Χρήστης:Texnikaerga/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

Υδραυλικός ανελκυστήρας[1] ονομάζεται εκείνος στον οποίο η ενέργεια που απαιτείται για την ανύψωση του φορτίου μεταφέρεται από μία ηλεκτροκίνητη αντλία η οποία προωθεί υδραυλικό έμβολο σε μία ανυψωτική διάταξη που επενεργεί άμεσα ή έμμεσα στον θάλαμο.

Ένας υδραυλικός ανελκυστήρας περιλαμβάνει :

Τις διάφορες βαλβίδες ελέγχου και λειτουργίας

  • Τη σωλήνωση μεταφοράς του λαδιού στον κύλινδρο
  • Τον κύλινδρο με το έμβολο[2]
  • Το θάλαμο με τη διάταξη επενέργειας του εμβόλου
  • Τους οδηγούς
  • Τις πόρτες. Αυτόματες ή ημιαυτόματες τύπου bus
  • Την ηλεκτρική εγκατάσταση
  • Τις διατάξεις ασφαλείας
  • Tο δοχείο λαδιού

Το δοχείο λαδιού μαζί με την υδραυλική αντλία και τις διάφορες βαλβίδες βρίσκονται μέσα σε ενιαία κατασκευή του υδραυλικού συγκροτήματος το οποία εγκαθίσταται στο μηχανοστάσιο και περιλαμβάνει όλες τις λειτουργικές διατάξεις για την αυτόματη λειτουργία και έλεγχο του ανελκυστήρα.

Αρχή Λειτουργίας Υδραυλικών Ανελκυστήρων

Η αρχή λειτουργίας ενός υδραυλικού ανελκυστήρα[3] βασίζεται στην κίνηση ενός υδραυλικού εμβόλου στο οποίο έχει τοποθετηθεί πλαίσιο και έχει αναρτηθεί σε αυτό ο θάλαμος.

Κατά την κίνηση ανόδου του θαλάμου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρα-αντλίας. Μέσω του ζεύγους αυτού στέλνεται λάδι με πίεση στο έμβολο, το οποίο υποχρεώνεται σε μία κίνηση ανόδου όπου τελικά παρασύρει σε ίδιου είδους κίνηση τον θάλαμο μέσω του συστήματος ανάρτησής του.

Η προστασία του υδραυλικού κυκλώματος από υπερπιέσεις που είναι δυνατόν να προκληθεί από υπερφόρτωση ή από τη συνάρτηση του θαλάμου με κάποιο εμπόδιο, εξασφαλίζει από τη βαλβίδα υπερπίεσης. Αυτή ρυθμίζεται σε κάποια πίεση ασφαλείας που αυξημένη κατά 15% σε σχέση με την κανονική πίεση λειτουργίας. Έτσι, όταν η πίεση του συστήματος υπερβεί το κρίσιμο όριο ασφαλείας, ανοίγει η βαλβίδα υπερπίεσης και το λάδι επιστρέφει στο δοχείο του.Ακόμη, στο υδραυλικό σύστημα υπάρχει :

α) μία βαλβίδα αντεπιστροφής με την οποία εμποδίζεται η επιστροφή του λαδιού προς το δοχείο μέσω του κυκλώματος ανόδου όταν το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

β) μία βαλβίδα by pass, με την οποία εξασφαλίζεται η εξομάλυνση της κίνησης κατά την εκκίνηση και το σταμάτημα.

Κατά την κίνηση καθόδου του θαλάμου δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία του ζεύγους ηλεκτροκινητήρα-αντλία. Το λάδι που υπάρχει στον κύλινδρο επιστρέφει από ειδική βαλβίδα προς το δοχείο λόγω πίεσης που υπάρχει στον κύλινδρο από τα αναρτημένα βάρη.

Η ομαλότητα της κίνησης του θαλάμου ελέγχεται από βοηθητικές ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες. Αυτές σε σχέση με το άνοιγμα της βαλβίδας καθόδου ρυθμίζουν την ποσότητα του λαδιού που επιστρέφει στο δοχείο. Η ενεργοποίηση των βαλβίδων αυτών πραγματοποιείται από τις εντολές που δέχονται από τον ηλεκτρικό πίνακα χειρισμού, μέσω επαγωγικών διακοπτών στο φρεάτιο.[4]

Το υδραυλικό κύκλωμα μιας εγκατάστασης του είδους αυτού συμπληρώνεται :

1. ειδικό σύστημα σιγαστήρα το οποίο έχει ως σκοπό την απορρόφηση των παλμών και κραδασμών της αντλίας

2. μανόμετρο[5], το οποίο παρέχει την ένδειξη της πίεσης του κυκλώματος

3. βάνα απομόνωσης της μονάδας ισχύος από το έμβολο και

4. χειροκίνητη βαλβίδα καθόδου για κινήσεις του θαλάμου προς τα κάτω

Όλα τα παραπάνω κύρια και βοηθητικά εξαρτήματα που αναφέραμε, βρίσκονται ενσωματωμένα σε ένα ενιαίο σύνολο που χαρακτηρίζεται ως συγκρότημα ή μπλοκ βαλβίδων.

Πλεονεκτήματα Υδραυλικών Ανελκυστήρων :

1. Δεν απαιτείται μηχανοστάσιο ή τροχαλιοστάσιο πάνω από το φρέαρ και έτσι απαλλασσόμαστε από τη δημιουργία των χώρων αυτών οι οποίοι και πρόσθετο κόστος απαιτούν και δημιουργούν και δέσμευση στην όλη αρχιτεκτονική δομή του κτιρίου.

2. Το μηχανοστάσιο το οποίο τοποθετείται συνήθως εις το υπόγειο (αλλά μπορεί να τοποθετηθεί επίσης και σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο όροφο) δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε επαφή με το φρέαρ (όπως συμβαίνει στους κοινούς ανελκυστήρες έλξεως) αλλά μπορεί να έχει κάποια απόσταση από αυτό (κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερη των 5m) τούτο μας δημιουργεί άνεση όσον αφορά την καλύτερη διαμόρφωση των χώρων του κτιρίου.

3. Γενικώς, το μηχανοστάσιο[6] είναι μικρότερων διαστάσεων από το αντίστοιχο του κοινού ανελκυστήρα έλξεως επειδή δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη και οι διατάξεις μεταδόσεως.

4. Για τις μικρές γενικώς ταχύτητες έχουμε πιο ομαλή κίνηση (επιτάχυνση, επιβράδυνση, ισοστάθμιση) από τους κοινούς ανελκυστήρες και γενικώς αθόρυβη λειτουργία χωρίς κραδασμούς δεδομένου ότι ο φορέας κίνησης είναι υδραυλικό λάδι.

5. Απαιτούνται γενικώς μικρότερες διαστάσεις φρέατος λόγω ελλείψεως αντίβαρου ιδιαίτερα στην περίπτωση που το έμβολο ενεργεί κάτω από το θάλαμο.

6. Στους υδραυλικούς ανελκυστήρες τα φορτία μεταφέρονται στο έδαφος και δεν καταπονούν τα ενδιάμεσα δομικά στοιχεία και ιδιαίτερα την πλάκα οροφής του φρέατος όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις των κοινών ανελκυστήρων έλξεως.

7. Απαιτεί λιγότερη συντήρηση ο κινητήριος μηχανισμός και εμφανίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής διότι ο κινητήρας και η αντλία[7] λειτουργούν μέσα στο λάδι και κατά συνέπεια εμφανίζουν λιγότερες φθορές.

8. Παρέχεται μέσω ειδικής βαλβίδας αυτόματη διάταξη απεγκλωβισμού σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος  ο θάλαμος μεταβαίνει στην  επόμενη στάση και η έξοδος των επιβατών γίνεται χωρίς εξωτερική βοήθεια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

  • Τούλογλου Στέφανος (2000), Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ανελκυστήρων,Ηλεκτροκίνητων (έλξης) &Υδραυλικών, Εκδόσεις "ΙΩΝ"
  • Μαλαχίας Γ. (2006), Ανελκυστήρες, Θεωρία-Κανονισμοί-Υπολογισμοί, Εκδόσεις "ΙΩΝ"
  1. «Ανελκυστήρας». Βικιπαίδεια. 2017-05-13. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BA%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1%CF%82&oldid=6477684. 
  2. «έμβολο - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 
  3. «Πρόσφατα Έργα». VROUTSIS-LIFT | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ |. http://www.vroutsislift.gr/projects/. Ανακτήθηκε στις 2017-06-22. 
  4. «Εγκατάσταση Ανελκυστήρων - Vroutsis-lift». VROUTSIS-LIFT | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ |. http://www.vroutsislift.gr/services/installation/. Ανακτήθηκε στις 2017-06-22. 
  5. «μανόμετρο - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 
  6. «μηχανοστάσιο - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017. 
  7. «Συζήτηση:Αντλία». Βικιπαίδεια. 2009-09-02. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%AF%CE%B1&oldid=1687757.