Χρήστης:Sblc/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΙΜΗΣ) (17-4-1927)

Ο Παπαδημητρακόπουλος Δημήτριος ή αλλιώς Μίμης όπως τον αποκαλούσανε ήταν Βιομήχανος - Συγγραφέας - Εφερεύτης αλλά περισότερων όλων ευπατρίδης .

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γεννήθηκε στην Σπάρτη[1] την 17η Απριλίου 1927 από πλούσια και ιστορική οικογένεια . Ο παππούς του πατέρα του ήταν το πρωτοπαλλήκαρο του Θοδωρή Κολοκοτρώνη [2]και συμπολεμιστής με τον υιό του Γενναίο Κολοκοτρώνη [3], και το όνομα του κοσμείται στο μουσείο και την βιβλιοθήκη της Δημητσάνας [4],τιμηθείς και από τους δύο Βασιλείς της Ελλάδος Όθωνα[5] και Γεώργιο Ά [6]με τα δύο εθνικά παράσημα (Σταυρός του Φοίνικα ) [7]. Ο Παπαφλέσας αφού αποφάσισε να δώσει την ζωή του στο Μανιάκη μαχόμενος την εισβολή του Ιμπραήμ Πασά κάλεσε το Παπαδημητρακόπουλο και του είπε την τελευταία του επιθυμία και του χάρισε όλα τα κειμήλια του , η δε σέλλα του αλόγου του Παπαφλέσα βρίσκεται στο μουσείο της Δημητσάνας . Ο πατέρας του πολέμησε στους πολέμους 1912-1913 και τιμήθηκε 4 φορές από τον τότε διάδοχο του θρόνου του Ελληνικού κράτους Κωνσταντίνο .

Το 1930 μένει ορφανός απο πατέρα και είναι ο μικρότερος απο τα τέσσερα (4) αδέρφια . Ο δυναμικός και πνευματικός του χαρακτήρας φάνηκε απο το δημοτικό σχολείο που δενδροφύτεψε με άλλους συμμαθητές του τα πεύκα του λόφου Ξενία Σπαρτης και του λόφου Αναλήψεως καθώς και άλλα

Το 1938 διακρίνεται σε μικρή ηλικία για μια μεγάλη εφεύρεση . Ο νομός Λακωνίας μαστίζονταν από τα κουνούπια και οι ανάγκες που δημιουργείτο στο ξενοδοχείο που του άφησε ο πατέρα του επινόησε τον ψεκασμό με υδροστατική πίεση . Επίσης εφευείρε κινούμενο καλοριφερ με αναστρεφόμενη γυάλινη φιάλη .

Το 1939 σε ηλικία μόλις 12 ετών έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής φυτεύοντας 600 νεραντζιές τις οποίες στην συνέχεια εκέντρωσε σε πορτοκαλιές .

Το 1949 με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου δημιούργησε ομάδες για συγκέντρωση τροφίμων και ενδυμάτων για το μέτωπο

Το 1947 αποφοιτώντας από το γυμνάσιο εισάγεται 7ος στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών . Από το 1945 έως το 1955 διακρίθηκε για την ανοικοδόμηση της καμένης Λακωνίας . Το 1951 κατασκεύασε τους δρόμους Βρεσθενα - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακου . Το 1950-1960 ως αντιπρόεδρος τηε τουριστικής επιτροπής Σπάρτης με πρόεδρο τον Νομάρχη ανήγειρε το Ξενία Σπάρτης και το Ξενία Μυστρά ως επίσης και τον δρόμο που οδηγεί στο πίσω μέρος του κάστρου του Μυστρά . Ο Παπαδημητρακόπουλος Δημήτριος διακρίθηκε και για το συγγραφικό του έργο δημοασιεύοντας αρκετά διηγήματα καθώς και τον τουριστικό οδηγό της Πελοποννήσου Ο ΜΟΡΙΑΣ .

Το 1962 αγοράζει οικόπεδο στην Σπάρτη και κτίζει την Βιομηχανία χυμών και αρωμάτων ΣΠΑΡΤΗ ΕΛΛΑΣ ΑΕ . Από τις πρώτες μεταποιητικές εταιρείες και καθαρό εξαγωγικό προσανατολισμό με εξαγωγές σε Ευρώπη ,Μέση Ανατολή . Προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Αβέρωφ και Κων/νου Ράλλη συνέβαλε στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατρορίας .

Το 2009 καταθέτει ευρεσυτεχνία στην Διεύθυνση ελέγχου για μοντέλο μηχανισμού αναπαραγωγής ενέργειας . Επίσης έχει ήδη στείλει την εύφερεση του αυτόματης σύριγγας στον Αμερικάνικο Στρατό ( λόγω αδυναμίας εκμετάλευσης από τον Ελληνικό Στρατό ) Ο Παπαδημητρακόπουλος Δημήτριος αντιστεκόταν σθεναρά στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωαική Ένωση με επικοινωνίες με τον Ζακ Σιρακ την Αγγελα Μέρκελ καθώς και τον George Bush .

Παντρεύτηκε την Χαρίκλεια Παπαδημητρακοπούλου και απέκτησε έναν γιό τον Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο ο οποιός συνέχισε το έργο του στην μεταποίηση φρούτων και χυμών