Χρήστης:Rkassiani/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βιταλάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νότιο μέρος της κέρκυρας 35 χ.λ. μακριά από την πόλη στο βοροιοδυτικό άκρο της Λευκίμμης βρίσκεται το χωριό Βιταλάδες.Απλωμένο στούς πρόποδες ενός μικρού λόφου καθαρό, γραφικό και πανέμορφο καλοσορίζει τον επισκέπτη..Έχει 540 κατοίκους και το όνομα του το πήρε από τα επώνημα Βιτάλας, βούλγαρης, Βάρελης.

Μικρά καφενεία,παντοπωλεία, και ταβερνάκια πλαισιόνουν την μικρή πλακόστρωτη πλατεία του χωριού.Ένα πιγάδι και η βρύση του παλιού υδραγωγείου συμπληρώνουν το μοτίβο.Ανηφορίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το βουνό μπορούμε να επισκεφτούμε το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος με το παλιό του μοναστήρι, μέσα στον καταπράσινο ελαιώνα.

Αν πάλι προτιμάμε θάλασσα κατηφορίζουμε προς την παραλία που λέγεται Γαρδένος.Εκεί θα βρούμε πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο, σε μια οργανωμένη παραλία με τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχουν διάσπαρτα κατά μήκος ενός μικρού ποταμού που καταλύγει στη θάλασσα μικρά ξενοδοχεία, εστειατόρια,και μπαράκια ήρεμης διασκέδασης.Στο μικρό λιμανάκι βρίσκονται δεμένα τα καραβάκια των κατοίκων του χωριού που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό,την καλλιέργεια της γής,το μάζεμα της ελιάς και το ψάρεμα,

Στο χωριό Βιταλάδες κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά του χωριού,συναντάμε παλιά και νεόκτιστα εκκλησάκια (της Αγίας Άννας, του Αγίου Βασιλίου, του Αγίου Νικολάου,της Παναγίας,του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και Αγίων Αποστόλλων ) που είναι πολυούχος και γιορτάζει τις 30 Ιουνίου,Ιστορικά μνημεία παραμένουν μέχρι σήμερα τα ερείπια των 5 εκκλησιών (παλαιοκκλησιές) που πλαισίωναν την παλιά Λευκύμμη (Αγιοι Θεώδοροι σήμερα) και ιστορικά βιβλία αναφέρουν ότι καταστράφηκε τον 500 π.χ. από τους πειρατές.

,,

Δραγωτινά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

'ΔΡΑΓΩΤΙΝΑ Δραγωτινά οικισμός με υψόμετρο 50 μ. του νομού Κέρκυρας.Δοιηκητικά ανοίκει στον Δήμο Λευκιμμαίων και εχει 274 κατοίκους.

Τα Δραγωτινά σύμφωνα με τον Αλεξάνδρου Κάντα το χωριό είναι από τα παλαιότερα αναφέρεται απο το 1507.

Το όνομα του προέρχεται απο τη λέξη δραγάτης που σημαίνει ( Φύλακας αμπελιών) γιατί από την καλλιέργεια του αμπελιών είχε την μεγαλύτερη πρόσοδο ο λευκιμμαίος αγρότης.

Στο χοριό αυτό την τραγωδία του 1537 υπήρχαν 36 οικογένειες με διαφορετικά επίθετα από τις οποίες διασώθηκαν μόνο δύο οι οικογένειες θεριανού και καστρινού.Κατα τη δεκαετία του 1710-1720 η οικογένεια θεριανού μετακόμισε στο Νεοχώρι.Ολοκληρωτικά εξαλείφτηκαν οι οικογένειες Αγουρίδη, Ζενεμπίση, Μαντση,Μιχαηλίτση,Μαμαλούκα κ. άλλες.

Το χωριό δεν βρισκόταν εκεί όπου είναι σήμερα αλλά στους πρόποδες της γλώσσας του λόγγου των Ταξιαρχών που κατευθύνεται προς τα κάτω κλείσματα και στα ανατόλικα της Δάφνης.Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1710 από κάποια πειρατική επιδρομή, οπότε οι εναπομείναντες κάτοικοι του υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν εκεί που είναι το χωριό σήμερα.Η επίδρωμη έγινε απο τον πασίγνωστο Μπαρμπαρόσα.Η εκκλησία του Ταξιάρχη υπάρχει πρίν το ετος του 1536.

Ο ΑΙ Λιάς εκκλησία υπάρχει από το 1536 με το ξακουστό πανυγύρι του,κάποτε λειτουργούσε ως μοναστήρι με δυο κτίρια που στο ένα κατοικούσαν μοναχοί και στο άλλο λειτουργούσε σαν ελαιοτριβείο σήμερα έχουν ερημοθή.

Τα παραπάνω χωριά το έθιμο που έχουν είναι την ημέρα του πάσχα δεν ψήνουν το παραδοσιακό οβελία αυτήν τη μέρα άλλα την επόμενη τη δευτέρα.

Ακόμα υπάρχει ο ΑΙ Χαράλαμπος μεγάλος μάρτυρας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 10 φεβρουάριου.

Αρκουδίλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

....