Χρήστης:Than Fd/Πολιτισμός Κέρου-Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο πολιτισμός Κέρου-Σύρου ήταν ένας πολιτισμός της πρώιμης εποχής του Χαλκού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και χρονολογείται μεταξύ 2700 π.Χ. και 2300 π.Χ. Θεωρείται ο κύριος πολιτισμός της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου. Αν και οφείλει την ονομασία του στα νησιά Κέρος και Σύρος, οι καλύτερα διατηρημένοι οικισμοί της εποχής έχουν βρεθεί στα γειτονικά νησιά Κέα και Ίος.

Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ζούσαν σε μια σχετική ευημερία. H παραγωγή κυκλαδικών ειδωλίων έφτασε στην ακμή της. Μόνον από τον πολιτισμό Κέρου-Σύρου έχουν διασωθεί ειδώλια που αποκλίνουν από τη βασική, λατρευτική-τελετουργική μορφή, προσλαμβάνοντας φόρμες που απεικονίζουν πιο καθημερινές δραστηριότητες, όπως π.χ. εκείνα που απεικονίζουν μουσικούς.

Πολιτιστικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολιτισμός Κέρου-Σύρου αποτελεί τη συνέχεια του πολιτισμού Γρόττας-Πηλού. Οι εμπορικές σχέσεις των Κυκλαδιτών αυτής της περιόδου έφθαναν έως την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, στην οποία εξάγονταν κυκλαδικά ειδώλια -τα οποία επηρέασαν καταλυτικά τους τοπικούς καλλιτέχνες- και τη Μικρά Ασία. Ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα στρώματα Τροία I και Τροία II αποδεικνύουν εμπορικές ανταλλαγές έως τα βορειοδυτικά της Μικράς Ασίας.

Τον πολιτισμό Κέρου-Σύρου διαδέχθηκε ο πολιτισμός Καστρίου (2300 έως 2000 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές κεραμικής ενώ οι οικισμοί απέκτησαν οχυρώσεις. [[Κατηγορία:Κυκλαδικός πολιτισμός]]