Χρήστης:Kkatsipidou/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η “Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας Συν.Π.Ε.” με το διακριτικό τίτλο "ΕΣΕΚ", προήλθε από τη μετατροπή το 2018 του συνεταιρισμού “Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Π.Ε.” , εναρμονίζοντας τις διατάξεις του τροποποιημένου καταστατικού της με τις ευνοἲκές προβλέψεις του Ν. 4513/2018, με τον οποίο θεσπίστηκε στην ελληνική νομοθεσία ένας νέος τύπος αστικού συνεταιρισμού (Ν.1667/1986) που έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, στα πλαίσια προώθησης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους καταστατικούς της σκοπούς, παρέχεται η ευκαιρία στα μέλη του να αποκτήσουν τη διττή ιδιότητα καταναλωτή και παραγωγού, με τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και συμψηφισμού ενέργειας που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας[1]. Επίσης στοχεύει στη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση στερεών βιοκαυσίμων, προερχόμενα από αγροτική ή δασική βιομάζα. Παράλληλα προωθεί την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ενεργειακής αειφορίας και υποστηρίζει δράσεις για την ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών, ανεξαρτήτως αν κατέχουν την ιδιότητα του μέλους ή μη.

Στην κοινότητα συμμετέχουν πάνω από 400 μέλη και έξι Δήμοι του Ν. Καρδίτσας που αποβλέπουν στην αξιοποίηση της αστικής βιομάζας των πολεοδομικών συγκροτημάτων τους στα πλαίσια άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής, μέσα από την εφαρμογή των αρχών του συνεταιρίζεσθαι και συνεργάζεσθαι. Βασικός άξονας δραστηριοποίησής της ωστόσο παραμένει αυτή του συνεταιρισμού από τον οποίον προήλθε δηλ. η παραγωγή και διάθεση στερεών βιοκαυσίμων, που προέρχονται από τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις και δασικούς συνεταιρισμούς.

Η πρώτη πιλοτική προσπάθεια για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών[2] επιχειρείται σε συνέργεια με Μη Κυβερνητική Οργάνωση και εταιρικό σχήμα χώρας της Ευρωπαικής Ένωσης, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής ένδειας σε τοπικό επίπεδο.

ΠΗΓΕΣ