Χρήστης:Petrosranger/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Platin-A

Το Platin-A είναι κράμα πολύτιμων και ημιπολύτιμων μετάλλων όπως η πλατίνα, το παλλάδιο και ο άργυρος. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχή της δεκαετίας του 1980 για χρήση στην οδοντιατρική για την κατασκευή γεφυρών και στεφανών, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 χρησιμοποιήται πλέον και στην χρυσοχοΐα για την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων.
Είναι κράμα μεσαίας σκληρότητας κράμα με λευκό χρώμα και θερμοκρασία τήξης μεταξύ 1045-1130o C. Είναι κατάλληλο τόσο για μεταλλοακρυλικές οδοντιατρικές εργασίες όσο και για χυτά ή χειροποίητα κοσμήματα. Η παραγωγή του ακολουθεί το πρότυπο ISO 8891 γι'αυτό και δεν περιέχει επικίνδυνα στοιχεία (νικέλιο, κάδμιο ή βηρύλλιο). Κύριο χαρακτηριστικό του η μεγάλη του αντοχή στη διάβρωση κατά το πέρασμα του χρόνου, αλλά και η διατήρηση της λάμψης του.

Η σύνθεση του συγκεκριμένου κράματος είναι πατενταρισμένη από την εταιρία "Ο Χρυσός Κόσμος του Κώστα Αρβανιτίδη"

Φυσικές Ιδιότητες
Σκληρότητα VHN Soft: 190 N/mm2
Σκληρότητα VHN Hard: 260 N/mm2
Proof Stress Soft : 427 MPa
Proof Stress Hard : 655 MPa
Tensile Strength Soft : 498 MPa
Tensile Strength Hard : 812 MPa
Elongation Soft: 10 %
Elongation Hard: 4 %
Elastic Modulus : 90 GPa
Θερμοκρασία Τήξης 1045-1130o C
Πυκνότητα 10,5 g/cm3

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός Πατέντας Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) :


Οδηγίες Χρήσεως στην Οδοντιατρική

  1. Αγωγοί: Οι αγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση του ομοιώματος πρέπει να έχουν ανάλογο με την κατασκευή πάχος, σε κάθε περίπτωση όμως όχι λιγότερο από 3 mm.
  2. Επένδυση με πυρόχωμα: Το πυρόχωμα πρέπει να είναι φωσφορούχο και όχι γραφίτου ή γύψου. Πριν από την επένδυση καλό είναι να ψεκάζουμε με σπρέι για την μείωση της επιφανειακής τάσης του κεριού. Ακόμα για την ομαλή διαστολή του πυροχώματος και τον ευκολότερο καθαρισμό της εργασίας μετά το χυτήριο, τοποθετούμε εσωτερικά του δακτυλίου, φύλλο αμιάντου.
  3. Αποκήρωση: Ο δακτύλιος παραμένει στο φούρνο στους 300o C για χρόνο ανάλογο με το μέγεθός του, δηλαδή 1x=30 λεπτά, 3x=40 λεπτά, 6x=50 λεπτά, 9x=60 λεπτά.
  4. Προθέρμανση δακτυλίου: Στους 750o C και ο χρόνος παραμονής στο φούρνο ανάλογος του μεγέθους του δακτυλίου, δηλαδή 1x=20 λεπτά, 3x=30 λεπτά, 6x=40 λεπτά, 9x=50 λεπτά.
  5. Τήξη και χύτευση: Το κράμα τήκεται στους 1045-1130o C. Συνιστούμε θερμοκρασία χύτευσης 1150-1220o C. Πριν τηχθεί προσθέτουμε μικρή ποσότητα βόρακα. Όταν λιώνουμε αγωγούς και κώνους από προηγούμενες χυτεύσεις η αναλογία παλαιού-νέου κράματος πρέπει να είναι 1:2. Όταν το κράμα τηχθεί αφού έχει γυαλίσει σαν καθρέφτης, κρατάμε σταθερή την φλόγα μας για 30“ και αμέσως το χυτεύουμε.
  6. Καθαρισμός χυτού από το πυρόχωμα: Αφήνουμε το δακτύλιο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έτσι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή σκληρότητα στο κράμα. Κατόπιν βυθίζουμε το δακτύλιο σε ένα δοχείο με νερό για 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά το πυρόχωμα. Ο καθαρισμός του χυτού γίνεται με αμμοβολή ή σε θερμαινόμενο διάλυμα υδροχλωρικού οξέος με αναλογία 80% οξύ, 20% νερό. Προϋπόθεση η γέφυρα να είναι κρύα, όταν πέσει στο ζεστό οξύ.
  7. Αλλαγή δομής: Εάν θέλουμε να αυξήσουμε την σκληρότητα του κράματος το τοποθετούμε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 400o C και ψύχεται στον αέρα. Εάν θέλουμε να μειώσουμε την σκληρότητα το τοποθετούμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 750o C και κατόπιν το βυθίζουμε στο νερό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σκληρυνθεί το κράμα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει προηγουμένως μαλακή δομή.
  8. Συγκόλληση: Η απόσταση ανάμεσα στα τμήματα που θα κολληθούν πρέπει να είναι 0,05-0,2mm. Η κόλληση που χρησιμοποιείται είναι ειδική για κράματα παλλαδίου. Μετά τη συγκόλληση τοποθετούμε την εργασία για 15 λεπτά στο φούρνο και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  9. Γυάλισμα: Το κράμα γυαλίζει εύκολα με τα συνηθισμένα γυαλιστικά μέσα, δίνοντας μια πολύ λεία επιφάνεια.

Οδηγίες Χρήσεως στην Χρυσοχοΐα
Ισχύουν όλα τα παραπάνω με μόνη διαφοροποίηση στην προθέρμανση του δακτυλίου αντί για 750o C να γίνεται στους 830o C λόγω του μεγέθους του δακτυλίου.