Χρήστης:Zwhtaf

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


ΣΆΡΑ ΠΕΙΛΙΝ

Σάρα Λουίζ Πέιλιν (Sarah Louise Palin, το γένος Heath, 11 Φεβρουαρίου 1964) είναι Αμερικανή πολιτικός, συγγραφέας και τηλεπαρουσιάστρια, η οποία χρημάτισε ένατη κυβερνήτης της Αλάσκας από το 2006 μέχρι την παραίτησή της το 2009. Ως υποψήφια του ρεπουμπλικανικού κόμματος για αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις εκλογές του 2008, με την υποψηφιότητα του γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν, ήταν το πρώτο πρόσωπο από την Αλάσκα με εθνικό χρίσμα από ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα, πρώτη υποψήφια γυναίκα αντιπρόεδρος από το ρεπουμπλικάνικο κόμμα και δεύτερη γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρος από μεγάλο αμερικανικό πολιτικό κόμμα, μετά τη Τζεραλντίν Φεράρο. Το βιβλίο της Going Rogue έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα.

Η Σάρα Πέιλιν εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Γουασίλα το 1992 και το 1996 έγινε δήμαρχος της πόλης. Το 2003, μετά από μία αποτυχημένη εκστρατεία για αναπληρώτρια κυβερνήτης, ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής για τη συντήρηση του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλάσκας, υπεύθυνη για την επίβλεψη της ασφάλειας και αποδοτικότητας της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην πολιτεία. Το 2006 έγινε το νεαρότερο άτομο καθώς και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη για κυβερνήτης της Αλάσκα.

Μετά την παραίτησή της από κυβερνήτης υποστήριξε το Κίνημα του Τσαγιού, καθώς και πολλούς υποψηφίους σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, με προεξέχουσα την υποψηφιότητα Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία το 2016. Από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν πολιτικό σχολιαστής στο κανάλι Fox News, ενώ ήταν παρουσιάστρια στις εκπομπές Sarah Palin's Alaska (2010-11) και Amazing America with Sarah Palin (2014-15). Επίσης τον Ιούλιο του 2014 δημιούργησε το διαδικτυακό κανάλι Sarah Palin Channel, το οποίο λειτούργησε για σχεδόν ένα χρόνο πριν κλείσει τις 4 Ιουλίου 2015.