Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Xarmpr/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Τα Σβορωνάτα είναι ένα χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Λειβαθούς, του δήμου Κεφαλονιάς της περιφερειακής ενότητας Κεφαλληνίας, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πριν το πρόγραμμα Καλλικράτης και το σχέδιο Καποδίστριας άνηκε στην επαρχία Κράνης του νομού Κεφαλονιάς.

  • Γεωγραφία:
Τα Σβορωνάτα είναι χωριό της νοτιοδυτικής Κεφαλονιάς. Απέχει 9 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 90 μέτρων. Στο χωριό βρίσκονται οι παραλίες Άμμες και Άη Χέλης. Τα πιο κοντινά χωριά είναι τα  Ντομάτα ,Σαρλάτα , Μεταξάτα , Λακύθρα ,Κουρκουμελάτα.

  • Πληθυσμιακά στοιχεία:
Η εξέλιξη του πληθυσμού των Σβορωνάτων έχει ως εξής: 408 (1770), 356 (1971), 480 (1991), 685 (2001), 710 (2011).
  • Τουριστική Ανάπτυξη
Το χωριό έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αφού βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και στο αεροδρόμιο. Έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια καθώς και οργανωμένες παραλίες. Διαθέτει επίσης μαρίνα για σκάφη ( Αγία Πελαγιά )
  • Ιστορικά στοιχεία:
Το χωριό πήρε το όνομά του από τον συνταγματάρχη Σβορώνου ο οποίος πολέμησε στη Μακεδονία το 1912.

Οι συνοικισμοί του πήραν τα ονόματά τους από τα επώνυμα των κατοίκων τους (Ιγγλεσάτα από τους Ιγγλέσιδες - Σερράτα από τα Σέρρα - Στρατιωτάτα από τους Στρατιώτες - Δημησιανάτα από τους Δημησιανούς). Στα Σβορωνάτα λειτουργούσε Δημοτικό σχολείο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο αγόρια. Οι μαθητές παρακολουθούσαν εκτός των άλλων και "ναυτικά μαθήματα". Πολλοί Σβορώνοι μετανάστευσαν ενωρίς στην Ρουμανία και Ρωσία, όπου διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

  • Εκδηλώσεις:

Πανηγύρι Αναλήψης.