγού. Ο Κένι Ορτέγκα, σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας δεν θα συμμετείχε στο πρότζεκτ.[10][11] Τον επόμενο μήνα, η Μίντλερ δήλωσε ότι δεν της άρεσε η ιδέα ενός ριμέικ και ότι δεν θα συμμετείχε σε αυτό, εκφράζοντας αμφιβολίες για το πως θα μπορούσε με επιτυχία να ενσαρκωθεί εκ νέου ο ρόλος της ως Γουίνιφρεντ Σάντερσον.[12]

Τον Οκτώβριο του 2019, ανακοινώθηκε επίσημα από τη Disney ότι ένα σίκουελ ήταν σε εξέλιξη ως αποκλειστική ταινία της πλατφόρμας Disney+, σε σενάριο της Τζεν Ντ' Άντζελο[13] και τον Μάρτιο του 2020, ο Άνταμ Σάνκμαν υπέγραψε να αναλάβει τη σκηνοθεσία.[14] Ωστόσο, οι υποχρεώσεις του Σάνκμαν στην ταινία Η Μαγεμένη 2 (Disenchanted, 2022) δεν του επέτρεψαν να σκηνοθετήσει και έτσι αντικαταστάθηκε από την Αν Φλέτσερ. Ο Σάνκμαν παρέμεινε όμως ως παραγωγός.[15]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Νοεμβρίου 2019, η Μπετ Μίντλερ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Κάθι Νάτζιμι εξέφρασαν ενδιαφέρον να επαναλάβουν τους ρόλους τους ως αδελφές Σάντερσον στη συνέχεια[16] και το Μάιο του 2021 επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή τους.[17] Τον Οκτώβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι οι Σαμ Ρίτσαρντσον, Τάιλερ Πέιτζ Χέντερσον και Τόνι Χέιλ θα συμμετάσχουν στο πρότζεκτ υποδύοντας νέους ρόλους ενώ το υπόλοιπο καστ, συμπεριλαμβανομένων των Χάνα Γουάντινγκχαμ και Νταγκ Τζόουνς, συμπληρώθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα.[18] Το Μάρτιο του 2022, ανακοινώθηκε ότι η Θόρα Μπερτς όπως και κανείς άλλος ηθοποιός από την πρώτη ταινία δεν θα επιστρέψουν.[19][20][21]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα μέσα του 2021, στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης.[22] Τον Σεπτέμβριο του 2021, επιβεβαιώθηκε η κατασκευή σκηνικών στο Λίνκολν του Ρόουντ Άιλαντ[23] και στην πλατεία Γουάσινγκτον του Ρόουντ Άιλαντ. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν επίσημα στις 18 Οκτωβρίου 2021, στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ.[24][25] Όλες οι εξωτερικές σκηνές του Λυκείου Σκέλτον γυρίστηκαν στο Σχολείο Μόουζις Μπράουν και οι εσωτερικές στην Ακαδημία Λα Σαλ.[26] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2022.[27]

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες 2 κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην πλατφόρμα Disney+ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.[28] Τον Οκτώβριο του 2022, η Disney+ ανέφερε ότι η πρεμιέρα της ταινίας είχε τις περισσότερες προβολές στην πλατφόρμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις πρώτες τρεις ημέρες κυκλοφορίας της.[2] Η Disney αργότερα ανέφερε ότι το Χόκους Πόκους 2 ήταν η ταινία με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία της πλατφόρμας.[3]

Σύμφωνα με την εταιρία μέτρησης Whip Media, το Χόκους Πόκους ήταν η 2η πιο αναμενόμενη ταινία του Σεπτεμβρίου 2022[29], η ταινία με τις περισσότερες προβολές του 2022 τις πρώτες τρεις ημέρες κυκλοφορίας της[2], η ταινία με τις περισσότερες προβολές σε όλες τις πλατφόρμες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.[30][31][32]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες 2 έλαβε μικτές προς θετικές κριτικές. Στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes το 64% των κριτικών έδωσαν στην ταινία θετικά σχόλια.[4]

Η ιστοσελίδα IndieWire σχολίασε αρνητικά την ταινία, γράφοντας "Οι αδερφές Σάντερσον επιστρέφουν στη ζωή για άλλη μια φορά. Εντάξει, η πλοκή είναι βασικά η ίδια και τα αστεία είναι απλές ενημερώσεις στο πρωτότυπο και δυστυχώς, η κακία τους φαίνεται να έχει μαλακώσει με τα χρόνια και η ταινία βασίζεται σε έναν κατασκευασμένο αδελφικό δεσμό για να ολοκληρώσει την ιστορία. Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μείνουν θαμμένα."[33] Ο Μπέντζαμιν Λι της εφημερίδας The Guardian έδωσε στην ταινία δύο αστέρια στα τέσσερα, σχολιάζοντας "Η Μπετ Μίντλερ επιστρέφει με τις αδερφές της που δολοφονούν παιδιά σε μια απογοητευτικά επίπεδη συνέχεια που προσπαθεί πάρα πολύ να μαλακώσει τους κακούς."[34] Το περιοδικό Empire βαθμολόγησε την ταινία με δύο αστέρια στα πέντε, γράφοντας "Αυτό είναι εξίσου άνισα σχεδιασμένο όπως το πρωτότυπο, δεν έχει ούτε το στοιχείο της έκπληξης και δεν είναι σε καμία περίπτωση «καλό»."[35] Το περιοδικό The Hollywood Reporter σε μια μικτή κριτική έγραψε "Οι αδερφές Σάντερσον περιφέρονται στο Σάλεμ τη νύχτα του Χάλογουιν, κάνοντας αστεία για τα περίεργα της σύγχρονης ζωής με τις χαρακτηριστικές αιχμηρές γλώσσες και το έξυπνο πνεύμα τους. Έχουν ακόμα δίψα για το κακό και περιφρόνηση για τα παιδιά, αλλά το δάγκωμά τους γίνεται λιγότερο απειλητικό από το ενδιαφέρον της ταινίας να τις μαλακώσει."[36]

Η εφημερίδα The New York Times έδωσε μια θετική κριτική γράφοντας "Μπορεί η ταινία να αποτελεί μια κραυγαλέα προσπάθεια της Disney να συνεχίσει να υποστηρίζει την πλατφόρμα της, καταφέρνει όμως να συλλάβει την ίδια μαγεία με την πρώτη ταινία ενώ ανανεώνει δημιουργικά το χιούμορ της."[37] Η Άνι Μπουντέλ του NBC News υποστήριξε "Το αποτέλεσμα είναι μια χαρούμενη ταινία που λειτουργεί καλά τόσο για το 5χρονο παιδί που απολαμβάνει το Χάλογουιν όσο και για το 15χρονο που εξακολουθεί να απολαμβάνει τις παιδικές ταινίες. Πάνω απ' όλα όμως, προορίζεται για τους 25 και άνω, για τους οποίους η Disney πέρασε τις τελευταίες δύο δεκαετίες προετοιμάζοντάς τους για μια νέα προσθήκη μιας κλασικής καλτ σειράς ταινιών."[38] Η ιστοσελίδα IGN βαθμολόγησε την ταινία με εφτά στα δέκα αστέρια, γράφοντας "Το αρχικό καστ επιστρέφει για να μας υπενθυμίσει γιατί το 'Χόκους Πόκους' έγινε κλασικό."[39] Η ιστοσελίδα RogerEbert.com έδωσε στην ταινία τρεισήμισι αστέρια στα τέσσερα, γράφοντας "Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το 'Χόκους Πόκους 2' θα κάνει τους θαυμαστές κάθε γενιάς ευτυχισμένους, αποτίοντας φόρο τιμής στο πρωτότυπο και προσθέτοντας έναν ήπιο εκσυγχρονισμό."[40]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 29  Ιουνίου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 Squires, John (4 Οκτωβρίου 2022). «'Hocus Pocus 2' Delivers the #1 Film Premiere On Disney Plus to Date!». Bloody Disgusting!. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 D'Alessandro, Anthony (30 Οκτωβρίου 2022). «How 'Hocus Pocus 2' Became A Spellbinding Success As Disney+'s Most-Watched Movie Ever». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 «Hocus Pocus 2». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. Jen Yamato (2 Ιουλίου 2014). «Disney, Tina Fey Developing 'Untitled Witch Project' – Not 'Hocus Pocus 2' – Deadline». Deadline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  6. Michael Kennedy (8 Νοεμβρίου 2014). «Bette Midler & Co-Stars Are Up for 'Hocus Pocus 2'». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  7. «No Hocus Pocus 2 Retrieved November 19, 2015». Facebook. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  8. Nick Romano (7 Οκτωβρίου 2016). «Sarah Jessica Parker on 'Hocus Pocus 2': "I Would Love That"». Entertainment Weekly. https://www.ew.com/article/2016/10/07/sarah-jessica-parker-hocus-pocus-2. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  9. Thompson, Simon (26 Σεπτεμβρίου 2017). «Joe Dante And Mick Garris Talk 'Gremlins,' 'Hocus Pocus' Sequel And 'Nightmare Cinema'». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  10. Andreeva, Nellie (28 Σεπτεμβρίου 2017). «'Hocus Pocus' TV Movie In Works At Disney Channel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  11. «Disney Channel working on 'Hocus Pocus' remake». Entertainment Weekly. 28 Σεπτεμβρίου 2017. https://ew.com/tv/2017/09/28/disney-channel-hocus-pocus-remake/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  12. «Bette Midler slams upcoming Hocus Pocus TV remake: 'It's going to be cheap!'». Entertainment Weekly. 31 Οκτωβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  13. Sneider, Jeff (23 Οκτωβρίου 2019). «Exclusive: 'Hocus Pocus 2' Moving Forward at Disney+ with Writer Jen D'Angelo». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  14. Sneider, Jeff (4 Μαρτίου 2020). «'Hairspray' Helmer Adam Shankman to Direct 'Hocus Pocus 2' for Disney+». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  15. Carly Lane (20 Μαΐου 2021). «'Hocus Pocus 2' Finally Gets a Release Date; Cast Confirmed for Disney+ Sequel». Collider. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. I am still grateful and proud to help shepherd this ingenious project as executive producer alongside producer Lynn Harris, whom I have loved and admired as a colleague and friend since she helped get me the job choreographing 'Boogie Nights'. 
  16. Nolfi, Joey (1 Νοεμβρίου 2019). «Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy confirm interest in Hocus Pocus sequel». Entertainment Weekly. https://ew.com/movies/2019/11/01/hocus-pocus-2-sequel-cast-returning/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  17. «Bette Midler, Sarah Jessica Parker & Kathy Najimy Returning For Disney's 'Hocus Pocus 2'». Deadline Hollywood. 20 Μαΐου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  18. Haring, Bruce (31 Οκτωβρίου 2021). «'Hocus Pocus 2' Adds Tony Hale, Sam Richardson, Hannah Waddingham To Cast; Sequel Gets Fall 2022 Premiere On Disney+». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  19. «Original Thackery Binx voice actor not returning as black cat for Hocus Pocus 2». Entertainment Weekly. 28 Ιουνίου 2022. https://ew.com/movies/jason-marsden-not-returning-black-cat-voice-hocus-pocus-2/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  20. «Bullies Jay and Ice not returning for Hocus Pocus 2, say actors Tobias Jelinek and Larry Bagby». Entertainment Weekly. 29 Ιουνίου 2022. https://ew.com/movies/hocus-pocus-2-bullies-jay-ice-not-returning-sequel/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  21. «Omri Katz, Vinessa Shaw not returning for Hocus Pocus 2». Entertainment Weekly. 29 Αυγούστου 2022. https://ew.com/movies/hocus-pocus-2-omri-katz-vinessa-shaw-not-returning/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  22. «Hocus Pocus 2 filming locale, dates revealed». Movie Hole. 29 Απριλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  23. ANTHONY LUND (16 Σεπτεμβρίου 2021). «First Hocus Pocus 2 Set Images Arrive as Construction Gets Underway in Rhode Island». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  24. «Hocus Pocus 2 begins filming in Rhode Island». 21 Οκτωβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  25. Evry, Max (13 Δεκεμβρίου 2021). «Hocus Pocus 2 Set Photos May Confirm The Sequel's Working Title». SlashFilm.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  26. «Where Filmed - Hocus Pocus 2 2022». wherefilmed.org. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  27. Luchies, Adam (27 Ιανουαρίου 2022). «'Hocus Pocus 2': Bette Midler Wraps Filming on the Spooky Disney Sequel». Collider.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  28. Petski, Denise· Grobar, Matt (29 Ιανουαρίου 2022). «'Hocus Pocus 2': Producer Adam Shankman Unveils Premiere Date». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  29. Prange, Stephanie (1 Σεπτεμβρίου 2022). «Whip: 'The Lord of the Rings' Top New Show, 'Fate: The Winx Saga' Top Returning Show Anticipated in September». https://www.mediaplaynews.com/whip-the-lord-of-the-rings-top-new-show-fate-the-winx-saga-top-returning-show-anticipated-in-september/. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  30. Mashable Team (14 Οκτωβρίου 2022). «The most watched movies and TV of the week have some terrifying new entries». Mashable. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  31. Mashable Team (8 Οκτωβρίου 2022). «The most watched movies and TV of the week: It's all a bunch of 'Hocus Pocus'». Mashable. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  32. «Reelgood: Disney's 'Hocus Pocus 2' Top-Streamed Content for Week Ended Oct. 5 – Media Play News». 7 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  33. Jude Dry (29 Σεπτεμβρίου 2022). «'Hocus Pocus 2' Review: Bette Midler Puts a Spell on Us, and It's Totally Fine». Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  34. Benjamin Lee (30 Σεπτεμβρίου 2022). «Hocus Pocus 2 review – belated Halloween sequel is far from bewitching | Movies | the Guardian». TheGuardian.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  35. Helen O'Hara (30 Σεπτεμβρίου 2022). «Hocus Pocus 2 Review». Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  36. Lovia Gyarkye (29 Σεπτεμβρίου 2022). «'Hocus Pocus 2' Review: The Sanderson Sisters Are Back in Disney+'s Nostalgia-Heavy Sequel». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  37. Shaffer, Claire (29 Σεπτεμβρίου 2022). «'Hocus Pocus 2' Review: Still Spelling Trouble». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  38. «Opinion | "Hocus Pocus" was terrible. Why millennials will love the sequel anyway». NBC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2022. 
  39. Emberwing, Amelia (29 Σεπτεμβρίου 2022). «Hocus Pocus 2 Review». IGN. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  40. Minow, Nell (29 Σεπτεμβρίου 2022). «Hocus Pocus 2». RogerEbert.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]