Χρυσή πόλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρυσή πόλη
Die goldene Stadt
ΣκηνοθεσίαΦάιτ Χάρλαν
ΠαραγωγήUfa (Universum Film)
ΣενάριοΦάιτ Χάρλαν,
Άλφρεντ Μπράουν,
Βέρνερ Επλίνιους
Πρωταγωνιστές
Κριστίνα Σέντερμπαουμ:Άννα Γιόμπστ
Όιγκεν Κλέπφλερ: Μέλχιορ Γιόμπστ
Άννι Ροζάρ: θεία της Άννας
Δάνζ Ζερβές: Λίλι
Πάουλ Κλίνγκερ: Μηχανικός Λάιντβάϊν
Κούρτ Μάιζελ: Τόνυ
Ρούντολφ Πρακ: Τόμας
Λιζελότε Σράινερ: Μάρισκα
Χανς Χέρμαν Σάουφους: Νέμετσεκ
Φρίντα Ρίχαρντ: Κυρά Άμεντ
Ίνγκε Ντρέξελ: υπηρέτρια Γιούλη
Βάλτερ Λικ: αρραβωνιαστικός της Γιούλη
Έρνστ Λεγκάλ: Χωριάτης Πέλικαν
Μαρία Χόφεν: Χωριάτα
Βάλι Άρνχάιμ: Συμβολαιογράφος Άλοις Βένγκραφ
Έλζε Έζερ: υπηρέτρια της Άννας
Χούγκο Φλινκ: ταχυδρόμος
Γιόζεφ Ντάμεν: Χωριάτης
Καρλ Χάρμπαχερ: Χωριάτης
Έμεριχ Χάνους: Χωριάτης
ΜουσικήΧανς-Όττο Μπόργκμαν
ΦωτογραφίαΜπρούνο Μόντι
Εταιρεία παραγωγήςUFA
Πρώτη προβολή3 Σεπτεμβρίου 1942 (Βενετία),
24 Νοεμβρίου 1942 (Βερολίνο)
Διάρκεια110' (αρχική έκδοση),
105' (κατόπιν λογοκρισίας)
ΠροέλευσηΓερμανία
Γλώσσαγερμανικά

Η Χρυσή Πόλη (γερμ. Die goldene Stadt) είναι γερμανική μελοδραματική ταινία του 1942 σε σκηνοθεσία Φάιτ Χάρλαν και πρωταγωνίστρια την Κριστίνα Σέντερμπαουμ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νεαρή δεσποινίδα Άννα Γιόμπστ, κόρη δήμαρχου και πλούσιου χήρου μεγαλογαιοκτήμονα, ζει σε ένα βοημικό χωριουδάκι έξω από την Πράγα. Η μητέρα της, που έχει πεθάνει από καιρό, είχε πνιγεί κάποιο βράδυ στα απέραντα έλη έξω από το χωριό. Ο πατέρας της λέει: «... πήρε λάθος δρόμο στο σκοτάδι και πνίγηκε». Η Άννα τότε ήταν μικρή, αλλά όλοι στο χωριό λένε για την ιστορία αυτή: «... επειδή ήθελε να φύγει από το σπίτι της και το παιδί της».

Ένας μηχανικός, ο Λάιντβάιν που κάνει πολεοδομικές μετρήσεις για την αποξήρανση των ελών, γνωρίζεται με την Άννα και της διηγείται για την όμορφη, τη «χρυσή πόλη» Πράγα. Η Άννα, αν και δεσμευμένη με τον νεαρό Τόμας, ερωτεύεται τον Λάιντβάιν. Ο πατέρας της Άννας, Μέλχιορ Γιόμπστ, ζητάει αντικαταστάτη του Λάιντβάιν και τον διώχνει. Έτσι η Άννα αναγκαστικά λέει το ναι και ορίζει την ημέρα για τους γάμους με τον Τόμας. Ονειροπολεί, όμως, και δεν ξεχνά τον Λάιντβάιν και τη χρυσή πόλη.

Μια μέρα που ο πατέρας της λείπει σε ταξίδι, η Άννα αποφασίζει να πάει για μια μέρα στην Πράγα για να επισκεφτεί τη θεία της. Εκεί συναντά τον Λάιντβάιν και ανακαλύπτει ότι είναι αρραβωνιασμένος. Θέλει να γυρίσει στο σπίτι της, αλλά ο εξάδελφός της Τόνυ, νόθος και τύπος προικοθήρα την αποπλανεί. Έτσι, η Άννα από ντροπή αναγκάζεται να μείνει στη θεία της.

Ο πατέρας της, πικραμένος για την απότομη αλλαγή της κόρης του, την αποκληρώνει και αρραβωνιάζεται την υπηρέτριά του, τη Μάρισκα. Ο Τόνυ, βλέποντας την προίκα να χάνεται, εγκαταλείπει την Άννα και γυρνά πίσω σε μια εύπορη ταβερνιάρισσα και πρώην ερωμένη του.

Η Άννα γυρνά νύχτα και έγκυος στο σπίτι και πέφτει πάνω στη γιορτή των αρραβώνων του πατέρα της. Ο πατέρας της την αγνοεί και η Άννα φεύγει απογοητευμένη και απελπισμένη. Τα βήματά της την οδηγούν στον ίδιο δρόμο που κάποτε είχε πάρει και η μητέρα της. Ο πατέρας της, μαζί με τους συγχωριανούς τους, αναζητούν την Άννα, αλλά θα τη βρουν άψυχη μέσα στα έλη και επάνω στον τάφο της μητέρας της.

Παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Χρυσή πόλη ήταν η δεύτερη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε στη Γερμανία.
  • Σύμφωνα με το αρχικό σενάριο, ο Φάιτ Χάρλαν προέβλεπε μια αίσια έκβαση του έργου, αλλά ο Γιόζεφ Γκέμπελς επέβαλε την τραγική τροπή της υπόθεσης για να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στο κοινό.[1].
  • Η αρχική έκδοση της ταινίας είχε απαγορευτεί από τους Συμμάχους και επανεκδόθηκε το 1954 σε λογοκριμένη έκδοση.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Die goldene Stadt" von Veit Harlan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2009. 
  2. deutscher-tonfilm.de

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]