Χρήστης:MuseologyLabIU

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων Κρήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, εδρεύει στα Χανιά, συγκεκριμένα στην Χαλέπα. Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτήριο, τοπόσημο για την συγκεκριμένη αλλά και ευρύτερη περιοχή. Η μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει τρεις αίθουσες στο ισόγειο και μία στον όροφο και παρουσιάζει το αρχαιολογικό απόθεμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων στο πέρασμα όλων αυτών αιώνων.

Το μουσείο διαθέτει πληθώρα από αγγεία, γλυπτά, πήλινες πλάκες με επιγραφές, στήλες και ψηφιδωτά, νομίσματα καθώς και κοσμήματα.

Κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιό Κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ιδρύθηκε το 1899 και από το 1962 μέχρι το 2020 στεγαζόταν στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, στο κέντρο της πόλης.

Πρόσοψη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Νέο Κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων: Ισόγειο

Από τον Απρίλιο του 2022 στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο στην περιοχή που ονομάζεται Χαλέπα, όπου και άνοιξε για το κοινό στις 16 Απριλίου 2022. Σχεδιάστηκε από τον Θοεφάνη Μπομπότη και έχει εμβαδόν 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο αριθμός των αντικειμένων όπου εκτίθενται, ανέρχεται στα 3.500. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου καλύπτουν μόλις τα 2.000 τετραγωνικά του μέτρα και αποτελείται επίσης και από τέσσερα εργαστήρια συντήρησης. Το κόστος της κατασκευής και ολοκλήρωσής του ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Υπηρεσίες του Αρχαιολογικού Μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εκπαιδευτικά προγράμματα
  2. Πωλητήριο
  3. Αναψυκτήριο
  4. Έντυπος οδηγός μουσείου
  5. Πολυμέσα
  6. Ηλεκτρονικό εισιτήριο
  7. Το αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
    Συλλογή Μητσοτάκη
    Χώρος στάθμευσης
  8. Ράμπα
  9. Ανελκυστήρας
  10. Το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
    Χώροι υγιεινής ΑμεΑ
Αναπαράσταση ενός τάφου, εξέχοντος πολεμιστή: Από τα αγγεία και τα πολεμικά αγαθά, έχουμε την δυνατότητα να καταλάβουμε πως πρόκειται για έναν ένδοξο πολεμιστή με κοινωνική αναγνωρισιμότητα.