Χρήστης:SucreRouge/πρόχειρο/Ρέτζιναλντ Ρόουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ρέτζιναλντ Ρόουζ (Reginald Rose, 10 Δεκεμβρίου 1920 – 19 Απριλίου 2002) ήταν Αμερικανός σεναριογράφος κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων, ευρέως γνωστός για το έργο του κατά την διάρκεια της χρυσής εποχής της αμερικανικής τηλεόρασης (τέλη δεκαετίας '40 – αρχές '60). Το έργο του χαρακτήρίζει ο τρόπος που αντιμετωπίζει αμφιλεγόμενα κοινωνικά και και πολιτικά ζητήματα. Η ρεαλιστική του προσέγγιση βοήθησε στην δημιουργηθεί της σχολής slice of life των τηλεοπτικών δράμα, η οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή στην ανθολογία προγράμματα της δεκαετίας του 1950.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μανχάταν, Αυξήθηκε παρακολούθησαν Τάουνσεντ λύκειο και εν συντομία παρακολούθησαν το City College (τώρα μέρος του City University of New York) πριν από το σερβίρισμα του Στρατού των ΗΠΑ σε 1942-46, όπου έγινε υπολοχαγός.

Η ρόουζ είχε παντρευτεί δύο φορές, με την Μπάρμπαρα Langbart το 1943, με την οποία είχε τέσσερα παιδιά, και να Έλεν McLaughlin (όχι ο θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός) το 1963, με την οποία είχε δύο παιδιά. Πέθανε το 2002 από επιπλοκές της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πούλησε το πρώτο του teleplay, Λεωφορείο προς το Πουθενά, το 1950 στο live CBS δραματική ανθολογία πρόγραμμα του Studio One, για την οποία έγραψε Δώδεκα Θυμωμένοι Άνδρες τέσσερα χρόνια αργότερα. Αυτό το τελευταίο δράμα, που έχει εξ ολοκλήρου σε ένα δωμάτιο, όπου μια ένορκοι συνεδριάζουν για την τύχη του ένα εφηβικό αγόρι που κατηγορείται για φόνο, ήταν εμπνευσμένο από Rose υπηρεσία σε μια τέτοια δίκη.Το παιχνίδι ήταν αργότερα να γίνει σε ένα μαύρο-άσπρο-και ταινία.

Το Internet Movie Database αποσπάσματα Rose αναμνήσεις από αυτή την εμπειρία: "ήταν τόσο εντυπωσιακή, υπεύθυνη ρύθμιση σε μια μεγάλη ξύλινη επένδυση δικαστήριο, με ασημένια μαλλιά δικαστής, με πέταξε έξω. Ήμουν συγκλονισμένος. Ήμουν στην κριτική επιτροπή, σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας, και φτάσαμε σε αυτό το καταπληκτικό, έξαλλος, οκτώ ώρες το επιχείρημα στο δικαστήριο. Έγραφα μία ώρα δράματα για Studio One τότε, και σκέφτηκα, " ουάου, τι μια ρύθμιση για ένα δράμα."[1]

Rose έλαβε ένα βραβείο Εμμυ για το teleplay και ένα Όσκαρ υποψηφιότητα για την 1957 μεγάλου μήκους ταινία προσαρμογή. Rose έγραψε και για τα τρία από τα σημαντικότερα broadcast δίκτυα από την περίοδο 1950-80. Δημιούργησε και έγραψε για Τους Υπερασπιστές , το 1961, εβδομαδιαία δικαστικό δράμα που περιστρέφεται από ένα Τριαντάφυλλο επεισόδια του Studio One; Οι Υπερασπιστές θα πήγαινε για να κερδίσει δύο βραβεία Emmy για τη δραματική γραφή.

Ζώνη Του Λυκόφωτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το teleplay Στον Απίστευτο Κόσμο του Horace Ford ήταν η βάση για ένα επεισόδιο Του Twilight Zone το 1963 με πρωταγωνιστή τον Pat Hingle, Ναν τον Μάρτιν, και Ruth White. Το επεισόδιο μεταδόθηκε στις 18 απριλίου του 1963, στο CBS ως Επεισόδιο 15 από Τέσσερις Σεζόν. Το θέμα ήταν πως το παρελθόν είναι πάντα δοξασμένη, λόγω την καταστολή και την αυτο-λογοκρισία από τις αρνητικές πτυχές: θυμόμαστε τα καλά, ενώ ξεχνάμε τα άσχημα. Το teleplay είχε αρχικά εμφανίστηκε ως ένα Στούντιο Ένα επεισόδιο το 1955.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ρόουζ ήταν σεναριογράφος, αρχίζοντας με το Έγκλημα στους Δρόμους (1956), μια προσαρμογή του 1955 teleplay για Τα Ελγίνεια Ώρα. Έκανε τέσσερις ταινίες με τον Βρετανό παραγωγό Ο Λόιντ: Οι αγριόχηνες, Οι Λύκοι Θάλασσα, Ποιος Τολμά να Κερδίζει και Άγρια Χήνες II.

Παίζει[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Πορσελάνη Χρόνο (1950)
  • Δώδεκα Θυμωμένοι Άνδρες (1954)
  • Μαύρη Δευτέρα (1962)
  • Αγαπητοί Φίλοι (1968)
  • Αυτή Η Αγωνία, Αυτό Το Θρίαμβο (1972)

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Reginald Rose - Biography». Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2011. 

Κατηγορία:Γεννήσεις το 1920 Κατηγορία:Θάνατοι το 2002