Χρήστης:Labour of Love Weddings/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πως γινόταν η οργάνωση του γάμου στην αρχαιότητα.

Τα μυστήρια του γάμου διαρκούσαν τρεις μερες: 1) τα προαύλια, 2) τον κύριο γάμο 3) τα επαύλια.

Οργάνωση γάμου και προετοιμασία:

Η οργάνωση γάμου ξεκινούσε με την προετοιμασία του ειδικού άρτου και των γαμήλιων άρτων, η διαδικασία γινόταν με ιεροτελεστία, όπως και σήμερα.

Από τον πλούταρχο, περιγράφετε το αμίλητο νερό που μοιράζουν τα κορίτσια από τη βρύση. Το μεταφέρουν με ειδικούς αμφορείς απο την πηγή της καλλιρόης.

Η νύφη που θα άφηνε πίσω την παρθενική της ζωή, άφηνε τα προσωπικά της είδη στην Αρτέμιδα, κάνοντας θυσίες προς αυτην, ώστε να τη χαρίσει πίστη και αγάπη. Επειτα ακολουθούσαν θυσίες από επόπτες και προστάτες του θεού αφού πρώτα γινόταν οι θυσίες στους εφέστιους θεούς του γάμου.

Στο τέλος της ημέρας οργανώνονταν η τελετή λουτροφορίας ως σύμβολο τεκνοποιίας.

Κύρια οργάνωση γάμου και στολισμός γάμου

Απο νωρίς το πρωί ξεκινούσαν οι στολισμοί γάμου οι πατρικές οικογένειες των νεόνυμφων διακοσμούσαν τις οικίες τους με λουλούδια, στέφανα ελιάς και δάφνης.

Ο στολισμός του γαμπρού και της νύφης γινόταν με επισημότητα και σωστή οργάνωση

Ο γάμος διαρκούσε 3 με 8 ημέρες. Ο νομιμός γάμος ήταν εκείνος που θα ακολουθούνταν όλα τα βήματα του τελετουργικού.

Στις μέρες μας η οργάνωση και οι στολισμοί γάμου έχουν διαφοροποιηθεί διατηρώντας τα έθιμα απο την αρχαιότητα. Όπως θα δείτε αμφορείς, ελιές, στέφανα, μουσική, χορός έχουν μείνει μέχρι και σήμερα.

Την κύρια μέρα του γάμου γινόταν οι καθιερωμένες θυσίες μετά την ετοιμασία και οι στολισμοί του γάμου και του γαμπρού και της νύφης, έπειτα ο πατέρας έδινε την παλάμη της κόρης του στον άντρα και με αυτό τον τρόπο θεωρούνταν νόμιμοι σύζυγοι. Στις μέρες μας αυτό είναι η διαδικασία του στεφανώματος. Ακολουθούσαν και άλλες ιεροτελεστίες που τους ευχόταν και οι ιερείς. Κατά την διαρκεια των ιεροτελεστιών τους ευχόταν επίσης, οι συγγενείς και οι καλεσμένοι τους.

Τέλος Το συμπόσιο όπως γίνεται και στις μέρες μας, οργανώνοντας συμπόσιο στο στολισμένο σπίτι του πατέρα της νύφης με γαμήλιους ύμνους χορό και τραγούδια.

[[Κατηγορία:Στολισμοι γαμου]] [[Κατηγορία:Οργανωση γαμου]] __ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ__ [[Κατηγορία:Γάμος]] {{DEFAULTSORT:Οργάνωση γάμου στολισμοί γάμου}} [[Κατηγορία:Στολισμος γαμου]]