Χρήστης:Nataly8/Βικιπαίδειας Ιστορίαι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Nataly8 εκ Λεμεσού Κύπρου προσπάθησε να συμπεριλάβει στο έργο «Βικιπαίδειας Ιστορίαι» την ιστορία της Ελληνικής Βικιπαίδειας όπως την είδε σε πηγές και όπως την είδε ο ίδιος, κατά την περίοδο των πρώτων δύο ετών συνεισφοράς του.

1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια, ως παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια, ιδρύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2001 από τον Τζίμι Γουέιλς, ως συμπλήρωμα της Nupedia, αλλά αργότερα εξελίχθηκε στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια που ξέρουμε όλοι σήμερα.

2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά την Ελληνική Βικιπαίδεια, αυτή ιδρύθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2002. Απ' τους παλιούς χρήστες γνωστός μέχρι σήμερα παραμένει το Geraki, ο οποίος ξεκίνησε τις συνεισφορές του στις 27 Αυγούστου 2003 (αυτός λογικά θα ξέρει καλύτερα για τους παλαιότερους χρήστες). Άλλοι διάσημοι και παλιοί χρήστες, που συμμετέχουν μέχρι και σήμερα αποτελούν οι Lemur12 (παρουσιάζεται πού και πού), Tony Esopi, Templar52 και MARKELLOS.

3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγώ έγινα μέλος της Ελληνικής Βικιπαίδειας την Δευτέρα, 15η Φεβρουαρίου 2010 (πριν λίγες μέρες έκλεισα τα δύο χρόνια). Πέρασα αρκετά εδώ, αλλά αυτά θα τα διηγηθώ πιο κάτω.

4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάσει των διαθέσιμων «αρχείων» και σελίδων που είδα, μπορώ να πω ότι η Ελληνική Βικιπαίδεια περνούσε σχετικά καλούς καιρούς, έχοντας εκλέξει αρκετούς διαχειριστές (όπως μαρτυρεί το Αρχείο Υποψηφιών Διαχειριστών). Παρ' ολ' αυτά, το 2007-2009, για άγνωστους για μένα λόγους, ξέσπασε μια μεγάλη κρίση, στην οποία εμπλάκησαν όλα τα μέλη της κοινότητας. Αυτή η κρίση μεταξύ των τότε χρηστών της Βικιπαίδειας είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό (επ' αορίστο ή θεματικό) αρκετών μελών της κοινότητας. Τα αποτελέσματα της κρίσης αυτής μπορείτε να δείτε και εδώ.

5[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως γράφω και παραπάνω, εγώ έγινα μέλος της Ελληνικής Βικιπαίδειας στις 15 Φεβρουαρίου 2010. Αρχικά συνέσφερα με πολύ μικρά άρθρα κυρίως σε θέματα Βιολογίας και Μουσικής. Είχα δεχθεί αρκετές φραγές, με την πρώτη μου φραγή να' ρχεται μόλις τρείς μέρες μετά την αρχή της συνεισφοράς μου απ' τον Alaniaris, ενώ μετά δέχθηκα φραγή και απ' τον Kalogeropoulos - ο πρώτος μ' έφραξε για σβήσιμο περιεχομένου από σελίδες ενώ ο δεύτερος για Εσκεμμένη καταχώρηση λανθασμένων πληροφοριών.

6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τότε ξεκίνησα να γράφω για διάφορα μετάλλεια και βραβεία που δίνονταν στην ΕΣΣΔ και στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον Ιούνιο του 2010 ξεκίνησε η, για μένα, «λαμπρή αξιόλογη περίοδος». Εκείνη την εποχή είχαν τεθεί σε ψηφοφορία για αξιόλογα τα άρθα Γιούρι Ζιρκόφ, Νικολάι Νικολάεβιτς Ραέφσκι και Τάγμα του Αγίου Γεωργίου. Το πρώτο δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο «αξιόλογο», αλλά τα άλλα δύο τα κατάφεραν.

7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε η «περίοδος των φραγών» λόγω της πολιτικής μου όσον αφορά την προσέλκυση γνώμων για άρθρα που έγραφα. Ο μόνος διαχειριστής που έριξε τις φραγές εκείνη την περίοδο ήταν ο MARKELLOS, ο οποίος απ' τις 6-30 Αυγούστου 2010 έριξε 8 φραγές - η πρώτη μου φραγή απ' αυτόν τον χρήστη ήταν στις 1 Ιουλίου 2010. Όλες οι φραγές είχαν την ίδια δικαιολογία: «Παρενοχλητική/επιθετική συμπεριφορά: συνεχή ενοχλητικά μηνύματα σε χρήστες - ψηφοθηρία». Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με τις φραγές, καθώς «ψηφοθηρία» (ψήφος + θηρία) σημαίνει να ζητάς ψήφους, ενώ εγώ είχα ζητήσει γνώμες για βελτίωση. Κύριο πεδίο συγκρούσεων πάνω σ' αυτό το θέμα ήταν το άρθρο Αβατάρ: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου, το οποίο ήταν και το 200ο μου άρθρο στην Ελληνική Βικιπαίδεια.

8[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω δεχθεί καμία φραγή. Άρχισα να ασχολούμαι με άρθρα για τον μεγάλο Ρώσο στρατηλάτη Αλέξανδρο Σουβόροφ, ενώ αργότερα ξεκίνησα άρθρα για διάφορους ηθοποιούς. Πιο μετά ξεκίνησα την προσπάθεια βελτίωσης, την οποία συνεχίζω μέχρι σήμερα, των άρθρων για τους μεγάλους Ελληνοπερσικούς Πολέμους. Σταμάτησα μόλις τελείωσα με όλα τα άρθρα για τις μάχες και τις εκστρατείες και ασχολήθηκα με τα άλμπουμ και τα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον. Τα άφησα όμως στην άκρη, μετά τη σκληρή κριτική του Pagaeos (με τον οποίο αρχικά είχα εχθρικές σχέσεις, τώρα όμως συνεργαζόμαστε στα θέματα των Μηδικών) για τα άρθρα που βελτίωσα. Μέχρι σήμερα συνεχίζω τη μεταγραφή τους.

9[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ συνέχιζα την παραγωγή και βελτίωση διάφορων άρθρων, ο FocalPoint με πρότεινε στη θέση ή βαθμίδα του διαχειριστή, αλλά λόγω αμφιβολιών από ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας, αποφασίστηκε να μην λάβω τη θέση αυτή. Μπορώ να πω ότι με λύπησε κάπως στην αρχή, αλλά το συνήθισα και συνέχισα τις συνεισφορές μου, συμμετέχοντας και σε πολλούς μικροπολέμους με τους βάνδαλους.

10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν ξεκινήσω με τη δική μου βικιγραφία, αναφέρθηκα στην κρίση του 2007-2009. Κατά την περίοδο της πρώτης δίχρονης συνεισφοράς μου, παρατήρησα ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του Geraki, απ' τη μια πλευρά, και του Kalogeropoulos και του Costas78 από την άλλη. Δεν μπορώ να θυμηθώ και να καταλάβω τα αίτια της διαμάχης τους, ωστόσο η συνεχής αναίρεση φραγών οδήγησε τον FocalPoint να ζητήσει την αφαίρεση διαχειριστικών δικαιωμάτων από τον Kalogeropoulos - δεν διεξήχθη ψηφοφορία και η συζήτηση έληξε.

11[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον Costas78, ο Geraki διαφωνούσε όσον αφορά τα άρθρα για το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Και εκεί οδηγηθήκαν οι δύο χρήστες σ' άγρια σύγκρουση, κατά την οποία έπεσαν αρκετές φραγές. Μετά από αρκετό χρόνο, οι συνεισφορές σ' αυτά τα άρθρα σταμάτησαν.

12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης μπορώ να θυμηθώ και την κόντρα των Ggia και Pyraechmes όσον αφορά τα βαλκανικά, και κυρίως μακεδονικά, θέματα. Όπως σ' όλες τις προηγούμενες συγκρούσεις, έτσι και' δω έπεσαν αρκετές φραγές (είναι όπως λέμε «έπεσε (ή χύθηκε) αρκετό αίμα»). Σήμερα η κατάσταση μεταξύ των δύο χρηστών είναι πιο ήρεμη.

13[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, ο καθένας μπορεί να παρατηρήσει μερικές αναταρχές λόγω του Μυρμηγκάκι (και των μαριονέτων του), από την μια πλευρά, και του Ggia και του MARKELLOS, από την άλλη. Εδώ μπορεί να βασιστεί κανείς στο εξαίρετης σημασίας κείμενο του FocalPoint, «Χρήστες όπως τους θυμάμαι: η Μυρμηγκοφωλιά». Ο Μυρμηγκάκι είναι από τους πιο αγαπημένους μου χρήστες, στον οποίο χρωστώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την βικιανάθρεψη μου. Παρ' ολ' αυτά, οι δύο αναφερόμενοι «αντίπαλοι» του δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη. Ο πρώτος απείλησε με λήξη της συνεισφοράς του στην Βικιπαίδεια, αλλά αργότερα συμμετείχε στη σύγκρουση «Σκεντέρμπεης» με μια υποψήφια (δεν αποδείκτηκε) μαριονέτα του Μυρμηγκάκι. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, εξαιτίας της σύγκρουσης αυτής (ή κάποιας άλλης) αποχώρησε ακόμα ένας αξιοθαύματος χρήστης, ο Dipa1965.

14[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης, σήμερα υπάρχει και μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Harkoz και Dgolitsis, η οποία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια συγγραφής αυτού εδώ του κειμένου. Τα αίτια της σύγκρουσης, κατ' εμέ, αποτελεί η επιθετική συμπεριφορά του Harkoz κατά του Dgolitsis, καθώς φαίνεται ότι η υπομονή του πρώτου εξαντλήθηκε (υπήρξε θέμα για τον τρόπο γραφής του Dgolitsis) και κατηγόρησε τον Dgolitsis για γράψιμο «σκουπιδιών». Είναι άγνωστο πώς θα λήξει η κόντρα αυτή, αλλά σίγουρα θα μείνει στην ιστορία της Ελληνικής Βικιπαίδειας ως μια από τις πιο «αιματηρές» και «ντροπιαστικές» συρράξεις μεταξύ των χρηστών της.

15[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτές ήταν οι πιο σοβαρές, κατά τη γνώμη μου, συγκρούσεις της Ελληνικής Βικιπαίδειας. Παράλληλα, πριν ένα έτος ξεκίνησε μια καμπάνια για την ανάπτυξη της Ελληνικής Βικιπαίδειας. Στην αρχή μου φάνηκε εξαιρετική ιδέα και δέχθηκα να βοηθήσω, στέλνοντας καλωσορίσματα, σε ένα απ' τα εργαστήρια. Ωστόσο, η εξέλιξη της καμπάνιας με οδήγησαν να συνειδητοποιήσω ότι η καμπάνια (για τη λέξη αυτή υπήρξαν μερικές διαφωνίες) είχε αποτύχει παταγωδώς.

16[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν και στις διαφωνίες περί «Ολοπαίδειας», οι οποίες είχαν αποτέλεσμα την παρολίγο λήξη των συνεισφορών του Ttzavaras - ευτυχώς, εγώ και ο FocalPoint τον πείσαμε να παραμείνει. Εκείνη την περίοδο άρχισε να φεύγει και ο Dimitrisss, ο οποίος φαίνεται βαρέθηκε τις συνεχείς φραγές του και εμπνεύστηκε αρκετά από το παράδειγμα του Μυρμηγκάκι.