Χρήστης:Polst23/πρόχειρο/Σαράντ (διαμέρισμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σαράντ (Charente) είναι διαμέρισμα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και ανήκει στην περιφέρεια Πουατού-Σαράντ της οποίας αποτελεί νοτιοανατολικό τμήμα. Ο ποταμός Σαράντ (Charente) ο οποίος διασχίζει κατά μήκος από την Ανατολή προς τη Δύση όλο το διαμέρισμα έχει δώσει το όνομά του στο διαμέρισμα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε αρκετά διαμερίσματα της Γαλλίας. Το Σαράντ, διοικητικά, ανήκει στον Ακαδημαικό κύκλο του Πουατιέ (Poitiers) και στη δικαστική αρχή του Μπορντό (Bordeaux).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαμέρισμα του Σαράντ είναι τμήμα της κοιλάδας της Ακουιτανίας (Aquitaine, "Ακιτέν")και διοικητικά της περιφέρειας Πουατού-Σαράντ της οποίας καλύπτει το νοτιο ανατολικό τμήμα, το πιο μικρό σε έκταση και πλυθησμό.

Διοικητική γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαμέρισμα του Σαράντ συνορεύει στα βόρεια με τα διαμερίσματα Ντε-Σεβρ(Deux-Sevres) και Βιέν (Vienne), στα ανατολικά με αυτό της Ότ-Βιέν (Haute-Vienne), στα νοτιοανατολικά με αυτό της Ντορντόν (Dordogne) και τέλος στα δυτικά με αυτό της Σαράντ-Μαριτίμ (Charente-Maritime). To Σαράντ συνορεύει με δύο διοικητικές περιοχές. Στα ανατολικά με τη διοικητική περιοχή Λιμουζάν (Limousin) και στα νότια και νοτιοδυτικά με τη διοικητική περιοχή Ακουιτανίας(Aquitaine).

Φυσική γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαράντ ανήκει φυσικά γεωλογικά και κλιματικά στην κοιλάδα της Ακουιτανίαςτης οποίας αποτελεί βόρειο άκρο μαζί με τη Σαράντ Μαριτίμ και με τη Ντορντόν. Είναι επίσης ένα διαμέρισμα το οποίο ορίζεται βορείως από το φαράγγι του Πουατού (Poitou) το οποίο χωρίζει την κοιλάδα της Ακουτανίας και την κοιλάδα του Παρισιού. Στα ανατολικά το Σαράντ συνδέεται με τον κύριο ορεινό ογκο της Γαλλίας που ονoμάζεται Μασίφ Σαντράλ (Massif Central)μέσω του οροπέδιου της περιοχής Λιμουζάν (Limousin). Στα ανατολικά άκρα του διαμερίσματος, στη Σαράντ Λιμουζίν (Charente limousin) βρίσκεται το υψηλότερο σημείο του διαμερίσματος και της περιφέρειας στο σημείο Μοντρολέ (Montrollet) που βρίσκεταιο στα 368 μέτρα υψόμετρο. Άλλα ψηλά σημεία είναι ανατολικά στην περιοχή του Ροσφουκό (Rochefoucald) και στον οερινό όγκο Αρμπρ (massif de L'Arbre)που υψώνεται στα 351 μέτρα.

Γεωγραφικός χάρτης του διαμερίσματος Σαράντ (Charente)

Υδρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όρια του διαμερίσματος Σαράντ (Charente)συμπίπτουν με αυτά της κύριας και μέσης ροής του ποταμού Σαράντ (charente), ο οποίος πηγάζει μέσα στο γειτονικό διαμέρισμα Ότ Βιέν (Haute Vienne. Από την πηγή του μέχρι το Μανσλ (Mansle)η κλίση του ποταμού είναι απότομη και υπάρχουν λίγοι μαίανδροι (κυκλικοί σχηματισμοί των ποταμών). Στα βόρεια της πόλης Ανγκουλέμ όπου η κοιλάδα ονομάζεται Βάλ ντ' Ανγκουμουά (Val d'Angoumois), και έπειτα στη Σαντόνζ (Saintonge), η κλίση της ροής του ποταμού είναι ομαλή και συνεχόμενη οπότε ο ποταμός κυλάει σε μεγάλους και πολυάριθμους μαίανδρους.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την Ανατολή προς τη Δύση, το διαμέρισμα έχει μια συνέχεια τοπίων φυσικής ομορφιάς, τα οποία ορίζονται από τη φύση του εδάφους, τη γεωμορφολογία αυτού και το κλίμα και εναλλάσσονται μεταξύ αγροτικών και εξοχικών εκτάσων καθαρά χωρισμένων. Στα ανατολικά του διαμερίσματος στα όρια του οροπέδιο της περιοχής Λιμουζάν (Limousin),η περιοχή της Κονφολανς (Confolens)ή Σαράντ Λιμουζίν (Charente limousine) χαρακτηρίζεται από από βραχώδη κρυσταλλικά αδιαπέραστα εδάφη, καλλυμένα μερικές φορές με κόκκινο άργιλο, που είναι γεωγραφικά και γεωλογικά τοποθετημένα στην περιοχή Λιμουζάν (Limousin). αυτή η περιοχή ήταν θεατής ένα μεγάλου γεγονότος όπου σε ένα μακρινό παρελθόν, ένας μετεωρίτης με περισσότερο από ένα χιλιόμετρο διάμετρο έπληξε την περιχή στο Πρεσινάκ (Pressignac), μεταξύ του Σασενόν (Chassenon) και του Ρόσουαρ (Rochechouart). Tα εδάφη της Σαράντ Λιμουζίν είναι αργιλώδη και αδιαπέρατα, αποκαλούμενα επίσης κρύα εδάφη. Αυτά είναι ιδιαίτερα πρόσφορα για τη κτηνοτροφία (η αγελάδα λιμουζάν).