Χρήστης:MuseologyLabIU/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ανήκει στο δήμο Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ξεκίνημα του μουσείου έγινε το 1959 ως Πολεμικό Μουσείο Νάουσας , από τον τότε δήμαρχο της πόλης, τον Φιλώτα Κόκκινος, ο οποίος συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό οπλισμού. Το 1967 το Μουσείο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, που ξεκίνησαν αμέσως να συλλέγουν λαογραφικά αντικείμενα με σκοπό της δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Το 1989, αγοράστηκε από το Δήμο και το 2000-2001 διαμορφώθηκε έτσι ώστε να δεχθεί την συλλογή. Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της παράδοσης και της ιστορίας στις νέες γενιές. Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτήρια της πόλης, του 1842 παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το κτήριο αποτελείται από 3 ορόφους. Στην πρόσοψή του, έχει κήπο, όπου είναι τοποθετημένες οι προτομές των ηρώων Αγγελής Γάτσος, αγωνιστή της επαναστάσεως του 1821 και του Κωνσταντίνος Μαζαράκης , Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905. Στο ισόγειο, βρίσκεται ο παραδοσιακός αργαλειός και όλα τα εργαλεία υφαντικής. Στον πρώτο όροφο, υπάρχουν αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των Ναουσαίων. Σε άλλη αίθουσα, δεσπόζουν ο Γιαννίτσαρος και η Μπούλα της Νιάουστας, τα όργανα που συνοδεύουν το πανάρχαιο δρώμενο και χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής και κεντήματος.

Στο δεύτερο όροφο, υπάρχουν κεντήματα του 19ου αιώνα , γυναικείες και αντρικές ενδυμασίες, αντικείμενα από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε άλλη αίθουσα, υπάρχει η τραπεζαρία του 1918 μαζί με τις αποδείξεις αγοράς της από το εξωτερικό. Στο τραπέζι υπάρχουν δυο έγγραφα: το ένα είναι του 1825 με την υπογραφή του ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ επί της ναυαρχίδας "Θεμιστοκλής" και το άλλο του 1934 με την υπογραφή του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος. Σε ξεχωριστή αίθουσα είναι το ιστορικό μέρος. Σειρά όπλων από τον 18ο αιώνα έως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, σε ειδική προθήκη, το ξίφος και το πιστόλι του στρατηγού Γεωργίου Γονατά, που απελευθέρωσε το 1912 την Μακεδονίας.


Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.len.gr/el/museum.htm https://golden-greece.gr/museums/makedonia/imathia/mouseio-laografiko-naousas