Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Theodo la/πρόχειρο/Μάκβεθ (όπερα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικονογράφηση της πρεμιέρας του έργου του 1865

Ο Μάκβεθ είναι όπερα που δημιούργησε ο Τζουζέπε Βέρντι το 1847, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που είχε γραφτεί μεταξύ 1603-1606.[1] Ένας από τους λόγους ,για την δημιουργία αυτής της όπερας, ήταν το γεγονός ότι ο Βέρντι δεσμευόταν να γράψει μία όπερα για το Teatro della Pergola της Φλωρεντίας.

Διαφοροποιήσεις από το ομώνυμο θεατρικό έργο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όντας θαυμαστής του Σαίξπηρ,ο Βέρντι θέλησε να δραματοποιήσει την τραγωδία αυτή. Έκρινε ,όμως, απαραίτητο η μουσική του έργου να δίνει έμφαση στη δραματικότητά του. Έτσι, επικεντρώθηκε στη μουσική την οποία και διαφοροποίησε. Ο Βέρντι χρησιμοποίησε τη φωνή ώστε να αποδόσει τη μέγιστη δραματικότητα του έργου αυτού.

Αν και η κεντρική πλοκή του έργου παραμένει ίδια, βασικό ρόλο στην έκδοση του Βέρντι παίζουν οι μάγισσες οι οποίες χρησιμοποιούνται με σκοπό να αποδοθεί η πραγματική αιτία που προκαλεί το δράμα. Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύεται ότι συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι εκείνη την εποχή οι Ιταλοί έδιναν μεγάλη βάση στο φανταστικό στοιχείο.

Η όπερα αυτή έχει χωριστεί σε τέσσερις σκηνές. Καθεμία από αυτές περιέχει ολοένα εντονότερα στοιχεία που εντείνουν την ένταση του δράματος.

Στην πρώτη σκηνή του έργου ο Μάκβεθ