Χρήστης:Niem19/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πολιτιστικό Κέντρο στο Τεοπανζόλκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

πρόχειρο
Centro Cultural Teopanzolco
Πολιτιστικό Κέντρο Τεοπανζόλκο
Γενικές πληροφορίες
ΔιεύθυνσηRío Balsas 22, Vista Hermosa, 62290 Cuernavaca, Mor., Mexico
Ολοκλήρωση2017
Τεχνικές λεπτομέρειες
Χωρητικότητα7000 τ.μ.
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςPRODUCTORA , Isaac Broid
ΒραβείαSimon Architecture Prize 2018 - Living Places

First International Prize at Quito Architecture Biennial 2018

Oscar Niemeyer Award

Το πολιτιστικό κέντρο στο Τεοπανζόλκο (Teopanzolco Cultural Center) βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Τεοπανζόλκο στην πόλη Κουερναβάκα ( Cuernavaca ) στο Μεξικό.

Το Τεοπανζόλκο αποτελεί αρχαιολογικό τόπο από την εποχή των Αζτέκων της Μετακλασικής Περιόδου 1350-1521. Η ονομασία μεταφράζεται ως «ο τόπος του παλιού ναού». Στις προΚολομβιανές περιοχές η περιοχή αποτελούσε κωνοφόρα δασική περιοχή, ενώ σήμερα πλαισιώνεται από την πόλη της Κουερναβάκα. Η αρχαία πόλη και ο αρχαιολογικός τοπος βρίσκονται στην άκρη ενός λόφου που δημιουργήθηκε από λάβα ηφαιστείου η οποία σταθεροποιήθηκε.


Ιστορικά στοιχεία του τόπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοιλάδα του Μορέλος εγκαταστάθηκε πρώτη φορά γυρω στο 2000 π.Χ..Κατα τη διάρκεια της Κλασικής Περιόδου, επηρεάστηκε έντονα από τη μητρόπολη της Teotihuacan στην κοιλάδα του Μεξικού, στη ΜεταΚλασική Περίοδο ομάδες Nahua μετακόμισαν στο Altipano, οι Tlahuicas και ίδρυσαν τη Cuarnavaca και το Τεοπανζόλκο. Το 1427 μ.Χ.η περιοχή κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Αζτέκων και τον αυτοκράτορα Moctezuma Ilhuicamina, η κατοχή της περιοχής από τους Αζτέκους έλαβε τέλος κατά τη Ισπανική Κατάκτηση το 1521.

To Τεοπανζόλκο θεωρείται πως ήταν το κέντρο της πόλης Cuarnavaca στην πρώιμη εποχή των Αζτέκων (1150-1350 μ.Χ.)πριν το τελετουργικό κέντρο μετακινήθηκε σε μια πιο προστατευμένη θέση στο σημερινό κέντρο της Cuarnavaca.

Η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου ανακαλύφθηκε ξανα κατα την μεξικάνικη επανάσταση, όταν μέλη της επανάστασης τοποθέτησαν πυροβολικά πάνω από τη Μεγάλη Πλατφόρμα. Η δόνηση του εδάφους από τις βολές εμφάνισε την πέτρινη κατασκευή του κτιρίου.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης

Το κτίριο χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς κτιριακούς όγκους. Στο τριγωνικό κτίριο όπου στεγάζονται όλες η λειτουργίες δημόσιου χαρακτήρα,με κύρια χρήση το αμφιθέατρο 900 θέσεων το οποίο περιβάλλεται απο δευτερεύοντες χώρους όπως το εκδοτήριο εισητηρίων, το φουαγίε, η γκαρνταρόμπα κλπ. Στην πλατφόρμα που περιβάλλει το τριγωνικό κτίριο βρίσκονται όλες οι βοηθητικές λειτουργίες που έχει ανάγκη το θέατρο, καμαρίνια, εργαστήριο κλπ., καθώς και μια μικρότερη θεατρική σκηνή - black box.

Η επικλινεις στέγες του συμπλέγματος είναι διαμοργωμένες ράμπες με πλατύσκαλα με χαμηλο ύψος ριχτιού. Δημιουργείται, λοιπόν, ένας υπαίθριος αμφιθεατρικός χώρος με φόντο το όμορφο αρχαιολογικό τοπιίο.

Το πολιτιστικό κέντρο έχει καταφέρει με την έξυπνη χρήση υλικών και τις λήτες χαράξεις , μικρού ύψους όψεις να εναρμονίζεται με την περιοχή.Δεν είναι ένα κτίριο αυτοαναφορικό, αντιθέτως σέβεται απόλυτα τον αρχαιολογικό χώρο που το περιβάλλει. Εξ όψεως, το κτίριο δεν προδίδει την εσωτερική του διάταξη και τις λειτουργίες που στεγάζει. Από μακριά μοιάζει με μια μεγάλη ‘ραμπόσκαλα’. Η επικλινής στέγη αυτή δεν κόβει τον ορίζοντα και κάνει το κτίριο να μοιάζει σαν να βγαίνει από το έδαφος και όχι να εισχωρεί αυτό. Μόνο μέσα από τα σχέδια της τομής γίνεται αντιληπτός ο χωρικός σχεδιασμός του κτιρίου.

Οι αρχιτέκτονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για έργο του μεξικανού αρχιτέκτονα Isaac Broid και της αρχιτεκτονική εταιρίας PRODUCTORA.

Ο Isaac Broid γεννήθηκε το 1952 σπούδασε αρχιτεκτονίκη στο πανεπιστήμιο Λατινικής Αμερικής ένω έκανε το μεταπτυχιακό του στον αστικό σχεδιασμό στο πολυτεχνείο της Οξφόδης στην Αγγλία. Είναι γνωστός για τα έργα του στο Μεξικό αλλά και εξωτερικό.

Η αρχιτεκτονική φίρμα PRODUCTORA έχει γραφεία στην πόλη του Μεξικού και στο Los Angeles, ιδρυτές του γραφείου είναι οι μεξικανοί : Carlos Bedoya (1973), Victor Jaime (1978), ο αργεντίνος: Abel Perles (1972),και ο βέλγος: Wonne Ickx (1974). Είναι γνωστοί για την προτίμησή τους στις καθαρές γεωμετρικές μορφές, την εύρηματική επίλυση χωρικών ζητημάτων και την στοχευμένη επιλογή υλικών που αναδεικνύουν κάθε φορά καλύτερα το κτίριο.