Χρήστης:Watypunk/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Christian Punk είναι μια μορφή χριστιανικής μουσικής και ένα υποκείμενο του πανκ ροκ με κάποιο βαθμό χριστιανικού λυρικού περιεχομένου. Η διαφωνία επιμένει στα όρια του υπογονικού, και ο βαθμός στον οποίο οι στίχοι τους είναι σαφώς χριστιανοί διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών συγκροτημάτων. Για παράδειγμα το The Crucified απέρριψε ρητά την ταξινόμηση του "Christian punk" ενώ παραμένει εντός της χριστιανικής μουσικής βιομηχανίας.

Δεδομένης της φύσης των πανκ και ορισμένων από τα υπο-είδη του, όπως το hardcore punk, πολλές μπάντες έχουν απομακρυνθεί από τη χριστιανική και MCP μουσική βιομηχανία. Μερικά συγκροτήματα γενικά αποφεύγουν τη συγκεκριμένη αναφορά του Θεού ή του Ιησού, με τον ίδιο τρόπο ορισμένες συγκεκριμένες μπάντες μπορεί να απορρίψουν την ετικέτα CCM ή να εκφράσουν περιφρόνηση για αυτήν τη θέση της μουσικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα, ο frontman του Ninety Pound Wuss, Jeff Suffering, έχει πει για τη διάσπαση του συγκροτήματος το 2000, "... [Κανείς]

ΙΣΤΟΡΙΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του χριστιανικού πανκ κατά τη δεκαετία του 1980 είναι κάπως ασαφής. Καθώς το κίνημα του Ιησού δημιούργησε πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Jesus People USA (JPUSA), αυτά χρησίμευαν ως εκκολαπτήριο για διάφορες χριστιανικές υποκουλτούρες, συμπεριλαμβανομένης της πανκ, εν μέρει μέσω της ετικέτας JPUSA Grrr Records. Το Crashdog είναι ένα χαρακτηριστικό πανκ συγκρότημα που είχε τις ρίζες του στο JPUSA. Στη δεκαετία του 1980, πολλές μπάντες εμφανίστηκαν στο παρεκκλήσι του Pastor Chuck Smith στην Orange County της Καλιφόρνια. Ένα γκρουπ που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις της λατρείας ήταν ο Undercover (συγκρότημα), ο οποίος διακήρυξε τους «κανόνες του Θεού» με ένα συνδυασμό rockabilly και στοιχείων hardcore. Μια άλλη σημαντική ομάδα ήταν το Altar Boys. Ο σταυρωμένος και (σε ​​μικρότερο βαθμό) ο κύκλος της σκόνης και των μεσάνυχτων ήταν οι κύριοι ηθοποιοί του χριστιανικού πρωτόκοκκου. Ο Scaterd Fews κέρδισε επίσης τη δημοτικότητά του κατά τη δεκαετία του 1980 και θεωρείται γενικά το πρώτο χριστιανικό πανκ συγκρότημα της Αμερικής.

1990s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η underground σκηνή μεγάλωσε με μπάντες όπως MxPx, Ghoti Hook, Squad Five-O, Valuee Pack, The Huntingtons, Slick Shoes, Dogwood, Pocket Change (punk band), Officer Negative και Headnoise που επηρεάστηκε πολύ από πολλούς από τους συναδέλφους του και άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν πολλές μπάντες.

2000s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 21ο αιώνα, η εξέλιξη του Christian punk διευρύνθηκε, με συγκροτήματα όπως οι Rufio, Relient K, Hawk Nelson, FM Static, Flatfoot 56, Stellar Kart και This Providence να είναι δημοφιλείς στο mainstream κοινό.

Χριστιανικός πανκ στη Λατινική Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν μιλάμε για χριστιανικό πανκ, όχι μόνο συμβαίνει αυτό το κίνημα στις ΗΠΑ, αλλά γεννήθηκε επίσης στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του '90 και του '00. Αρκετές αντιπροσωπευτικές ομάδες του είδους γεννήθηκαν. Στην οποία εκδηλώνονται οι αναρχικές ιδεολογίες ή οι σοσιαλιστές αναμειγνύονται με τον Χριστιανισμό. Υπάρχουν μερικές αντι-θρησκευτικές και αντικυβερνητικές χριστιανικές πανκ ομάδες με τραγούδια επικεντρωμένα στα κοινωνικά, όπως: Siervos inútiles, Kontrakorriente, Chapulines.

Υπάρχουν και άλλοι όπως: Güesos carnudos ή Dios Kon Noxotrox, που σκέφτονται διαφορετικά.

Μόδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Οι μόδες είναι παρόμοιες με τις κανονικές πανκ μόδες, αλλά χαρακτηρίζονται από τη χρήση χριστιανικών συμβόλων, όπως το ιχθυς, ο σταυρός, το στέμμα των αγκαθιών, το σύμβολο JCHC και παρόμοια σύμβολα όπως το Χι Ρο. Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται επίσης από χριστιανικούς πανκ, το συγκρότημα Dios Kon Noxotrox[1] στη Λατινική Αμερική, το χρησιμοποιεί ως το βασικό λογότυπο με συμβολικό τρόπο στη μνήμη όλων των χριστιανών που σκοτώθηκαν και διώχθηκαν από τη Ρώμη.

Στην Ευρώπη, το πιο διαδεδομένο σύμβολο είναι μια τροποποιημένη έκδοση του συμβόλου αναρχίας. Είναι ένα δημοφιλές σύμβολο μεταξύ των Αναρχο-Χριστιανών. Μπάντες όπως οι The PsalteRs το χρησιμοποιούν. σχηματίζεται από τους ελληνικούς χαρακτήρες "A" και "Ω". Αυτά τα δύο ελληνικά γράμματα, «Άλφα» και «Ωμέγα» (η αρχή και το τέλος του ελληνικού αλφαβήτου), προέρχονται από τη Βίβλο και όταν χρησιμοποιούνται καθώς και στη χριστιανική τέχνη συμβολίζουν ότι ο Θεός είναι αιώνιος, πανταχού παρόνς, και ο δωρητής και ο λήπτης της ζωής. Το σύμβολο είναι ένα οπτικό παιχνίδι αναρχίας συμβόλων, αλλά με διαφορετικό νόημα όσον αφορά την πρόθεση.

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «LA OVEJA NEGRA DEL PUNK (historia del punk cristiano latino)». LA OVEJA NEGRA DEL PUNK (historia del punk cristiano latino). Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2021.