Χρήστης:Iopapad/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me
100x100px|μικρογραφία|κέντρο|Λογότυπο e-me
Στιγμιότυπο αρχικής οθόνης e-me
Γενικά
ΔημιουργοίΙνστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος
ΕίδοςΠροσωπικό Περιβάλλον Μάθησης
Διανομή
Λειτουργικά
Διαθέσιμο σεΕλληνικά, Αγγλικά
Ανάπτυξη
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
e-me.edu.gr


Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me είναι μια σύγχρονη, επεκτάσιμη, κοινωνική ψηφιακή πλατφόρμα, ανοικτή και ταυτόχρονα ασφαλής, που παρέχει το «χώρο» και τα «εργαλεία» για να αποτελέσει  το προσωπικό ψηφιακό περιβάλλον εργασίας κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού, αλλά και έναν ψηφιακό χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, μάθησης, ανταλλαγής περιεχομένου, δημιουργικής έκφρασης, κοινωνικής δικτύωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και προβολής της δουλειάς των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Ακολουθεί τις αρχές ενός προσωπικού περιβάλλοντος μάθησης (Personal Learning Environment – PLE). Ανήκει στις ψηφιακές πλατφόρμες νέας γενιάς, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές, προσωπικές, κοινωνικές, ευέλικτες, και να υποστηρίζουν τη μετάβαση στις φορητές υπολογιστικές τεχνολογίες[1]. Δημιουργήθηκε το 2015 από το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων» (Ψηφιακό Σχολείο Ι) του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επικαιροποιείται/επεκτείνεται στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων» (Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ) του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο[2].

Διατίθεται ελεύθερα από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης της χώρας.

Αρχές Σχεδίασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me είναι:

  • «Πρώτα ο μαθητής». Ο μαθητής έχει τον κεντρικό ρόλο και ενθαρρύνεται να χρησιμοποιεί την e-me στην καθημερινή ζωή του μέσα και έξω από το σχολείο. Παρέχει γνώριμες στο μαθητή εφαρμογές και αντιμετωπίζει τον χρήστη-μαθητή ισότιμα με τον χρήστη-εκπαιδευτικό καθώς έχει τα ίδια δικαιώματα δημιουργίας χώρων συνεργασίας (κυψέλες), κοινωνικού δικτύου και εκπαιδευτικού περιεχομένου (e-me content, e-me blogs, e-me mindmaps κ.ά.)
  • «Ομαλή μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο». Η e-me «μεταφέρει» τον πραγματικό κόσμο στον ψηφιακό κόσμο. Δραστηριότητες της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας προσομοιώνονται στον ψηφιακό κόσμο με τρόπο που επιτρέπει την ομαλή μετάβαση από τον έναν κόσμο στον άλλο. Επιτρέπει λοιπόν στους χρήστες να δημιουργούν / δουλεύουν σε ομάδες, να ανταλλάσσουν υλικό, εργασίες, ασκήσεις, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκπονούν εργασίες, να προβάλλουν τη δουλειά τους, να συγκεντρώνουν και αξιοποιούν εκπαιδευτικό περιεχόμενο και εφαρμογές.
  • «Ένα βιώσιμο μοντέλο που αναπτύσσεται και εξελίσσεται». Έχει αναπτυχθεί μια υποδομή με βασικές λειτουργίες και ανοικτό πλαίσιο, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει εφαρμογές από τρίτους. Επιτυγχάνεται έτσι η βιωσιμότητά της και μετά την λήξη της χρηματοδότησης της. Επίσης ενθαρρύνεται και η εκπαιδευτική κοινότητα να συμβάλει με εφαρμογές που επεκτείνουν τη λειτουργικότητα της και καλύπτουν ανάγκες που προκύπτουν στην πορεία.
  • «Χρησιμοποιώ αυτά που γνωρίζω». Αντί να αναπτυχθούν νέες εφαρμογές, ενσωματώθηκαν αυτές που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • «e-me: it grows with me - σταδιακή εξοικείωση». Κατά την πρώτη χρήση της πλατφόρμας ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια σειρά από βασικές λειτουργίες. Και καθώς εξοικειώνεται με την χρήση της ο κάθε χρήστης, εγκαθιστά νέα apps σύμφωνα τις ανάγκες του από το e-me store.

Εκδοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me παρέχεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ωστόσο έχουν δημιουργηθεί δύο εκδοχές, η επίσημη εκδοχή της e-me και η "e-me για όλους". Οι δύο εκδοχές παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα στο χρήστη και διαφοροποιούνται μόνο στους χρήστες που έχουν πρόσβαση στο κάθε περιβάλλον. Στην επίσημη e-me δίνεται έμφαση στο ασφαλές περιβάλλον και κατά συνέπεια παρέχεται πρόσβαση μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Στην "e-me για όλους", δίνεται έμφαση στην 'ανοικτότητα', και έτσι δίνεται πρόσβαση σε οποιονδήποτε χρήστη με απλή εγγραφή, είτε αυτός ανήκει στην εκπαιδευτική κοινότητα είτε όχι. Η επίσημη e-me αποτελεί και το βασικό τμήμα της επίσημης ψηφιακής υποδομής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας για την υποστήριξη της «ψηφιακής μετάβασης» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση[3].

Λειτουργικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, που προσομοιάζει τη μορφή σύγχρονων έξυπνων συσκευών, και ταυτόχρονα ασφαλές, επιτρέποντας μόνο πιστοποιημένους χρήστες (εκπαιδευτικούς και μαθητές) στην επίσημη εκδοχή της, η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me παρέχει:

  • προσωπικό χώρο αρχείων μαθητών και εκπαιδευτικών σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους,
  • δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικού δικτύου μαθητών και εκπαιδευτικών,
  • δυνατότητα δημιουργίας χώρων (συν-)εργασίας και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς (κυψέλες). Οι «κυψέλες» είναι οι βασικοί χώροι συνεργασίας στην e-me. Η κάθε κυψέλη (δημόσια ή ιδιωτική) έχει τα δικά της μέλη, «τοίχο» για επικοινωνία των μελών, κοινόχρηστα και προσωπικά αρχεία μελών, εφαρμογές (apps), προσαρμόσιμη επιφάνεια εργασίας κ.ά.,
  • εύχρηστο εργαλείο για ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου, όπως διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων ή διαδραστικών εκπαιδευτικών πόρων γενικότερα (e-me content),
  • ασύγχρονη επικοινωνία (messages),
  • σύστημα ηλεκτρονικού πορτφόλιο (e-portfolio),
  • περιβάλλον δημιουργίας και διαχείρισης ιστολογίων (e-me blogs),
  • διασύνδεση με τα Αποθετήρια Φωτόδεντρο για αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου (My Photodentro),
  • αποθήκη «μικροεφαρμογών» e-me Store για υποδοχή εργαλείων και εφαρμογών (apps),
  • ένα σύνολο μικροεφαρμογών (e-me apps) (περιλαμβάνονται «Λεξικό νοηματικής γλώσσας», «πλάνο τάξης», «ηλεκτρονική ψηφοφορία»)[4].

Τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me έχει υλοποιηθεί με χρήση λογισμικών και τεχνολογιών ανοικτού κώδικα. Η έκδοση 1.0 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στην υποδομή ViMa της ΕΔΕΤ Α.Ε. για χρήση από εκπαιδευτικούς και μαθητές τον Νοέμβριο του 2015. Τον Νοέμβριο του 2018 είχε πάνω από 5.500 εγγεγραμμένους χρήστες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).

Ανοικτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me επεκτείνεται και με μικροεφαρμογές (apps) που προτείνονται ή/και υλοποιούνται από την εκπαιδευτική κοινότητα μέσω ανοιχτών διαδικασιών. Η ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή ιδεών και προτάσεων για e-me apps είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο https://openspecs.e-me.edu.gr/.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me συνεχίζει να αναπτύσσεται στα πλαίσια του έργου "Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ"[5]. Ανά διαστήματα βγαίνουν νέες εκδόσεις με βελτιώσεις και νέες υπηρεσίες. Οι μέχρι τώρα εκδόσεις είναι οι εξής:

Ημερομηνία Έκδοση Προσθήκες/αλλαγές
27/10/2015 v1.0.0 Αρχική Έκδοση Πλατφόρμας
25/1/2016 v1.1.0 Νέα έκδοση της εφαρμογής "Αρχεία", εμπλουτισμός της ενότητας "Συχνές Ερωτήσεις"
28/3/2016 v1.2.0 Νέα εφαρμογή "e-portfolio","Κατάλογος Δημοσίων Κυψελών","Αναζήτηση Δημοσίων Κυψελών", βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων.
4/7/2016 v1.3.0 Νέα έκδοση της εφαρμογής "my photodentro", βελτίωση αναζήτησης κυψελών
19/10/2016 v1.4.0 e-me apps API, αναβάθμιση του χώρου αρχείων της e-me, βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων.
20/12/2016 v1.5.0 Βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων.
21/03/2017 v1.6.0 Νέα εμφάνιση της σελίδας εισόδου, εκδοχή "e-me για όλους", βελτιωμένη αναζήτηση επαφών κατά το διαμοιρασμό αρχείων.
22/05/2017 v1.7.0 Βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων.
20/09/2017 v1.8.0 Δυνατότητα επιλογής θέματος εμφάνισης (theme), γραμματοσειράς και εικόνας φόντου. Επικαιροποίηση.
20/12/2017 v1.8.1 Δυνατότητα επιλογής γλώσσας (ελληνικά, αγγλικά), νέα υλοποίηση της αρχικής σελίδας χρήστη για συμβατότητα με όλες τις συσκευές.
17/05/2018 v1.9.0 Νέες εφαρμογές "e-me content" και "ΠΣΔ blogs", προσθήκη επεξεργαστή κειμένου στον τοίχο Κυψέλης, βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων.
16/10/2018 v1.10.0 Νέα εφαρμογή "e-me blogs", σύνδεση της εφαρμογής "e-me content" με την εφαρμογή "e-me blogs", βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων, επικαιροποίηση Όρων Χρήσης.
03/12/2018 v1.10.1 Νέα αρχική σελίδα, δυνατότητα ενσωμάτωσης περιεχομένου από τρίτους παρόχους, δυνατότητα εισαγωγής-εξαγωγής περιεχομένου blog, προσθήκη οκτώ νέων θεμάτων εμφάνισης, δυνατότητα εισαγωγής μαθηματικών συναρτήσεων και γραφημάτων (LaTeX) για την εφαρμογή "e-me blogs".
08/02/2019 v1.10.2 Νέος επεξεργαστής κειμένου στην εφαρμογή "e-me blogs", προσθήκη νέων τύπων αντικειμένων (Dictation, Personality Quiz) στην εφαρμογή "e-me content", δυνατότητα εισαγωγής χημικών τύπων και ενώσεων (LaTeX-chemfig) σε άρθρα των "e-me blogs", επικαιροποίηση, βελτιώσεις και επιλύσεις σφαλμάτων.

Εθνικό Σήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο και ο τίτλος "e-me Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα" είναι καταχωρημένα στο μητρώο εθνικών σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stone, D. and Zheng, G. (2014). Learning Management Systems in a Changing Environment. In Handbook of Research on Education and Technology in a Changing Society
  2. Megalou Elina, Koutoumanos Anastasios, Tsilivigos Yiannis, Kaklamanis Christos (2015). Introducing “e-me”, the Hellenic Digital Educational Platform for Pupils and Teachers. In Proceedings of EDULEARN15, the 7th International Conference on Education and New Learning Technologies. Barcelona, Spain, 6-8 July, 2015. ISBN: 978-84-606-8243-1 / ISSN: 2340-1117 (pp. 4858-4868). Publisher: IATED. http://library.iated.org/view/MEGALOU2015INT
  3. Επίσημη Εγκύκλιος του Α' Τμήματος - Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τηε Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας Αρ. Πρωτ. 90205/A6 - 1-6-2018 http://dipe-v-ath.att.sch.gr/Egkyklioi-Dieythinsis/04-06-2018/6%20-%20POROI.pdf
  4. Μεγάλου Ελίνα & Κακλαμάνης Χρήστος (2018). Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ: επέκταση και αξιοποίηση της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας «e-me», των διαδραστικών σχολικών βιβλίων, των ψηφιακών αποθετηρίων και του εθνικού συσσωρευτή εκπαιδευτικού περιεχομένου «Φωτόδεντρο». Πρακτικά 11ου Πανελλήνιου και Διεθνούς Συνεδρίου «Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση», Θεσσαλονίκη, 19-21 Οκτωβρίου 2018.
  5. Megalou Elina & Kaklamanis Christos (2018). OPEN CONTENT, OER REPOSITORIES, INTERACTIVE TEXTBOOKS, AND A DIGITAL SOCIAL PLATFORM: THE CASE OF GREECE. In Proceedings of END 2018 International Conference on Education and New Developments, Budapest, Hungary, 23-25 June, 2018. ISBN: 978-989-99864-8-0 / ISSN (electronic version): 2184-1489, Publisher: inScience Press, Publisher: IATED. http://end-educationconference.org/proceedings/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία:Τεχνολογία Κατηγορία:Εκπαιδευτική τεχνολογία