Χρύσιππος ο ιατρός
Εμφάνιση
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Με το όνομα Χρύσιππος είναι γνωστοί οι παρακάτω 4 γιατροί της αρχαιότητας:
- Ο πιο ονομαστός ήταν γιος του Ερινέου από την Κνίδο και άκμασε περί το 400 π.Χ. ή στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.. Τον αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος. Υπήρξε μαθητής του περίφημου συμπατριώτη του, αστρονόμου και μαθηματικού Ευδόξου. Μαζί του ο Χρύσιππος περιόδευσε την Αίγυπτο. Μαθητές του Χρυσίππου αναφέρονται ότι ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αντίγονος Γονατάς, ο ιατρός Αριστογένης και οι φιλόσοφοι Μητρόδωρος[χρειάζεται αποσαφήνιση] και Μήδιος. Ο Χρύσιππος ασχολήθηκε πολύ με την Ανατομία και τη Βοτανική. Συνέγραψε πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και το έργο «Περί λαχάνων και διαίτης», του οποίου ο Πλίνιος διέσωσε αποσπάσματα σε λατινική μετάφραση.
- Ο γιος του προηγούμενου. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 318 π.Χ.. Διετέλεσε προσωπικός ιατρός της Αρσινόης, πρώτης συζύγου του βασιλιά Πτολεμαίου Β΄, ο οποίος τελικά τον κατεδίκασε σε θάνατο. Συνέγραψε το έργο «Περί φυσικών θεωρημάτων».
- Μαθητής του Ασκληπιάδη. Συνέγραψε το έργο «Περί σκωλήκων».
- Περίφημος ανατόμος, ο δάσκαλος του μεγάλου Αλεξανδρινού ιατρού Ερασιστράτου.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Το άρθρο «Χρύσιππος» του Οδ. Κ. Εξαρχάκη στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 22, Αθήνα 1975
- Ιωάννη Κακαβούλια: Ελληνική Γραμματολογία (αρχαία και βυζαντινή), εκδ. Νικόδημος, Αθήνα, σελ. 285