Χωρίς Δόλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χωρίς Δόλο / Absence of Malice
ΣκηνοθεσίαΣίντνεϊ Πόλακ
ΠαραγωγήΣίντνεϊ Πόλακ
Ρόναλντ Σβάρι
ΣενάριοΚουρτ Λούντκε
Ντέιβιντ Ρέιφελ
ΠρωταγωνιστέςΠωλ Νιούμαν
Σάλι Φιλντ
Μπομπ Μπάλαμπαν
Μελίντα Ντίλον
ΜουσικήΝτέιβ Γκράζιν
ΦωτογραφίαΌουεν Ρόισμαν
ΜοντάζSheldon Kahn
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 18/12/1981
Κυκλοφορία1981
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Χωρίς Δόλο (Αγγλ. Absence of Malice) είναι δράμα παραγωγής 1981, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Πόλακ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Πωλ Νιούμαν και η Σάλι Φιλντ. Η ταινία αναφέρεται στη δυσφήμιση και ο ορισμός της είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν μια δημοσιογράφος, η Μέγκαν Κάρτερ (Σάλι Φιλντ), πληροφορείται τυχαία, ότι η αστυνομία ερευνά την υπόθεση φόνου ενός μαφιόζου κι ότι οι έρευνες αφορούν άμεσα ένα φιλήσυχο επιχειρηματία, το Μάικλ Γκάλαχερ (Πολ Νιούμαν), του οποίου ο πατέρας ήταν μέλος της μαφίας, η φιλοδοξία της σε συνδυασμό με την περιέργεια της την οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο εισαγγελέας (Μπομπ Μπάλαμπαν) που ερευνά την υπόθεση χωρίς αποτέλεσμα, θέλει να παγιδεύσει τον Γκάλαχερ προκειμένου να τον αναγκάσει να του δώσει πληροφορίες και ικανοποιεί την περιέργεια της Κάρτερ δίνοντάς της λανθασμένα στοιχεία. Έτσι η Κάρτερ οδηγείται στη συγγραφή ενός άρθρου που δυσφημίζει τον Γκαλαχερ. Το αρνητικό ύφος του άρθρου αυτού έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή του Γκάλαχερ, ο οποίος ενοχλημένος σπεύδει να βρει την υπεύθυνη και να την αντιμετωπίσει.

Πληροφορίες Παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μέρα της αρχής των γυρισμάτων πλησίαζε κι ο Σίντνεϊ Πόλακ, σκηνοθέτης της ταινίας δεν είχε ακόμα βρει τον κατάλληλο ηθοποιό για να ενσαρκώσει το ρόλο ενός Ιταλού χονδρεμπόρου, γιο μαφιόζου, που κατηγορείται άδικα για ένα φόνο που δεν διέπραξε. Αρχικά είχε επιλέξει τον Αλ Πατσίνο με τον οποίο είχε συνεργαστεί για την ταινία του 1977 Bobby Deerfield, αλλά ο Πατσίνο εκείνη την περίοδο δεν ήταν διαθέσιμος. Έτσι ο Πόλακ αποφάσισε ν'αναθέσει το ρόλο στον Πωλ Νιούμαν, έχοντας αλλάξει πρωτύτερα την εθνικότητα του πρωταγωνιστή, τον οποίο ονόμασε Μάικλ Γκάλαχερ.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Κουρτ Λούντκε ένας πρώην συντάκτης εφημερίδας σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Ρέιφελ[1]. Ο Νιούμαν δήλωσε ότι η ταινία αποτελούσε άμεση επίθεση στην εφημερίδα New York Post, η οποία δημοσίευσε μια φωτογραφία του ηθοποιού την οποία ο Νιούμαν χαρακτήρισε ψεύτικη. Ως απάντηση η εφημερίδα απαγόρευσε την αναφορά στο όνομα του ηθοποιού στις σελίδες της, αφαιρώντας ακόμη και το όνομά του από ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε από το πρόγραμμα της τηλεόρασης[2].

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Φλόριντα και διήρκεσαν τρεις μήνες κι η ταινία προβλήθηκε το Νοέμβριο του 1981, αποσπώντας κυρίως ευνοϊκές κριτικές.[3]. Αποτέλεσε επίσης εμπορική επιτυχία με εισπράξεις της τάξης των 40.716.983 δολαρίων.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πωλ Νιούμαν βρέθηκε για πέμπτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το οποίο έχασε από το Χένρι Φόντα νικητή για την ταινία Στη Χρυσή Λίμνη (On Golden Pond, 1981). Ο ηθοποιός (υποψήφιος συνολικά 9 φορές για όσκαρ για τις ταινίες: Λυσσασμένη Γάτα (Cat On A Hot Tin Roof, 1958), Ο κόσμος είναι δικός μου (The Hustler, 1961), Άγριος Σαν Θύελλα (Hud, 1963), Ο μεγάλος δραπέτης (Cool Hand Luke, 1967), Χωρίς δόλο (Absence Of Malice, 1981), Η ετυμηγορία (The Verdict, 1982), Το χρώμα του χρήματος (The Colour Of Money, 1986), Δεν είμαι κορόιδο κανενός (Nobody's Fool, 1994) και Ο δρόμος της απώλειας (Road To Perdition, 2002) έλαβε το βραβείο, με την έβδομή του προσπάθεια, το 1986 για την ταινία Το Χρώμα του Χρήματος (The Colour of Money) του Μάρτιν Σκορσέζε. Η ταινία έλαβε ακόμη δύο υποψηφιότητες, για τη Μελίντα Ντίλον και για το σενάριο.

Υποψηφιότητα:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Πωλ Νιούμαν
  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Μελίντα Ντίλον
  • Πρωτότυπου Σεναρίου - Κουρτ Λούντκε

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Absence of Malice (1981)». Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2012. 
  2. DiGiaomo, Frank (Δεκέμβριος 2004). «The Gossip Behind the Gossip». Vanity Fair. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-09-29. https://web.archive.org/web/20110929173432/http://www.vanityfair.com/culture/features/2004/12/pagesix200412.print. Ανακτήθηκε στις 2011-09-13. 
  3. «Absence of Malice (1981)». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]