Χρήστης:Press.px/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παντελής Π. Ξανθίδης

Έλληνας Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα (4 Ιουνίου 1949), μεγάλωσε στου Ζωγράφου και διαμένει στον Πειραιά.

Μαθήτευσε και επί σειρά ετών ήταν στενός συνεργάτης του Marc Marceaux. Η καριέρα του αρχίζει το 1974 από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Europe Sud-Est”, που διηύθυνε ο Marc Marceaux. Κατ’ αρχάς ως δόκιμος Πολεμικός Ανταποκριτής και Πολιτικός Σχολιαστής και ακολούθως (1976) ως Παρατηρητής και Έκτακτος Απεσταλμένος. Από το 1979 αρχίζει ουσιαστικά να εργάζεται στην Ελλάδα, για τον Ημερήσιο Αθηναϊκό Τύπο και άλλα ΜΜΕ. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Έχει εργαστεί σε όλων των ειδών τα Μέσα, όπως:

Σε Εφημερίδες, ως ρεπόρτερ, συντάκτης ύλης, ρηράϊτερ, αρθρογράφος, διευθυντικό στέλεχος και εκδότης. Έχει χρησιμοποιήσει τα ψευδώνυμα “Αλκιβιάδης Κανθός” και “Παν. Μαρίνος”. Σε Ραδιόφωνα, ως συντάκτης-εκφωνητής και διευθυντικό στέλεχος. Στην Τηλεόραση, ως ρεπόρτερ και κειμενογράφος. Στο Διαδίκτυο, ως διευθυντικό στέλεχος.

Ανήκε στο δυναμικό της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ (Γ. Καλοφωλιάς), η οποία από τον Ιούλιο του 2014, έχει αναστείλει την κυκλοφορία της, λόγω επίσχεσης εργασίας του συντακτικού και τεχνικού προσωπικού της. Από τον Ιούλιο του 2014 είναι συνταξιούχος, αλλά λειτουργεί τον ερασιτεχνικό ιστότοπο ΤΥΠΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (www.TyposPeiraiws.gr)

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H συνεισφορά του στην Δημοσιογραφία είναι:

Εφημερίδες: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (του Νάσου Μπότση), ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΝΙΚΗ (επί Δημ. Μαρούδα), ΠΑΡΟΝ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ, ΚΑΡΦΙ (επί Ν. Κακαουνάκη), ESPRESSO, PRESS TIME (καθημερινή), PRESS TIME (εβδομαδιαία), ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΕΞΠΡΕΣ. Εξέδωσε στον Πειραιά την μηνιαία πολιτικοοικονομική και κοινωνική εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Περιοδικά: ΟΙΚ. ΘΗΣΑΥΡΟΣ, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, CIAO.

Ραδιοφωνία: Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ-1), ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑ 99.1, CIAO FM 104,2.

Τηλεόραση: ΕΡΤ-1, εκπομπές “Γνωριμίες” και “Τηλεμαχίες”.

Διαδίκτυο: Ηλεκτρονικές Εφημερίδες www.e-liberta.gr, www.paraskhnio.gr κ.ά.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ) του Αλέκου Παναγούλη και διετέλεσε μέλος της ηγεσίας της. Επίσης, ήταν στέλεχος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) και διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και σύμβουλος Τύπου του προέδρου Γιάννη Ζίγδη.

- Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ (υπεύθυνος Ελλάδας) της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ). Ένωση ιδρυθείσα μέσω του Διαδικτύου, η οποία ενώνει διαδικτυακά τούς απανταχού Ομογενείς συγγραφείς. - Είναι μέλος (υπεύθυνος Επικοινωνίας) του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών. - Έχει ασχοληθεί με την συγγραφή διαφημιστικών κειμένων και την συγγραφική επιμέλεια εκδόσεων. - Μελέτες - Εργασίες: Εναλλακτικές Μεθοδολογίες για την αντιπαράθεση στους σημερινούς "κανόνες" του Star System, για τους τομείς: Δημοσιογραφία, Θέαμα-Ακρόαμα.

- Μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων: Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Communaute Europeenne des Journalistes (CEJ), Ένωσις Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού (ΕΑ), Union Internationale des Journalistes et de La Presse de Langue Francais (UIJPLF).