Χρήστης:Ltris/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ηλεκτρική τάση ή διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού είναι ένα φυσικό μέγεθος το οποίο μας δείχνει τη διαφορά της δυναμικής ενέργειας μεταξύ δύο σημείων του ηλεκτρικού πεδίου ανά μονάδα φορτίου. Μπορεί επίσης να περιγραφεί ως η διαφορά μεταξύ δύο ηλεκτρικών δυναμικών. Το σύνηθες σύμβολο της ηλεκτρικης τάσης είναι το U και η μονάδα μέτρησης στο Διεθνές σύστημα μονάδων είναι το Volt που συμβολίζεται με V. Η ηλεκτρική τάση μπορεί να μετρηθεί με το βολτόμετρο.

Το σύμβολο και οι συντομογραφίες ΗΕΔ και EMF επίσης χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρική τάση όταν αυτή είναι ηλεκτρεγερτική δύναμη σε ένα κύκλωμα. Ως ηλεκτρεγερτική δύναμη αναφέρεται η ηλεκτρική τάση μίας πηγής ισχύος σε ένα κύκλωμα ή διαφορετικά περιγράφεται ως η ηλεκτρική τάση που προκύπτει από μη-ηλεκτρικές πηγές. Αφορά πηγές ισχύος όπως μπαταρίες, γεννήτριες, φωτοβολταϊκά, πηνία, μετασχηματιστές κ.α. (η ηλεκτρεγερτική δύναμη δεν είναι φυσική δύναμη)

Σε κάθε ηλεκτρικό κύκλωμα υπάρχει ΗΕΔ αλλά και υπάρχει και πτώση τάσης. Όταν η ΗΕΔ εφαρμόζεται στο κύκλωμα τότε κατά μήκος του δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο το οποίο ασκεί δύναμη στους φορείς φορτίου των οποίων η συντονισμένη κίνηση είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Το μέτρο της δυσκολίας με την οποία κινείται το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα κύκλωμα ονομάζεται ηλεκτρική αντίσταση. Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρρέει ηλεκτρική αντίσταση σε ένα κύκλωμα προκαλεί την πτώση τάσης. Η σχέση μεταξύ ηλεκτρικής τάσης, ρεύματος και αντίστασης δίνεται από τον νόμο του Ωμ.

Στα ηλεκτρικά κυκλώματα με εναλλασσόμενο ρεύμα η ΗΕΔ είναι χρονικά μεταβαλλόμενη και συχνά εκφράζεται ως ημιτονοειδής συνάρτηση. Εάν η απόκριση του κυκλώματος είναι γραμμική τότε η αντίσταση λέγεται ωμική, η μορφή του ρεύματος είναι όμμοια με της τάσης και μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος του Ωμ. Σε τέτοια κυκλώματα όμως συχνά περιέχονται μη-γραμμικά στοιχεία όπως πηνία, πυκνωτές, κινητήρες κ.α. Αυτό δημιουργεί μια ειδική AC αντίσταση, επιπλέον της Ωμικής.

https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=https://no.wikipedia.org/wiki/Elektrisk_spenning